Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 1. 2024,
22.23

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Erling Haaland Marta Lionel Messi Lionel Messi FIFA

Ponedeljek, 15. 1. 2024, 22.23

3 mesece, 1 teden

Messi osmič najboljši po izboru Fife, a enako število glasov tudi za Haalanda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Lionel Messi | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Mednarodna nogometna zveza Fifa je na slavnosti prireditvi v Londonu podelila priznanja najboljšim za leto 2023. Najboljši igralec je postal Argentinec Lionel Messi, najboljša igralka pa Španka Aitana Bonmati. Glasovali so kapetani, trenerji, navijači in novinarji.

Najboljši igralec na prireditvi, na kateri so se s posebnim videom spomnili tudi nedavno preminulih legend Angleža Bobbyja Charltona, Brazilca Maria Zagalla in Nemca Franza Beckenbauerja, je postal Lionel Messi, potem ko je decembra 2002 Argentino popeljal do naslova svetovnega prvaka.

Enako število glavo za Haalanda

Messi, ki je nagrado dobil že osmič, je v glasovanju prejel 48 točk, toliko kot Norvežan Erling Haaland, a je v prid Argentincu šlo več prvih mest v glasovanju. Francoz Kylian Mbappe je bil tretji s 35 glasovi.

Med dekleti je slavila Bonmati, vezistka je ob zmagi na zadnjem svetovnem prvenstvu postala najboljša strelka turnirja in v glasovanju dobila 52 točk. Sledili sta Kolumbijka Linda Caicedo s 40 in Španka Jennifer Hermoso z 38.

Najboljši vratar je Brazilec Ederson. Čuvaj mreže pri Manchester Cityju je v glasovanju prehitel Belgijca Thibauta Courtoisa in Maročana Yassine Bounouja Bona.

Priznanje za najboljšo vratarko je dobila Angležinja Mary Earps, in sicer drugič zapovrstjo. V konkurenci sta bili še Španka Catalina Coll in Avstralka Mackenzie Arnold.

Pep Guardiola je bil izbran za najboljšega trenerja.  | Foto: Reuters Pep Guardiola je bil izbran za najboljšega trenerja. Foto: Reuters

Najboljši trener je Pep Guardiola 

Najboljši trener v moški konkurenci je bil Španec Pep Guardiola, ki je uspešno sezono z Manchester Cityjem kronal z osvojitvijo lige prvakov. Guardioli sta v glasovanju sledila Italijana Luciano Spaletti, ki je Napoli pripeljal do italijanskega naslova, in trener Interja Simone Inzaghi.

Najboljša trenerka v ženski konkurenci je bila selektorica Anglije, Nizozemka Sarina Wiegman, ki je to priznanje osvojila že četrtič, drugo in tretje mesto sta zasedla strateginja Chelseaja Emma Hayes in trener ženske ekipe Barcelone Jonatan Giraldez.

Posebna čast za Marto

Posebno nagrado za izjemne dosežke je Fifa podelila Brazilki Marti, ki ji je priznanje izročila žena pokojnega brazilskega zvezdnika Peleja Marcia Aoki. Marta pa je dobila še eno priznanje - po njej se bo namreč v prihodnje imenovala nagrada za najlepši zadetek v ženskem nogometu.

Brazilska nogometašica Marta je nagrado za izjemne dosežke prejela iz rok Marcie Aoki, žene pokojnega brazilskega zvezdnika Peleja. | Foto: Guliverimage Brazilska nogometašica Marta je nagrado za izjemne dosežke prejela iz rok Marcie Aoki, žene pokojnega brazilskega zvezdnika Peleja. Foto: Guliverimage

Nagrado Ferenca Puskasa za najlepši zadetek pa je prejel Brazilec Guilherme Madruga za svoj strel s "škarjicami" s približno 20 metrov na tekmi Novorizontina in njegovega Botafoga.

Priznanje za fair play je dobila brazilska reprezentanca, ko je na prijateljski tekmi z Gvinejo junija 2023 igrala v zanje nekonvencionalnih črnih dresih v podporo soigralcu Viniciusu Juniorju, ki je bil pred tem kot igralec madridskega Reala tarča rasističnih žaljivk.

Nagrada za navijača leta je pripadla Argentincu Hugu Danielu "Totu" Iniguezu, ki je poskrbel za viralne posnetke, ko je med tekmo njegova Colona Santa Feja proti Barracasu Centralu hranil svojega dvomesečnega sina.

Objavili so tudi najboljši enajsterici v moški in ženski konkurenci. V moški, glasovali so izključno nogometaši, so vratar Belgijec Thibaut Courtois, branilci Angleža John Stones in Kyle Walker ter Portugalec Ruben Dias, vezisti Portugalec Bernardo Silva, Anglež Jude Bellingham in Belgijec Kevin De Bruyne ter napadalci Norvežan Erling Haaland, Francoz Kylian Mbappe, Argentinec Lionel Messi in Brazilec Vinicius Junior.

Najboljšo žensko enajsterico pa sestavljajo vratarka Angležinja Mary Earps, branilke Angležinji Lucy Bronze in Alex Greenwood ter Španka Olga Carmona, vezistke Angležinji Ella Toone in Keira Walsh ter Španka Aitana Bonmati in napadalke Angležinji Lauren James ter Alessia Russo, Američanka Alex Morgan in Avstralka Samantha Kerr.

"Kvalifikacijsko" obdobje za ženske nagrade je veljalo obdobje med 1. avgustom 2022 in 20. avgustom 2023, za moške pa med 19. decembrom 2022 in 20. avgustom 2023.

Ne spreglejte