Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
30. 6. 2018,
21.32

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi Kylian Mbappe Kylian Mbappe Didier Deschamps Jorge Sampaoli Javier Mascherano FIFA SP 2018

Sobota, 30. 6. 2018, 21.32

5 let, 9 mesecev

Po poslastici v Kazanu

Mbappeju je bilo nerodno, na Messijeve besede čaka ves svet

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43
Kylian Mbappe, Lionel Messi | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Junak prve tekme osmine finala Kylian Mbappe je postal drugi nogometaš v zgodovini svetovnih prvenstev, ki je kot najstnik zabil dva gola na eni tekmi izločilnih delov svetovnega prvenstva. Pohvalil ga je tudi selektor Didier Deschamps. Njegov kolega na argentinski strani Jorge Sampaoli je bil po tekmi povsem poklapan, a bolj kot to svet zanima, kaj bo o svoji reprezentančni prihodnosti povedal Lionel Messi. Njegov soigralec Javier Mascherano je že sporočil, da za Argentino ne bo več igral.

Francija Argentina
Sportal Francozi po poslastici s sedmimi goli v četrtfinale, Argentina domov

Po Nemčiji, ki je izpadla že v skupinskem delu, se je hitro od Rusije poslovila tudi druga finalistka zadnjega svetovnega prvenstva, Argentina.

Proti Franciji je v poslastici dozdajšnjega prvenstva, pa čeprav je v drugem polčasu vodila z 2:1, izgubila s 3:4 in končala sanje o tretjem naslov svetovnega prvaka.

Tekmo je z dvema goloma v petih minutah sredi drugega polčasa prelomil Kylian Mbappe.

Z dvema goloma v izločilnem delu svetovnega prvenstva kot najstnik, kar je do zdaj uspelo le še legendarnemu Brazilcu Peleju leta 1958 na Švedskem, je le potrdil, da spada med najbolj obetavne nogometaše na svetu.

Kylian Mbappe je zabil dva gola, izsilil enajstmetrovko in Francijo popeljal v četrtfinale. | Foto: Reuters Kylian Mbappe je zabil dva gola, izsilil enajstmetrovko in Francijo popeljal v četrtfinale. Foto: Reuters

Lepo, a Pele je druga kategorija

"Zelo sem vesel in počaščen, da sem ponovil podvig Peleja, a bodimo realni. Pele je druga kategorija. Je pa lepo, da se me omenja v povezavi s takimi legendami, kot je on," je bilo ob primerjavi z Brazilcem, ki je kar trikrat postal svetovni prvak, kar malce nerodno Mbappeju.

"Kot sem že večkrat rekel. Na svetovnih prvenstvih igrajo najboljši nogometaši na svetu, ki so v središču pozornosti. Zaradi tega je zelo lepo, če lahko v tako eminentni družbi pokažeš, kaj znaš. Ni lepšega in bolj primernega prostora, kot je svetovno prvenstvo," je še povedal napadalec PSG, ki je po tekmi žarel od sreče.

Didier Deschamps je bil s Francijo leta 1998 že prvak kot kapetan, zdaj mu lahko to uspe še kot selektorju. | Foto: Reuters Didier Deschamps je bil s Francijo leta 1998 že prvak kot kapetan, zdaj mu lahko to uspe še kot selektorju. Foto: Reuters

Deschamps je bil vseskozi miren

Zelo dobre volje je bil tudi njegov selektor. "Mbappe je pokazal, kaj zna, a to smo vsi, ki ga poznamo, vedeli že prej," je Didier Deschamps pohvalil dvakratnega strelca, ki je Franciji na začetku tekme prinesel tudi enajstmetrovko.

"Trener sem prav zaradi tekem, kot je bila današnja. Poln štadion, sijajni ekipi in odlična tekma. Bili smo v zahtevnem položaju, a smo se rešili. Bojevali smo se in prišli do preobrata. Moji fantje so pokazali pravi značaj. Ponosen sem nanje. Predvsem v trenutkih, ko ne gre vse tako, kot si želiš, se vidi, kdo in kaj si. Moji fantje so to danes pokazali," je povedal trener, ki je s Francozi v vlogi kapetana že osvojil naslov svetovnega prvaka, zdaj pa si želi to ponoviti še kot selektor.

"Nisem se bal ničesar, saj sem vedel, da nič ni odločenega. Ko so Argentinci zabili drug gol, je bil to za nas velik udarec, a smo vedeli, da imamo še kar nekaj časa. Imamo mlado ekipo, igrali smo proti veliko bolj izkušenemu moštvu, a smo dokazali, da smo kos prav vsaki nalogi," je še povedal 49-letni nekdanji Marseilla, Juventusa in še nekaterih evropskih klubov.

