Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Petek,
2. 12. 2016,
4.45

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Luis Figo el clasico nogomet Real Madrid Barcelona Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Lionel Messi Lionel Messi Ronaldinho Zinedine Zidane Ronaldo

Petek, 2. 12. 2016, 4.45

7 let, 4 mesece

Deset najboljših dvobojev med Realom in Barcelono

Navijači Reala še danes sanjajo o Argentincu, Francozu in Kameruncu #video

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
Cristiano Ronaldo Barcelona Real Madrid el clasico | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

V soboto se bosta v 14. krogu španskega prvenstva na Camp Nouu (16.15) pomerila večna rivala Barcelona in Real. To je dvoboj, ki ga čakajo vsi ljubitelji nogometa, zmagovalec pa ne glede na formo ni nikoli vnaprej znan.

Na dozdajšnjih 264. el clasicih smo videli nekaj izjemnih in nepozabnih dvobojev. Barcelona je zmagala na 109. tekmah, Real pa na 97. Za vas smo na enem mestu zbrali nekaj najboljših in najbolj razburljivih dvobojev, ki so zaznamovali njuno rivalstvo v zadnjih treh desetletjih.

Kdo bo dobil sobotni obračun na Camp Nouu?

  • Barcelona.
    50,08 %
    300 glasov
  • Real Madrid.
    49,92 %
    299 glasov
Oddanih 599 glasov

20. april 2011 – finale kraljevega pokala:

Rezultat: Real Madrid : Barcelona 1:0

Pred petimi leti smo bili priča enemu od najbolj razburljivih in napetih finalov španskega kraljevega pokala z veliko priložnostmi na obeh straneh, ki ga je po podaljšku dobil beli balet. Vratarja Barcelona Joseja Pinta je v 103. minuti z glavo premagal Cristiano Ronaldo in Realu priboril pokalno lovoriko. To je edina pokalna lovorika, ki jo je na klopi galaktikov v treh sezonah osvojil Jose Mourinho. Zmaga je bila še toliko slajša, saj je premagal svojega večnega trenerskega rivala Pepa Guardiolo.

9. november 2002 – špansko prvenstvo

Rezultat: Barcelona : Real Madrid 0:0

Ko delaš seznam najboljših el clasicov, nikakor ne moreš spregledati tekme, ki se je vsi tako dobro spominjajo. Španski mediji so jo poimenovali kar derbi sramote, na katerem smo videli vse, le zadetkov ne.

V poletju leta 2002 je iz Barcelone v Real prestopil zvezdnik Kataloncev Luis Figo in poskrbel za enega od najbolj kontroverznih prestopov v vsej zgodovini. Navijači Barcelone so Portugalcu to potezo zamerili do konca življenja in le predstavljate si lahko, kakšen sprejem je dobil, ko je prvič v belem dresu nastopil na Camp Nouu.

Figu so žvižgali vse srečanje in ga obmetavali z najrazličnejšimi predmeti. Med drugim je na zelenico kultnega štadiona priletela tudi svinjska glava.

8. januar 1994 – špansko prvenstvo

Rezultat: Barcelona : Real Madrid 5:0

Osmi januar je za vse navijače Barcelone prav poseben dan, saj se je leta 1994 na Camp Nouu zgodilo nekaj izjemnega. Katalonci so pod vodstvom Johana Cruyffa svoje sovražnike iz Reala po zadetkih brazilske legende Romaria (trije zadetki), branilca Ronalda Koemana in Ivana Iglesiasa odpihnili kar s 5:0 in poskrbeli za enega od najvišjih porazov belega baleta na el clasicih.

23. april 2002 – polfinale lige prvakov

Rezultat: Barcelona : Real Madrid 0:2

Kaj je lepšega kot to, da se v finale lige prvakov uvrstiš, potem ko izločiš rivale. Real je na krilih zdajšnjega trenerja Zinedina Zidana na prvi tekmi polfinala na Camp Nouu z 2:0 premagal Barcelono in prišel do prednosti, ki je Barcelona na povratni tekmi na Santiagu Bernabeu (1:1) ni mogla več uloviti. V velikem finalu v Glasgowu so galaktiki premagali še Bayer iz Leverkusna in prišli do nove evropske krone.

10. marec 2007 – špansko prvenstvo

Rezultat: Barcelona : Real Madrid 3:3

Na tej tekmi niso navijači po vsem svetu videli le prave nogometne poslastice in toče zadetkov. Ta el clasico se jim je vtisnil v spomin tudi po tem, da je prvi hat-trick na dvobojih z Realom dosegel tudi Lionel Messi. Argentinec je danes z 21 zadetki najboljši strelec el clasicov vseh časov.

2. maj 2009 – špansko prvenstvo

Rezultat: Real Madrid : Barcelona 2:6

To je eden od najbolj bolečih domačih porazov Reala vseh časov. Beli balet je takrat vodil Juande Ramos, ki je proti razigrani četi Pepa Guardiole doživel pravo sramoto. To je bila sezona, ko je Barcelona osvojila skoraj vsa tekmovanja, v katerih je nastopila. V tisti sezoni je bil pri Barceloni neustavljiv napadalni trojček Lionel Messi, Thierry Henry in Samuel Eto'o.

  

19. november 2005 – špansko prvenstvo

Rezultat: Real Madrid : Barcelona 0:3

Pisalo se je leto 2005, ko je na Santiagu Bernabeu čaral brazilski čarovnik Ronaldinho. Kljub temu da je tisti čas Real imel v svoji ekipi galaktična imena, kot so Zinedine Zidane, David Beckham, Ronaldo, Roberto Carlos, je prav vse zasenčil veliki edinstveni Brazilec. Bil je tako dober, da je navdušil tudi razočarane Realove navijače, ti so ga po tem, ko so ga zamenjali, na klop pospremili s stoječimi ovacijami.

27. april 2011 – liga prvakov, polfinale

Rezultat: Real Madrid : Barcelona 0:2

Če so leta 2002 Realovci pot v finale lige prvakov tlakovali na Campo Nouu, je bila leta 2011 obrnjena slika. V izjemno moški igri, kjer sta ekipi tepli druga drugo, je Pepe po grobem štartu s podplatom nad Danijem Alvesem prejel rdeč karton. To je povsem razbesnelo takratnega trenerja Reala Joseja Mourinha, ki je moral prav tako na tribuno, oslabljene in nervozne baletnike pa je z dvema zadetkoma razorožil kdo drug kot Lionel Messi. Njegov drugi zadetek spada med najlepše v njegovi karieri.

23. marec 2014 – špansko prvenstvo

Rezultat: Real Madrid : Barcelona 3:4

Leta 2014 smo bili na Santiagu Bernabeu priča enemu od najboljših el clasicov vseh časov. Gledalci so videli kar sedem zadetkov, osrednja figura pa je bil spet neustavljivi Lionel Messi. Argentinski virtuoz je dosegel nov hat-trick, zadetek pri fantastični zmagi pa je pri Kataloncih prispeval še Andres Iniesta.

7. maj 2008 – špansko prvenstvo

Rezultat: Real Madrid : Barcelona 4:1

Za zadnji el clasico, ki spada med najboljšo deseterico, smo izbrali tistega iz leta 2008. Takrat je naslov državnih prvakov že pred zadnjo tekmo sezone osvojil Real, kar je pomenilo, da so morali nogometaši Barcelone baletnikom iz Madrida postaviti špalir in jim pred tekmo zaploskati. To pa ni bilo edino ponižanje za Barcelono, prvaki so Katalonce v nadaljevanju ponižali še na tekmi, bilo je kar 4:1.

Ne spreglejte