Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
24. 4. 2016,
21.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Matjaž Kek Rijeka Miral Samardžić Roman Bezjak Hrvaška Aleš Mejač Hajduk Split

Nedelja, 24. 4. 2016, 21.14

6 let, 6 mesecev

Matjaž Kek že podprvak, a tudi jadranski kralj

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek ostaja strup za splitski Hajduk. V nedeljo je z Rijeko dobil jadranski derbi v Dalmaciji. Z zmago z 2:1 je ohranil minimalne možnosti za naslov hrvaškega prvaka.

Proti zagrebškemu Dinamu, ki je vedno bližje 11. zaporednemu naslovu hrvaškega prvaka, mu med tednom ni uspelo. Rijeka je v torek na domači Rujevici remizirala z vodilnim klubom (0:0), zaostanek za Zagrebčani pa je še naprej znašal štiri točke. Tako je tudi po zadnjem krogu, v katerem je Dinamo v soboto v gosteh odpravil RNK Split (1:0), po njegovih stopinjah pa je šla tudi Rijeka in v nedeljo zagrenila življenje Hajduku.

Pod vodstvom Matjaža Keka, ki v mladosti ni skrival simpatij do splitskih "mojstrov z morja", je ponovno osvojila Poljud. Tokrat ni šlo tako gladko kot jeseni (3:0). Rečani so se morali močno potruditi za novo zmago. Prvi polčas so izgubili z 0:1, zadetek je dosegel reprezentant BiH Tino Sven Sušić, ki ga je pred leti v Ljudski vrt vabil športni direktor vijolic Zlatko Zahović, a so Splitčani gladko odbili mariborsko ponudbo, vredno polovico milijona evrov.

Mariborski strateg se je med polčasom odločil za nekatere spremembe in zadel v polno. Njegovi izbranci so v drugem delu poskrbeli za preobrat, premagali Hajduk z 2:1 (med strelce sta se vpisala Črnogorec Marko Vešović in občasni švicarski reprezentant Mario Gavranović)  in poskrbeli za nadaljevanje čarobnega niza.

Vedno je lepo premagati Hajduk v Splitu

Nogometni ponos Dalmacije čaka na domačo zmago nad Rijeko že skoraj pet let. Odkar je Rečane prevzel nekdanji trener Maribora, sploh še ni izgubil proti hrvaškemu velikanu, ki ga v zadnjih sezonah ne prehiteva le Dinamo, kar se redno dogaja že dobro desetletje, ampak tudi vedno močnejša Rijeka. Hajduk čaka na zmago nad nogometaši iz Kvarnerja že 15 tekem.

V torek so navijači Rijeke ostali brez tako želene zmage nad Dinamom, v nedeljo pa so jih Kekovi izbranci razveselil z zmago nad Hajdukom. | Foto: V torek so navijači Rijeke ostali brez tako želene zmage nad Dinamom, v nedeljo pa so jih Kekovi izbranci razveselil z zmago nad Hajdukom.

"Vedno je lepo premagati Hajduk na Poljudu. Težko se je bilo pripravljati na takšno tekmo po velikem razočaranju, ki je sledilo po derbiju z Dinamom," je dejal 53-letni Štajerec.

V nedeljo sta na prestižnem jadranskem derbiju nastopila tudi dva slovenska reprezentanta. Tako Roman Bezjak kot Miral Samardžić sta odigrala vso tekmo, posojeni nogometaš Maribora Aleš Mejač pa podobno kot na prejšnji tekmi z Dinamom ni kandidiral za nastop.

Kek: Rijeka ni bila še nikoli bližje Dinamu

Tri kroge pred koncem Rijeka ostaja v boju za hrvaški naslov. Za Dinamom zaostaja štiri točke, tako da potrebuje velik čudež, vsaj dva spodrsljaja favoriziranih Zagrebčanov, ki se spogledujejo z 11. zaporedno zvezdico. "Težko je zdaj potegniti črto pod sezono. To bomo storili po koncu. Rijeka ni bila še nikoli bližje Dinamu. Na nekaterih tekmah bi lahko dosegli več. Nekatere stvari bi zdaj naredili drugače in nam bo žal za njih, a tako je pač v športu," je dejal Kek.

Matjaž Kek je v tej sezoni z Rijeko izgubil le tri tekme. | Foto: Matjaž Kek je v tej sezoni z Rijeko izgubil le tri tekme.  

Z Rijeko, ki ni še nikoli v klubski zgodovini postala prvak, je v tej sezoni izgubil le tri dvoboje. V prvenstvu z Dinamom, v pokalu s Slaven Belupom, ki ga je izločil v polfinalu pokala, v evropskemu uvodu pa doma s škotskim Aberdeenom, kateremu je prekrižal načrte v kvalifikacijah za ligo Europa. Z zmago v Splitu si je tudi matematično zagotovil drugo mesto v hrvaškem prvenstvu. Najverjetneje bo sezono končal kot hrvaški podprvak, v tolažbo pa mu je podatek, da (p)ostaja pravi jadranski kralj.

Hrvaško prvenstvo, lestvica:

1. Dinamo Zagreb 76 točk (33 tekem), 2. Rijeka 72 (33), 3. Hajduk Split 58 (33), 4. Lokomotiva Zagreb 49 (33), 5. Split 44 (33) ...

Ne spreglejte