Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 10. 2018,
13.20

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Zimbabve Liverpool Bruce Grobbelaar

Torek, 2. 10. 2018, 13.20

5 let, 6 mesecev

Nekdanji vratar Liverpoola se je izpovedal, kako je v vojni ubil prvega človeka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Bruce Grobbelaar | Bruce Grobbelaar z Liverpoolom osvaja tako angleške kot tudi angleške lovorike. | Foto Reuters

Bruce Grobbelaar z Liverpoolom osvaja tako angleške kot tudi angleške lovorike.

Foto: Reuters

Bruce Grobbelaar je bil član zlate selekcije Liverpoola, ki je leta 1984 postala evropski prvak, pred nogometno kariero pa vojak, ki se je boril v državljanski vojni v Zimbabveju. Po več kot 40 letih je za angleški The Guardian opisal tedanje dogajanje in občutke, ko je ubil prvega človeka.

"Prvič je bilo, ko se je znočilo. Zaradi nizkega sonca sem med grmovjem videl le sence. Nič nisem prepoznal, dokler nisem videl beline njegovih oči. Sprožil sem in nato je sledila izmenjava strelov. Slišal sem krike okoli sebe. 'Zadeli so me,' je dejal nekdo in jaz sem mu odgovoril, naj bo tiho, drugače bomo vsi mrtvi. Ko se je streljanje poleglo, sem naokoli videl številna trupla. Vse, kar imaš v želodcu, gre tedaj ven skozi usta," je za The Guardian povedal Bruce Grobbelaar.

Bruce Grobbelaar
Sportal Klovn iz Liverpoola zmedel in utišal Romo

Nekateri soborci niso zdržali in naredili samomor

Nekdanji vratar, sicer rojen v Južnoafriški republiki, nato pa dolga leta čuvaj mreže Zimbabveja in različnih angleških moštev, ne ve, koliko ljudi je ubil. "Ne znam povedati. Veliko jih je padlo, zato živim iz dneva v dan. Sramujem se preteklosti, vendar je ne morem popraviti," je dodal Globbelaar in nadaljeval: "Nekateri soborci niso zdržali. Naredili so samomor, tako da sta se dva vojaka istočasno ustrelila."

Danes je zelo priljubljen med navijači Liverpoola. | Foto: Reuters Danes je zelo priljubljen med navijači Liverpoola. Foto: Reuters

"Eden od naših vojakov, ki so mu ubili vso družino, je vsakemu, ki ga je ustrelil, odrezal uho. Spravljal jih je v vaze in teh se je do konca vojne nabralo kar nekaj," je povedal Grobbelaar, ki je priznal, da ga je prav nogomet rešil in mu dal voljo do življenja. "Navijači so me klicali 'jungleman' (človek iz džungle, op. a.). Rekli so, da nisem belec, temveč črnec z belo poltjo. Nogomet mi je dal vse v življenju in le na nogometni zelenici sem lahko pozabil na vse te grozote."

Liverpool
Sportal Liverpool se je rešil z evrogolom, Mourinho benti čez sodnike
Ne spreglejte