Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 6. 2018,
9.43

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Intersport

Foto: Reuters

Natisni članek

nogometna žoga Rusija FIFA SP 2018 Intersport advertorial

Petek, 15. 6. 2018, 9.43

2 meseca

INTERSPORT PODARJA URADNO NOGOMETNO ŽOGO SVETOVNEGA PRVENSTVA

Sodelujte v nagradni igri za nogometno žogo svetovnega prvenstva

Vsebino omogoča Intersport

Foto: Reuters

Rusija svetovno prvenstvo

Pravijo, da se svet ustavi, ko je na sporedu nogomet. Bo že držalo. Včeraj se je začelo že 21. svetovno prvenstvo v nogometu, ki je letos v Rusiji. Nove zgodbe, novi epski trenutki, novi junaki in zmagovalna reprezentanca, ki se bo za vedno zapisala v zgodovino.

Svetovno prvenstvo v nogometu je magnet za trume navijačev, ki bodo v prihodnjem mesecu obiskali največjo državo na svetu. Po podatkih ruskih medijev v Rusiji med 14. junijem in 15. julijem pričakujejo okoli 570 tisoč tujih nogometnih navdušencev in 700 tisoč domačih.

Organizatorji napovedujejo, da bo svetovno prvenstvo v nogometu spremljalo tri milijarde gledalcev po vsem svetu.

Igra vseh iger

Nič presenetljivega, saj je nogomet doma skoraj v vsakem kotičku našega planeta. Nogomet je vodilni svetovni šport in na svetu najdemo mnogo držav, kjer se nogomet ne le igra, temveč je postal metafora za način življenja in razvojni preboj, temelj nacionalne identitete.

Nogomet je igra vseh iger. Je "joga bonito" – lepa igra. Je najpomembnejša postranska stvar na svetu in kot tak z naskokom najbolj priljubljen šport na našem planetu.

Tudi zato, ker je v nasprotju z nekaterimi drugimi relativno dostopen in poceni. Nogomet je igra, ki potrebuje le tri elemente: domišljijo, žogo in nogometne čevlje.

Cristiano Ronaldo med pripravami na prvo tekmo tekmo. Portugalci se bodo v petek, 15. junija, v Sočiju pomerili s Španci.  | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo med pripravami na prvo tekmo tekmo. Portugalci se bodo v petek, 15. junija, v Sočiju pomerili s Španci. Foto: Reuters

Sanjarjenje o opremi, ki jo premore današnja tehnologija

Začetki mnogih danes najboljših nogometašev segajo v revne predele, ulice različnih držav po svetu, kjer so se kot mladi nadobudneži bosi podili za eno in edino boginjo –  nogometno žogo. V taki ali drugačni obliki. Pomembna je bila predvsem igra, druženje. Svoboda. Sanje. Veselje in preprosto užitek.

Tretji največji športni zaslužkar na svetu Cristiano Ronaldo ima tipično zgodbo o uspehu. Svojo nogometno pot je začel v revnem predelu portugalske Madeire in vse do danes prišel do statusa enega izmed najbolj znanih Zemljanov.

Takrat je lahko samo sanjal o nogometni opremi, ki jo uporablja danes. In na primer o opremi, ki jo ponuja Intersport – največja veriga prodajaln s športno opremo na svetu.

OPREMITE SE ZA NOGOMET Intersport | Foto:

Sodelujte v nagradni igri – podarili bomo uradno nogometno žogo svetovnega prvenstva

Intersport bo med svetovnim prvenstvom v nogometu v Rusiji podaril tri kose nogometne opreme. Pa ne kakršnekoli – nagrade so resnično bogate in mikavne.

V prvem izzivu bomo med vsemi, ki bodo pravilno odgovorili na zastavljeno vprašanje, izžrebali tistega, ki bo prejel repliko uradne nogometne žoge – Adidas Telstar 18. Žoga, za katero se bodo najboljši nogometaši na svetu v prihajajočih dneh podili v Rusiji.

Vaša naloga v prvem izmed treh izzivov je, da pravilno uganete, kolikokrat je nogometnemu navdušencu v eni izmed Intersport | Foto: Intersportovih prodajaln uspelo odbiti žogo, ne da bi mu pri tem padla na tla.

Mu je žogo uspelo odbiti 42-krat, 96-krat ali 22-krat? Odgovor bomo razkrili natanko čez teden dni.

 

 

Kakšna bo letos uradna žoga prvenstva?

Žoga je za nogomet seveda neke vrste relikvija. Znan je legendarni rek, da je okrogla. To seveda drži, a hkrati drži tudi to, da ni vsaka žoga enaka. Prav žoga je namreč zelo pomemben soustvarjalec čarovnij, ki jih na nogometnih zelenicah zganjajo Messi, Ronaldo, Neymar, Ibrahimović in druščina. In v tem pogledu je nogometna žoga Adidas vedno nekaj posebnega. Že vrsto let ta priznani nemški proizvajalec za vsako evropsko in svetovno nogometno prvenstvo izdela posebno žogo, ki je odraz najnaprednejših tehnologij tistega časa.

Telstar 18 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Za letošnje SP so Adidasovi inženirji zasnovali žogo, ki so jo poimenovali Telstar 18. Ta žoga je v svojem bistvu spomin na znameniti FIFA World Cup 1970, ki ga je gostila Mehika in na katerem so s svojimi mojstrovinami navduševali nogometni velikani, kot so Pelé, Gerd Müller, Giacinto Facchetti, Pedro Rocha in Bobby Moore. Žoga prvenstva pred oseminštiridesetimi leti se je imenovala Telstar. To je bila skovanka besed Television Star, se pravi televizijska zvezda. Žoga je bila namreč na takrat še črno-belih televizijskih zaslonih odlično vidna in na ta način za vedno spremenila spremljanje nogometa prek malih zaslonov.

Telstar 18 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Opremljena s sodobno tehnologijo

Letošnji Telstar, ki nosi številko 18, je nekakšna sodobna reinkarnacija tiste žoge. Oblikovno s črno-belim panelnim dizajnom spominja na svojo znamenito predhodnico. Hkrati je seveda opremljena z vso sodobno tehnologijo.

Nekateri nogometni asi so bili ob preizkusu žoge, s katero bodo igrali na SP v Rusiji, navdušeni. Med njimi tudi nogometni čarovnik Lionel Messi: "Bil sem eden izmed tistih srečnežev, ki smo že razmeroma zgodaj lahko preizkusili žogo, s katero bomo igrali na ruskih igriščih. Všeč mi je v vseh pogledih. Zasnovana je v atraktivnem retrodizajnu v klasičnih barvah, predvsem pa je občutek igranja z njo preprosto fantastičen."

"Ena izmed najbolj kultnih nogometnih žog vseh časov"

Žoga Telstar 18 je opremljena z vso moderno tehnologijo, hkrati pa je izdelana iz trajnostnih materialov, ki jih je mogoče reciklirati. Poleg tega je opremljena s posebnim čipom NFC, s pomočjo katerega jo je mogoče povezati s pametnim telefonom. "Originalni Telstar iz leta 1970 je ena izmed najbolj kultnih nogometnih žog vseh časov, zato je bila izdelava Telstarja 18 za nas poseben izziv. Panelna struktura in vgrajeni čip NFC bosta nogometno izkušnjo zagotovo ponesla na še višjo raven," je navdušen Ronald Rommler, ki pri Adidasu vodi oddelek za snovanje nogometne opreme.

VIR: Intersport

Ne spreglejte