Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
26. 5. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

liga prvakov Real Madrid Atletico Madrid Srečko Katanec Švedska slovenska nogometna reprezentanca Vid Belec Gregor Sorčan Nejc Vidmar Jan Oblak Jan Oblak

Četrtek, 26. 5. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Slovenski reprezentančni vratarji o Janu Oblaku

Na svetu ni bolj hladnokrvnega junaka od Jana

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec je na seznam kandidatov za prijateljski tekmi s Švedsko in Turčijo uvrstil štiri vratarje. Odločitev je podkrepil z razlogom, saj za dvoboj v Malmöju ne bo kandidiral Jan Oblak. "Ima dober razlog, da manjka," je pripomnil Vid Belec, ki bo najverjetneje zapolnil vrzel med vratnicama in branil na Švedskem.

Slovenski vratar Jan Oblak, ki je v tej sezoni nizal mejnike in rekorde v dresu madridskega Atletica, bo srečanje na Švedskem izpustil zaradi nastop v finalu lige prvakov. V Milanu se bo za evropsko krono proti Realu potegoval 28. maja, slovenska reprezentanca pa bo gostovala pri Zlatanu Ibrahimoviću in ostalih švedskih asih dva dneva pozneje. Zato se je selektor Srečko Katanec odločil, da bo za dvoboj v Malmöju računal na preostalo trojico slovenskih vratarjev, ki v tem tednu že marljivo trenira na Gorenjskem in spoznava delo reprezentančnega trenerja vratarjev Nihada Pejkovića.

Slovenska članska reprezentanca se na prijateljski tekmi s Švedsko in Turčijo pripravlja na Brdu pri Kranju. | Foto: Slovenska članska reprezentanca se na prijateljski tekmi s Švedsko in Turčijo pripravlja na Brdu pri Kranju.

Lani se je od državnega dresa poslovil dolgoletni prvi vratar slovenske reprezentance Samir Handanović, v ponedeljek pa bo na Švedskem manjkal Oblak. S tem se bo priložnost za nastop ponudila nekomu drugemu. Selektor je še pred začetkom priprav poudaril, da bo mesto med vratnicama od prve minute ponudil Vidu Belcu. V nedavno končani sezoni je resda s Carpijem izpadel iz prve italijanske lige, a je v vratih prvoligaškega novinca pustil zelo dober vtis in za svoje nastope pridobival visoke ocene.

Bo zaradi tega, ker ga je Katanec določil za prvega vratarja na Švedskem, na pripravah pod dodatnim pritiskom? "Niti približno," samozavestno odgovarja Štajerec. "Vsak trening je treba narediti do konca, nato pa bomo videli, kaj bo to prineslo. Do tekme je še veliko časa."

Rad se spominja gostovanja pri gavčih

Belcu se ponuja priložnost, da bo branil za Slovenijo še na drugem atraktivnem gostovanju. Leta 2014 se je znašel v vratih na tekmi proti Argentini. Slovenija je izgubila z 0:2, med strelce pa se je vpisal tudi sloviti Lionel Messi. Takrat je prejel Belec priložnost zaradi zdravstvenih težav Handanovića in Oblaka. "To je bila krasna tekma, moj prvi nastop za A-reprezentanco. Seveda bi bilo boljše, če bi ohranil mrežo nedotaknjeno, a je bilo na koncu, vsaj zame, vse pozitivno," se je spomnil prvega nastopa za člansko izbrano vrsto.

V ponedeljek ga čaka obračun proti znancu Ibrahimoviću, s katerim je nekoč delil slačilnico pri milanskem Interju. Opozoril je, da Slovenija ne bo igrala proti Ibrikadabri, ampak proti Švedski, s tem pa je skušal poudariti, da mora ostati slovenska obramba pozorna tudi na njegove soigralce, ki bodo letos nastopili na Euru v Franciji.

Vid Belec bo po tekmi s Švedsko treniral tudi z Janom Oblakom, ki se bo naknadno pridružil izbrani vrsti. | Foto: Vid Belec bo po tekmi s Švedsko treniral tudi z Janom Oblakom, ki se bo naknadno pridružil izbrani vrsti.

