Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
22. 9. 2015,
16.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ante Čačić Josip Šimunić Zdravko Mamić hrvaška nogometna reprezentanca

Torek, 22. 9. 2015, 16.42

8 let

Nekdanji trener Maribora močno razburkal hrvaško javnost

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Imenovanje novega selektorja hrvaške nogometne reprezentance Anteja Čačića je razburkalo tamkajšnjo javnost, a še bolj kot to je prah dvignil izbor strokovnega štaba.

To, da je selektor reprezentance, v kateri igrajo zvezdniki, kot so Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Mario Mandžukić in še nekateri, postal ne preveč uspešni Ante Čačić, v hrvaški javnosti ni naletelo na odobravanje. Predvsem zato, ker je njen dobršen del prepričan, da je nekdanji trener Maribora priložnost dobil le zato, da bo svoje ideje prek njega uresničeval izvršni direktor zagrebškega Dinama in po mnenju mnogih neformalni prvi mož hrvaškega nogometa Zdravko Mamić.

Hdua kazen zaradi ustaškega skandiranja

A še bolj kot to je javnost razburkala odločitev 63-letnega trenerja, da v svoj strokovni štab povabi Josipa Šimunića. Nekdanji reprezentant Hrvaške si je novembra 2013 pred tribunami štadiona Maksimir v Zagrebu kot član hrvaške izbrane vrste po povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 v Braziliji, na kateri so premagali Islandijo, privoščil ustaško skandiranje s spornim pozdravom, s katerim so se naslavljali pripadniki ustaškega pronacističnega režima med drugo svetovno vojno.

Branilca, ki je v dresu Hrvaške zbral kar 105 nastopov, je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) zato kaznovala z desetimi tekmami prepovedi, tako da ga na svetovnem prvenstvu sploh ni bilo, tekma proti Islandiji pa je bila tudi njegova zadnja v dresu Hrvaške. Odločitev, da v strokovni štab hrvaške reprezentance kot svojega pomočnika povabi danes 37-letnega zdaj že nekdanjega nogometaša, je na Hrvaškem poskrbela za nove polemike, o katerih pišejo tudi svetovni mediji.

Človek, ki pooseblja poštenost v nogometu

"Gre za človeka, ki pooseblja poštenost in iskrenost v nogometu. Je priljubljen med nogometaši in pri velikem delu navijačev. Prepričan sem, da bo v reprezentanco prinesel pozitivno vzdušje in močno pripomogel k pozitivnemu rezultatu. Vidim ga kot sijajnega nogometaša, človeka in domoljuba, o drugih stvareh pa ne bi govoril," je o Šimuniću na novinarski konferenci, na kateri je predstavil imena nogometašev, na katere bo računal na oktobrski tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 proti Bolgariji, povedal novi selektor Hrvaške Čačić.

Ne spreglejte