Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
9. 12. 2022,
16.00

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

2

Natisni članek

Janko Irgolič SP 2022 v nogometu Katar 2022 maroška nogometna reprezentanca hrvaška nogometna reprezentanca argentinska nogometna reprezentanca brazilska nogometna reprezentanca slovenska nogometna reprezentanca

Petek, 9. 12. 2022, 16.00

1 leto, 4 mesece

Janko Irgolič o favoritih na SP 2022

"Najbolj bi bil vesel, če bi bil prvak Maroko! To bi bilo čudo."

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

2

Janko irgolič | Janko Irgolič že od malega navijača za nizozemsko reprezentanco. | Foto Rene Gomolj/Sportida

Janko Irgolič že od malega navijača za nizozemsko reprezentanco.

Foto: Rene Gomolj/Sportida

"Svetovno prvenstvo največjih presenečenj v mojem življenju," o Katarju 2022 pove Janko Irgolič, naš nekdanji vratar in trener vratarjev v prvi Katančevi reprezentanci. To nedeljo bo gost Sportalove rubrike Druga kariera. "Vsi govorijo o Argentini, o Braziliji ... Verjetno bo ena od teh dveh držav prvak. Ampak ..."

SP četrtfinale Argentina Nizozemska
Sportal Argentina spet po enajstmetrovkah izločila Nizozemce. Hrvati pa Brazilce.

Neymar | Foto: Reuters Neymar Foto: Reuters "Mislim, da še nikoli ni bilo tako velikih presenečenj in tudi toliko kalkulacij reprezentanc, ki kotirajo visoko. Nekatere so se zato tudi opekle. Na primer Španija. Želeli so izločiti Nemce, na koncu pa so izpadli oboji," Janko Irgolič začne svoje razmišljanje o favoritih na svetovnem prvenstvu v Katarju pred četrtfinalnimi dvoboji. Z njim smo se pogovarjali v petek popoldne, tik pred začetkom tekme med Brazilijo in Hrvaško. "Vsi govorijo o Argentini, Braziliji ... Verjetno bo ena od teh dveh držav res prvak. Lahko pa bosta šli že danes obe domov. Na tem prvenstvu ne more nihče trditi, da bodo Brazilci premagali Hrvate. Tudi jaz imam rad lep nogomet in atraktivne poteze, kot trener pa ne maram cirkusa na terenu. Tega pa imajo Brazilci. Če se Hrvatom malo poklopi, jih lahko pošljejo domov."

Janko Irgolič | Foto: Rene Gomolj/Sportida Janko Irgolič Foto: Rene Gomolj/Sportida Ni mu všeč, da se Neymar tako pogosto valja po zelenici, simulira prekrške, saj s tem ni pravi vzor mladim. "Zna se tako vreči po tleh, da je čudo! Tega pa ne maram. Otroci imajo svoje idole in to posnemajo. Tega resnično ne maram. Je izreden igralec, tehničen, ampak jaz bi ga dal v cirkus! Ko enkrat res dobi po gležnju, mu nihče več ne verjame, da je res dobil po gležnju."

"Upam, da jim bodo dali Nizozemci dva, tri 'komade'"

Lionel Messi | Foto: Reuters Lionel Messi Foto: Reuters "Že od otroštva navijam za Nizozemsko. Od malega. Odkar sem leta 1974 gledal prvo svetovno prvenstvo v Nemčiji. Zame je bil Johan Cruyff najboljši igralec. Pa sem gledal Peleja pa Maradono, ki je moja generacija, a zame je bil Cruyff kot človek, igralec in trener res najboljši. To je subjektivno mnenje. In zato navijam zanje. Upam, da bodo poslali Argentino domov! Pri Argentini razen Messija ne vidim neke super igre, da bi jih lahko šteli med favorite. Preveč je neke robustnosti, na pol grobosti. Se pa lahko zgodi, da bodo prvaki. Upam, da jim bodo dali Nizozemci dva, tri 'komade'," v smehu pripoveduje 63-letni nekdanji vratar Maribora, Olimpije in Mure.

"To bi bilo pa res čudo!"

"To bi bilo čudo," pravi Irgolič, a tega bi bil najbolj vesel. Da prvak postane Maroko. | Foto: Reuters "To bi bilo čudo," pravi Irgolič, a tega bi bil najbolj vesel. Da prvak postane Maroko. Foto: Reuters

"Najbolj pa bi bil vesel, če bi bil prvak Maroko! Da bi bila prvič v zgodovini prvak afriška reprezentanca. Maroko kot država mi je zelo všeč. Ogledal sem si tudi prvoligaške tekme v Marakešu. Videl sem, pod kakšnimi pogoji delajo. To bi bilo pa res čudo! A če je že prvenstvo tako, naj bodo torej Maročani! Najbrž sicer ne bodo, ker jih je le še osem v igri. A bi bilo zanimivo, da bi bila med vsemi temi zvezdniki prvak prav afriška ekipa."

Janka Irgoliča smo obiskali za pogovor za Sportalovo rubriko Druga kariera. Pripovedoval nam je, kako je sredi 80. letih igral za Maribor in Olimpijo, obenem doštudiral in si poiskal službo, konec 90. pa bil istočasno vratar, trener pa še podžupan. Kako se po 20 letih spominja slovenske nogometne pravljice in afere Šmarna gora? Bil je trener vratarjev v reprezentanci Srečka Katanca. Je eden redkih slovenskih nogometnih delavcev, ki brez dlake na jeziku govori o stanju v slovenskem nogometu, in zato je bil oster tudi njegov odgovor na vprašanje, zakaj se slovenska reprezentanca že 12 let ni uvrstila na veliko tekmovanje. Ne spreglejte v Drugi karieri v nedeljo popoldne na Sportalu!
brazilski frizer zastave
Sportal Pričesko v barvah brazilske zastave, prosim! #video
Sportal Svetovno prvenstvo v nogometu Mačji Dol 2022 #video
SP Francija Kylian Mbappe
Sportal Mbappeju ne bodo razvili rdeče preproge
Modrić Real
Sportal Mladi brazilski zvezdnik doživlja Modrića kot očeta
oranžna ulica Haag
Sportal Na oranžni ulici po kralju pričakujejo pokal za prvaka #video
Ne spreglejte