Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
14. 9. 2015,
21.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Matjaž Kek Rijeka hrvaška nogometna reprezentanca Niko Kovač

Ponedeljek, 14. 9. 2015, 21.15

8 let

Matjaž Kek ne bo vodil Hrvaške: To ni šala

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaška nogometna reprezentanca še čaka na novega selektorja. Ni jih malo, ki bi na vročem stolčku radi videli Matjaža Keka, a je Mariborčan sporočil, da ga v tem trenutku zanima le vodenje Rijeke.

Zvezdniki v kockastih dresih, ki branijo barve številnih zvenečih evropskih klubov (Barcelona, Real Madrid, Juventus, Inter, Liverpool ...), so po katastrofalnem septembrskem učinku v kvalifikacijah za EP 2016 (remi v Azerbajdžanu in poraz na Norveškem) ostali brez selektorja. Niko Kovač je prejel nezaupnico, vodstvo Hrvaške nogometne zveze (HNS) na čelu s predsednikom Davorjem Šukerjem pa še ni izbralo naslednika. Najverjetneje bo njegovo ime javnosti predstavljeno v začetku prihodnjega tedna, do takrat pa bi se lahko pripetilo še marsikaj zanimivega, saj naj bi se pogajali z osrednjimi kandidati.

Pred kockastimi je napeta končnica kvalifikacij za EP 2016, v kateri želijo Hrvati prehiteti Norvežane in se vrniti na drugo mesto, ki zagotavlja neposredno uvrstitev na nogometni spektakel v Franciji. S tem izzivom se bo spopadel Kovačev naslednik, ki za zdaj ostaja še skrivnost.

Bil bi prvi tujec, ki bi vodil hrvaško reprezentanco

Nekateri hrvaški mediji, med njimi je najbolj izstopal časnik Večernji list, ne skrivajo želje, da bi reprezentanco prevzel Matjaž Kek. Kot trener Rijeke si je na Hrvaškem ustvaril zavidanja vreden sloves.

Njegovi uspehi odmevajo po vsej deželi, nanj pa so najbolj ponosni navijači s Kvarnerja. Štajerec jih je navdušil tako z rezultati, delom kot tudi korektnim in profesionalnim vedenjem do medijev. O njem z izbranimi besedami govorijo tako nogometaši kot tudi novinarji in navijači.

Hrvaška ni svoje članske izbrane vrste še nikoli zaupala kateremu izmed tujih strokovnjakov. Če bi vodstvo krovne zveze izbralo Keka, bi 54-letni Štajerec postal prvi tujec, ki je prejel možnost vodenja najboljših hrvaških nogometašev.

V veliko čast mu je, da ga kot Slovenca omenjajo za kandidata

Kot kaže, pa iz te moke le ne bo kruha, saj je Kek poudaril, da želi ostati zvest Rijeki.

"Z Rijeko ima sklenjeno pogodbo do leta 2017. Sem trener Rijeke in bom to tudi ostal. Najsrečnejši bi bil, če bi na Reki ostal do konca pogodbe. Ne razmišljam o tem, da bi opravljal drugo funkcijo, mi je pa v veliko čast, da me kot Slovenca omenjajo kot kandidata za novega selektorja hrvaške reprezentance," je nekdanji trener Maribora odprl srce v pogovoru za hrvaško radijsko postajo Rijeka in dodal, da ga kot opazovalca razmer v hrvaški reprezentanci moti razdeljenost, ki je privedla do menjave Kovača.

''Z Nikom Kovačem (zdaj že nekdanji selektor Hrvaške, ki je odgovorno mesto zapustil le nekaj dni po bolečem porazu v Oslu, op. p.) sem imel zelo korekten odnos. Veliko sva bila v stiku, ker je imela Rijeka veliko nogometašev v reprezentanci,'' je v zadnjih mesecih veliko sodeloval z dolgoletnim kapetanom hrvaške nogometne izbrane vrste.

Mora se vedeti, kdo za kaj odgovarja

''Vodstvo zveze čaka zelo odgovorna naloga. Zdaj je najbolj potrebna pozitivna energija. Najlažje je nekoga zamenjati. Koga pa bodo pripeljali namesto Kovača? Je to primerno početi le dva kroga pred koncem kvalifikacij? Zveza se mora zavedati, da počne zelo odgovorno stvar,'' je spregovoril o težavah, ki jih doživlja hrvaška reprezentanca zaradi menjave selektorja in iskanja najbolj primernega kandidata.

Trener, ki je Sloveniji podaril zgodovinsko prvo zmago na svetovnem prvenstvu, opozarja, da je zadeva še kako resna. ''To ni šala, ampak zelo resno delo. V reprezentanci igrajo člani največjih klubov, tako da se mora vedeti, kdo kaj dela. Mora pa se tudi vedeti, kdo za kaj odgovarja.''

Ne spreglejte