Maradona se je tokrat le poljubljal

Diego Maradona in Rocia Oliva. | Foto: Getty Images Diego Maradona in Rocia Oliva. Foto: Getty Images Na tekmi v Kazanu je bil seveda prisoten tudi Diego Maradona, ki je bil zaradi norenja, neprimernega vedenja in tudi zdravstvenih težav v središču pozornosti na tekmi zadnjega kroga skupinskega dela proti Nigeriji.

Legendarni nekdanji nogometaš in tudi selektor Argentine, ki ji je leta 1986 prinesel zadnji naslov svetovnega prvaka, je bil tokrat veliko bolj miren. Pozornost je pravzaprav zbujal samo s poljubljanjem s svojo 30 let mlajšo partnerico Rocio Olivo.

57-letni Argentinec se je veliko bolj primerno tokrat vedel predvsem zato, ker je po dogodkih v Sankt Peterburgu izgubil vlogo ambasadorja Fife, ki mu je na tekmo prinesla 10.000 evrov zaslužka, pri krovni svetovni nogometni organizaciji pa so legendarnemu Argentincu ob tem zagrozili, da mu bodo, če bo nadaljeval takšno početje, prepovedali vstop na štadione na letošnjem prvenstvu.

Sampaoli ne bo odstopil

Medtem ko se bo lahko Deshamps mirno pripravljal na nadaljevanje prvenstva v Rusiji in petkovo tekmo četrtfinala, pa za njegovega kolega na klopi Argentine seveda velja povsem drugače. Moral se bo spoprijeti s številnimi kritiki in odgovoriti na marsikatero pikro vprašanje. Na prvega je odgovor že podal. Bo po neuspehu odstopil z mesta selektorja?

Jorgeja Sampaolija čakajo nič kaj prijetni tedni. | Foto: Reuters Jorgeja Sampaolija čakajo nič kaj prijetni tedni. Foto: Reuters

"Izpad boli, a odstopil ne bom. Lahko se zgodi, da bom moral oditi, a za zdaj ostajam," je povedal Jorge Sampaoli. "Seveda se bo zdaj dogajalo marsikaj, a porazi so sestavni del nogometa. Najprej bomo analizirali nastop na letošnjem prvenstvu, potem pa bomo videli, kako in kaj," je nadaljeval selektor Argentine, ki je moral odgovarjati tudi na vprašanje o tem, da so ekipo in taktiko Argentine sestavljali nogometaši, ne on.

"Nogometaši igrajo na igrišču, trenerji pa sestavljamo in načrtujemo taktiko ob njem. Seveda se ob tem pogovarjamo med seboj, to pa je tudi vse," je dejal Sampaoli.

"To ni spodrsljaj, je pa veliko razočaranje. Seveda bi si želel več, ni se razpletlo tako, kot smo pričakovali, a je res tudi to, da prav veliko časa nismo imeli," je nastop Argentine na letošnjem svetovnem prvenstvu ocenil Sampaoli, ki je na klop Argentine sedel pred skorajda natanko enim letom, pogodbo s tamkajšnjo nogometno zvezo pa ima do leta 2022.

Iz Rusije odhaja, se dokončno poslavlja tudi od argentinske reprezentance? | Foto: Getty Images Iz Rusije odhaja, se dokončno poslavlja tudi od argentinske reprezentance? Foto: Getty Images

Mascherano in Biglia že najavila slovo, kaj bo z Messijem?

Ali se bo po zgodnjem izpadu z letošnjega svetovnega prvenstva na klopi Argentine kaj spremenilo, tako še ni znano, je pa jasno, da bo kar nekaj sprememb v igralskem kadru. Odšlo bo verjetno kar nekaj nosilcev.

Reprezentančno slovo je že potrdil Javier Mascherano, ki je v reprezentanci zbral kar 145 nastopov, za njim pa se je za podoben korak odločil tudi vezist Lucas Biglia (58 tekem), a veliko bolj kot to nogometni svet zanima vprašanje, ali se poslavlja tudi Lionel Messi. Tudi ob svojem četrtem nastopu na svetovnih prvenstvih je ostal brez tako želenega naslova, ob začetku naslednjega mundiala pa bo star 34 let, zato je večina poznavalcev prepričana, da se bo tokrat zares poslovil od reprezentance. Se bo res? Takoj po novem razočaranju se o svoji reprezentančni prihodnosti še ni izjasnil …

Ne spreglejte