Tam se bo 24 reprezentanc potegovalo za naslov evropskega prvaka. Pred spektaklom v Franciji pa bo Evropa deležna še enega vrhunca, kjer bo imela Slovenija za razliko od EP 2016 svojega predstavnika. To je finale lige prvakov, kjer se bosta Atletico in Real pomerila za evropski naslov. "Komaj čakam. S fanti bomo Janu nekaj pripravili in mu poslali," je povedal Belec in na vprašanje, kakšna bo vsebina, v smehu skrivnostno dodal: "Zato so v reprezentanci odgovorni drugi. Oni bodo imeli pri tem glavno besedo."  Priznal je, da Jana pogreša na reprezentančnih pripravah, a tudi dodal: "Ima pa dober razlog, da manjka."

Oblak bo v soboto "raztural"

Kako se bo izkazal Oblak v soboto? Slovenski vratarji, ki branijo barve domovine, so prepričani, da se bo izkazal z vrhunsko predstavo in namučil zvezdnike Reala. "Za Jana me sploh ne skrbi. Vem, da bo v soboto po domače povedano 'raztural'. Če kdo zna ostati hladnokrven in bo kos tej nalogi, je to on. V smislu mentalne pripravljenosti mu ni para tudi v svetovnem merilu. Zanj se sploh ne bojim. Upam, da bo Atletico izvlekel zmago in bo pokal pristal v rokah Slovenca. To bi mu iz srca privoščil," je vratar slovenskega prvaka Nejc Vidmar pohvalil nekdanjega soigralca v mladi izbrani vrsti. Po tekmi s Švedsko se bosta družila tudi v članski reprezentanci.

Gregor Sorčan in Nejc Vidmar branita v Prvi ligi Telekom Slovenije. V prihodnji sezoni bosta z Gorico in Olimpijo nastopila v Evropi. | Foto: Gregor Sorčan in Nejc Vidmar branita v Prvi ligi Telekom Slovenije. V prihodnji sezoni bosta z Gorico in Olimpijo nastopila v Evropi.

Dvoboj lige prvakov pogosto predstavlja psihološko vojno na igrišču. Vidmar, ki je Olimpiji pomagal do težko pričakovanega naslova slovenskega prvaka, priznava, da si sam težko zamišlja, kakšnim pritiskom je izpostavljen vratar na tako pomembni tekmi. "Moral bi biti v takem položaju, da bi lahko kaj več povedal. Tega si ne znam predstavljati. Vem pa, da mu ne bo prišlo prav nič do živega in da bo ostal hladen kot špricer," je prepričan 26-letni Ljubljančan, ki bo na Švedskem v vlogi rezervnega vratarja.

Če ne bi uspelo Janu, res ne ve, komu bi …

Vratarski trojček bo v Malmöju dopolnil Gregor Sorčan. Je prvi vratar mlade izbrane vrste do 21 let, selektor Katanec pa je poskrbel, da se prvič v karieri druži tudi s članskimi reprezentanti. Vratar Gorice dobro pozna Oblaka. "Poznava se že veliko let in sva prijatelja. Seveda bom v soboto zaradi njega navijal za Atletico. Privoščil bi mu, da postane prvi Slovenec, ki bi osvojil ligo prvakov. Želim mu veliko sreče," je dejal nekdanji vratar Chieva. Ko se je odločil, da se vrne domov in pridruži Gorici, je naredič potezo, s katero je po koncu sezone 2015/16 zelo zadovoljen.

"To se je izkazalo za super odločitev. Poziv v reprezentanco je le še pika na i krasni sezoni. Kar pa se tiča Jana, je bil že v mlajših letih zelo obetaven. Dober fant je tudi po značaju. Če ne bi uspelo njemu, res ne vem, komu bi. Vrhunski je v vseh pogledih, vse čestitke," je tudi on slovenskemu vratarskemu zvezdniku, ki se v javnih nastopih izogiba takšnim opisom, natrosil kopico lepih besed.

Bodo Oblaku v soboto pomagale do zgodovinskega uspeha, s katerim bi na zemljevid zmagovalcev lige prvakov, pri čemer se upoštevajo le igralci, ki so zaigrali v finalu, uvrstil tudi Slovenijo?

Ne spreglejte