Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 6. 2018,
10.29

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Vsebino omogoča Intersport

Foto: Intersport

Natisni članek

advertorial nogomet Intersport svetovno nogometno prvenstvo Rusija

Torek, 26. 6. 2018, 10.29

1 mesec, 4 tedne

Nagradna igra: Koliko golov mu je uspelo zabiti?

Vsebino omogoča Intersport

Foto: Intersport

Svetovno prvenstvo v nogometu v Rusiji je že v polnem teku. Za zdaj smo priča prevladi evropskih ekip in velikemu številu dosojenih enajstmetrovk. Intersport, največja veriga prodajaln s športno opremo na svetu, v času prvenstva v Rusiji podarja tri kose nogometne opreme.

Pa ne kakršnekoli – nagrade so resnično bogate in mikavne. Intersport bo podaril uradno nogometno žogo prvenstva, nogometni gol in namizni nogomet.

Vaša naloga v prvem (preverite tukaj) izmed treh izzivov je bila, da pravilno uganete, kolikokrat je nogometnemu navdušencu v eni izmed Intersportovih prodajaln uspelo odbiti žogo, ne da bi mu pri tem padla na tla.

Mu je žogo uspelo odbiti 42-krat, 96-krat ali 22-krat? Preverite v videu.

Nogometnemu navdušencu v videu je žogo uspelo odbiti 42-krat. Srečni dobitnik uradne nogometne žoge svetovnega prvenstva Adidas Telstar 18 je Jernej Mlakar iz Radeč.

V drugem izzivu smo preverjali, koliko golov bo nogometnemu navdušencu uspelo zabiti v eni izmed Intersportovih prodajaln. Na voljo je imel pet poskusov. Mu je uspelo zabiti dva, tri ali štiri gole?

 Kakšne nogometne čevlje izbrati?

Nogomet je igra, ki potrebuje le tri elemente: domišljijo, žogo in nogometne čevlje. Zadnji predstavljajo tako stik s podlago kot z žogo, zato je jasno, da jim nogometaši posvečajo izjemno pozornost. Danes je izdelovanje nogometnih čevljev prava znanost, saj se čevlji razlikujejo glede na igralno površino, položaj igralca na igrišču in tip igralca.

Čevlji morajo zagotavljati svobodno gibanje, ponujati morajo dober oprijem in omogočati hitre štarte, nenadne spremembe smeri ter agilno in dinamično igro. Ob vsem tem morajo stopalom in gležnjem zagotavljati čim več opore, kar seveda zmanjšuje možnost nastanka poškodb. Prav gležnji in stopala so pri igranju nogometa najbolj na udaru.

Nogometni čevlji za igro na travi

Pravi nogomet se seveda igra na sto metrov dolgem travnatem igrišču. Tek in gibanje na tej podlagi sta mogoča le s posebnim Intersport oprema | Foto: podplatom, ki je opremljen s čepi, ki omogočajo dober oprijem in odriv. Pravzaprav je to klasična podoba pravih nogometnih čevljev. A trava ni enaka travi, zato so danes na voljo različni modeli za različne travnate površine.

Kopačke z oznako FG (Firm Ground) so primerne za nogometne zelenice v podnebnih razmerah, kjer ne dežuje pogosto. Kopačke z oznako SG (Soft Ground) so primerne za igranje na mehkejših in bolj razmočenih igriščih. Tam morajo čepi za zagotavljanje oprijema nekoliko globlje prodreti v podlago.

Najprej so bile usnjene, potem so jih začeli izdelovati tudi iz drugih materialov. Danes so nogometni čevlji izdelani iz posebnih materialov, ki omogočajo odličen občutek noge pri udarcu žoge, poleg tega pa s svojo "lepljivo" površino omogočajo rotacijo žoge. Že Adi Dassler je ugotovil, da se mora pravi nogometni čevelj nogi prilegati kot nogavica. In danes, skoraj devetdeset let kasneje, je ta njegova ideja dobila svoje "utelešenje". Vodilni nogometni proizvajalci namreč ponujajo modele nogometnih čevljev z nogavico. Gre za čevlje, ki segajo do gležnjev in imajo zgornji del izdelan iz elastične tkanine, ki odlično objame nogo. Na ta način varuje gležnje, hkrati pa zagotavlja izjemen občutek.

Nogometni čevlji za umetno travo

V zadnjem času je vse več nogometnih igrišč z umetno travo. Ta podlaga zahteva nekoliko drugačen podplat. Če imajo čevlji za dvoranski nogomet gladek podplat iz surove gume, so za igrišča z umetno travo primerni čevlji s podplatom iz gume nekoliko bolj grobega profila. Pogosto so to posebne različice čevljev Firm Ground, ki nosijo oznako AG (Artificial Ground) ali AT (Artificial Turf). Ponavadi njihov profil sestavljajo drobne polkroglice, ki zagotavljajo dober oprijem. Zgornji del teh čevljev je izdelan iz sodobnih tehničnih materialov, ki odlično objamejo nogo, hkrati pa zagotavljajo dovolj stabilnosti. Večina proizvajalcev ponuja tudi polvisoke različice z nogavico.

Dvoranski nogometni čevlji

A dejstvo je, da večina rekrativnih nogometašev igra mali nogomet v dvorani in na asfaltnih igriščih. Za igro na dvoranskih Intersport oprema | Foto: in asfaltnih površinah pa potrebujejo copate s povsem drugačnim podplatom, ki nosijo oznako IN (Indoor). Dober oprijem na gladkih igralnih površinah namreč omogoča podplat iz kakovostne gume, ki se pri hitrih štartih in dinamičnem gibanju "prilepi" na podlago, hkrati pa v določenih trenutkih omogoča tudi delno zdrsavanje.

Poleg tega morajo biti čevlji za dvoranski nogomet izdelani iz materiala, ki stopalu zagotavlja stabilnost. Lahko so izdelani iz usnja ali pa iz kombinacije sodobnih tehničnih materialov. Zgornji del ima ponavadi poseben jezik, ki ščiti vezalke in preprečuje, da bi se v nepravem trenutku razvezale.

Otroški nogometni čevlji Intersport oprema | Foto:

Proizvajalci seveda mislijo tudi na nogometni naraščaj. Nadobudnim nogometašem namenjajo otroške različice copat največjih asov. Na voljo so v številnih izvedbah, predvsem pa s podplati za travo, dvorano, asfalt in umetno travo.

Vir: Intersport

Ne spreglejte