Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
6. 8. 2015,
12.34

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Belgija Srečko Katanec Palestina Madžarska Jaka Ihbeisheh

Četrtek, 6. 8. 2015, 12.34

5 let, 3 mesece

Največ pridobil Slovenec, ki ne igra za Slovenijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na novi lestvici Mednarodne nogometne zveze ni večjih sprememb, saj so najboljši januarja počivali. Belgija ostaja prva, Slovenija je poskočila na 59. mesto, največ mest je pridobila Palestina.

Osemnajst vodilnih nogometnih velesil na svetu, ki letos še niso odigrale nobene tekme, je zadržalo januarski položaj. Belgijci so še vedno v vodstvu, najbližji zasledovalki sta Argentina in Španija.

Prvo februarsko spremembo je zaznati šele na 19. mestu. Slovenska soseda Madžarska, ki bo letos nastopila na evropskem prvenstvu v Franciji, je popravila svojo najboljšo uvrstitev. Zdaj zaseda 19. mesto. Tako visoko ni bila še nikoli. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) beleži uvrstitve na jakostni lestvici od leta 1993, Madžari pa so poskrbeli za državni rekord. Med najboljših 20 se je uvrstila Turčija, ki se je povzpela za eno mesto, med najboljših 50 pa sta se izmed evropskih predstavnic vrnili Škotska (iz 52. na 46. mesto) ter Norveška (iz 54. na 50. mesto).

Evropa ima v krogu 50 najboljših reprezentanc na svetovni lestvici kar 31 predstavnic. Južna Amerika jih ima osem, Afrika po novem šest, Severna in Srednja Amerika štiri, Azija pa enega. Brez predstavnika je le Oceanija.

Anglija, Slovaška in Škotska višje od Slovenije

Škoti se bodo v kvalifikacijah za SP 2018 potegovali v skupini s Slovenijo, v kateri je prva favoritinja Anglija. Trije levi so obdržali deveto mesto, Slovaška se je povzpela na 25. mesto, Škotska je 46., slovenska nogometna reprezentanca pa po novem 59. na svetu. Katančeva četa je pridobila dve mesti. Prihodnji mesec jo čakata dve prijateljski tekmi. V Kopru bo pričakala Makedonijo, v Belfastu pa gostovala pri Severni Irski.

Na lestvici je najbolj napredovala Palestina. Izbrana vrsta, za katero nastopa tudi Slovenec Jaka Ihbeisheh, ki se dokazuje pri velenjskem Rudarju, se je iz 131. povzpela na 110. mesto. Domžalčan ima dvojno državljanstvo, barve Palestine pa je branil tudi lanskem azijskem prvenstvu v Avstraliji, kjer se je vpisal tudi med strelce. Največ mest (24) je januarja na lestvici Fife izgubila Libija.

Prihodnja lestvica bo objavljena 3. marca.

Ne spreglejte