Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
1. 10. 2016,
10.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Srečko Katanec kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca Slovaška

Sobota, 1. 10. 2016, 10.47

6 let, 7 mesecev

Slovaški selektor ostal brez štirih igralcev

Nemiren spanec slovaškega selektorja pred operacijo Slovenija

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Jan Kozak | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Slovaška nogometna reprezentanca bo 7. oktobra gostovala v Ljubljani. Selektor Jan Kozak se je pred pomembnim gostovanjem v kvalifikacijah za SP 2018 znašel v težavah, saj je ostal brez štirih pomembnih igralcev. Skoraj bi izgubil še petega, a jo je Jan Durica odnesel le z denarno kaznijo Mednarodne nogometne zveze (Fifa).

V ponedeljek se bo na Brdu pri Kranju začela operacija Slovaška. Izbranci Srečka Katanca se bodo pripravljali na domačo tekmo s Slovaško, udeleženko letošnjega evropskega prvenstva, kjer je v osmini finala izpadla proti Nemcem. Slovenski selektor opozarja, da prihaja v Stožice uigrana zasedba, ki igra skupaj že več let in prisega na postavitev 4-1-4-1. V slabo voljo ga je spravila dobra strelska forma najboljšega slovaškega nogometaša Mareka Hamšika.

Selektorja še peče poraz z Anglijo

Jan Durica po porazu z Anglijo ni skrival nezadovoljstva. | Foto: Guliverimage/Getty Images Jan Durica po porazu z Anglijo ni skrival nezadovoljstva. Foto: Guliverimage/Getty Images Njegov stanovski kolega Jan Kozak si je začetek kvalifikacijskega ciklusa za SP 2018 predstavljal bistveno drugače od tega, kar doživlja to jesen. Najprej je Slovaška v Bratislavi nesrečno ostala praznih rok proti Angliji, ki ji je tri točke v peti minuti sodnikovega podaljška zagotovil Adam Lallana (0:1), pred dvobojem s Slovenijo pa ne more računati na številne branilce.

Kapetan Martin Škrtel je bil izključen na tekmi s tremi levi, trije obrambni stebri pa so poškodovani, tako da ne bodo preskočili le srečanja v Ljubljani, ampak tudi domačo tekmo s Škotsko (11. oktober).

Selektor Kozak še vedno ni prebolel poraza z Angleži. "Po opravljeni analizi sem ugotovil, da bi si priigrali ugoden rezultat, če bi vsi pokazali največ. A nočem se vračati k temu dvoboju. Pred nami sta tekmi s Slovenijo in Škotsko. Ne bo ju preprosto premagati, saj sta kakovostni tekmici," je dejal 62-letni Slovak na predstavitvi seznama kandidatov za gostovanje v slovenski prestolnici, ki jo je v nasprotju s Katancem opravil že v začetku tedna.

Branilec Herthe mora počivati, Durica kaznovan le denarno

Peter Pekarik se je poškodoval na tekmi nemškega prvenstva med Eintrachtom iz Frankfurta in berlinsko Hertho. | Foto: Guliverimage/Getty Images Peter Pekarik se je poškodoval na tekmi nemškega prvenstva med Eintrachtom iz Frankfurta in berlinsko Hertho. Foto: Guliverimage/Getty Images Takrat se je že vedelo, da v Stožicah ne bo Norberta Gyömberja (Pescara), Viktorja Pečovskega (Žilina) in kaznovanega Škrtela. Le dan po tem, ko je objavil seznam, je berlinska Hertha objavila, da bo Peter Pekarik zaradi poškodbe mišice odsoten vsaj od dva do tri tedne.

Tako je slovaški selektor izgubil pomembne adute v obrambi, ki jih bo skušal nadomestiti s še boljšo in napadalnejšo igro. Zveznega igralca Ondreja Dude zaradi hujše poškodbe še dolgo ne bo v izbrani vrsti, se pa za dvoboja s Slovenijo in Škotsko v zasedbo vračajo Vladimir Weiss, Patrik Hrošovski, Marek Bakoš in Adam Nemec, ki bi lahko namučili prvega slovenskega vratarja Jana Oblaka.

Slovaška je v zadnjih dneh trepetala za usodo Jana Durice, 34-letnega branilca Trabzonsporja, ki se je zaradi ostrih kritik na račun sojenja na tekmi z Anglijo (0:1) znašel pod drobnogledom disciplinske komisije Fife. Slovaki so se bali, da bi ga doletela prepoved nastopa na eni izmed prihodnjih tekem, a se je Fifa odločila drugače. Durica bo moral plačati pet tisoč švicarskih frankov kazni (4.600 evrov). Izkušeni reprezentant, ki je državni dres oblekel že 84-krat, bo tako na voljo Slovaški za tekmi s Slovenijo in Škotsko.

Slovaški kandidati za srečanje s Slovenijo:

Vratarji: Matuš Kozačik (Viktoria Plzen, Češka), Jan Novota (Rapid Dunaj, Avstrija), Martin Dubravka (Slovan Liberec, Češka)
 
Branilci: Lukaš Pauschek (Mlada Boleslav, Češka), Erik Sabo (Beitar Jeruzalem, Izrael), Jan Durica (Trabzonspor, Turčija), Lukaš Štetina (Dukla Praga, Češka), Kornel Salata (Slovan Bratislava), Tomaš Hubočan (Marseille, Francija), Jakub Holubek (Žilina)
 
Zvezni igralci: Robert Mak (Zenit St. Peterburg, Rusija), Jan Greguš (Köbenhavn, Danska), Patrik Hrošovsky (Viktoria Plzen, Češka), Juraj Kucka (AC Milan, Italija), Filip Kiss (Haugesund, Norveška), Jakub Považanec (Dukla Praga, Češka), Marek Hamšik (Napoli, Italija), Vladimir Weiss (Al-Gharafa, Katar), Dušan Švento (Slavia Praga, Češka)
 
Napadalci: Michal Duriš in Marek Bakoš (oba Viktoria Plzen, Češka), Adam Nemec (Dinamo Bukarešta, Romunija)

Ne spreglejte