Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
6. 12. 2012,
23.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Liga Europa NK Maribor NK Maribor

Četrtek, 6. 12. 2012, 23.05

8 let

Mariborčani skazili vtis, skavti so videli polom

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Maribor se je od Evrope poslovil z visokim porazom proti Laziu z 1:4 v Ljudskem vrtu in končal z nastopanjem v ligi Europa. Rimljani so zasedli prvo mesto v skupini J.

Ob kar treh poškodbah nogometašev, ki pri Mariboru po navadi zavzemajo mesta na bočnih položajih v obrambi, je bil Darko Milanič primoran v nekatere spremembe. Presenetil je s posaditvijo Brazilca Arghusa na klop. V sredini obrambe je tako od prve minute igral Nejc Potokar, na desno stran obrambe pa se je preselil vezist Aleš Mertelj. Tega je na sredini igrišča nadomestil Željko Filipović. Trener Maribora je pred tekmo napovedal, da bo šel na zmago. Začetna postava je potrdila, da je mislil resno. Od prve minute so nastopili tako Goran Cvijanović, Dejan Mezga kot tudi Agim Ibraimi, Marcos Tavares in Robert Berić.

Žal se zamisli trenerja slovenskega prvaka niso izkazale dobro. V napadu bolj malo oziroma skorajda nič, v obrambi veliko lukenj. Te so bile vidne že od prve minute, a v prvih 15 minutah to ni bilo usodno. V 16. je bilo. Po globinski podaji je skozi luknjasto obrambo Maribora pritekel Libor Kozak in s prefinjenim strelom premagal Jasmina Handanovića. Visokorasli češki napadalec, ki v prvenstvu igra bolj malo, je v Evropi zelo učinkovit. To je bil že njegov peti evropski gol. Še dva je zabil v ligi Europa, dva pa v mrežo Mure na tekmi v Rimu v kvalifikacijah za to tekmovanje. Maribor v napadu še naprej ni pokazal nič razen velikega števila napak pri predaji žoge. Videlo se je, da na sredini igrišča manjka Mertelj, ki je tokrat igral v obrambi, sicer pa dobro povezuje igro vijoličastih.

Po 32 minutah igre so imeli gostje lepo priložnost za povišanje vodstva. Do strela je v kazenskem prostoru vijoličastih prišel Ederson. Brazilec je meril po strelu iz obrata, mariborski vratar se je izkazal z obrambo in žogo poslal v kot. Po tem – izvajal ga je prav Ederson -, pa so gostje zadeli še drugič. Mariborska obramba je v kazenskem prostoru pozabila na Romuna Stefana Raduja, ki mu ni bilo težko zadeti z glavo. Tudi 26-letni branilec, ki je bil tokrat kapetan Rimljanov, sicer igra bolj malo. V 38. minuti nov gol gostov, tudi tokrat je bil strelec nogometaš, ki v prvenstvu sicer igra bolj malo, tudi tokrat so se pokazale velike luknje v obrambi domače ekipe. Proti golu Maribora je prodrl Ederson, lepo zaposlil Sergia Floccarija, ta pa je zadel za 0:3. Mariborski nogometaši so se prebudili šele v zadnji minuti polčasa, ko je najprej lepo priložnost zamudil kapetan Tavares, nato pa je z roba kazenskega prostora v prečko meril Cvijanović.

Tudi v drugem polčasu je prva priložnost pripadla gostom. Že v 47. minuti je s strelom ob padcu poizkusil strelec prvega gola na tekmi Kozak. K sreči je meril mimo vrat. Pet minut za tem je izkušeni Floccari osramotil celoto obrambo Maribora. Žogo je prejel globoko na svoji polovici, nato pa se v slogu Lionela Messija napotil proti domačemu golu in nanizal kopico nasprotnikovih nogometašev, prišel pred Handanovića in rutinirano zadel. Že malo za tem bi bilo lahko 0:5, a je Senad Lulić k sreči meril nenatančno. V 59. minuti nov poizkus Lazia. Z atraktivnim strelom iz voleja je z desne poizkusil Floccari. Močan poizkus, ki je zletel za las mimo vrat Handanovića. Italijanski napadalec je bil blizu ''hat-tricka''. Po dobri uri igre le poizkus Maribora. Streljal je tokrat povsem nevidni Agim Ibraimi. Čez gol. V 68. minuti zelo lep poizkus Timoteja Dodleka, ki je na igrišče prišel s klopi. Z 20 metrov je streljal natančno, Albano Bizzarri se je moral pošteno potruditi, da je ohranil nedotaknjeno mrežo. Že minuto za tem priložnost na drugi strani. Nov strel Edersona, nova obramba Handanovića.

V 76. minuti bi v Ljudskem vrtu skorajda odjeknila petarda. Po kotu z leve strani je pred vrati Maribora skočil branilec Michael Ciani in po strelu z glavo zatresel prečko. Do odbite žoge je prišel Lorik Cana in streljal z nekaj metrov, žogo pa je z golove črte odbil Handanović. V 84. minuti je Maribor le prišel do tolažilnega zadetka, dobro se je pred nasprotnikovimi vrati znašel Tavares. Brazilec je zabil že 14. evropski gol v vijoličasti majici. V zadnji minuti je po lepem prodoru do strela z 20 metrov prišel še Trajkovski, a se je vratar gostov izkazal z obrambo. Izid se ni spremenil. Lazio je prišel do zmage, ki je zadostovala za prvo mesto v skupini J. Maribor je zelo dobro evropsko sezono sklenil z grdim porazom in malce skazil zelo dober vtis, ki ga je pustil v tej sezoni. V Ljudskem vrtu je bilo veliko število oglednikov evropskih klubov, a tokrat zagotovo niso opazili nobenega izmed Mariborčanov. V beležnicah so lahko podčrtali le Viole. Mariborski navijači so bili pač spet na nivoju in od prve do zadnje minute glasno spodbujali svoje ljubljence. Na koncu so jih tudi nagradili z aplavzom. Ne za to, kar so pokazali tokrat, pač pa za vse, kar jim je uspelo narediti pred tem.

Ne spreglejte