Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
26. 3. 2014,
22.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Goran Cvijanović NK Maribor NK Maribor Dare Vršič Aleksandar Rodić

Sreda, 26. 3. 2014, 22.05

8 let

Maribor se je maščeval Olimpiji z enim, a dragocenim golom

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nogometaši Maribora so se maščevali Olimpiji za nedaven poraz v Ljubljani in pokazali veliko boljšo igro kot v Stožicah. Priigrali so si prednost, zmago pa je prinesel zadetek Gorana Cvijanovića.

Ljudski vrt zadnjo sredo v marcu ni pokal po šivih, a se je na uvodni polfinalni preizkušnji med Mariborom in Olimpijo zbralo za slovenske razmere zelo solidno število gledalcev. Domače občinstvo je z glasnimi žvižgi pričakalo trenerja ljubljanskega kluba Milorada Kosanovića, ki je pred dnevi zaupal, da bi se za iskrice, ki so poskočile na zadnjem večnem derbiju, igralcem Olimpije moral opravičiti Jean-Philippe Mendy, ne pa obratno. Koncert žvižgov je bilo zaslišati vedno, ko je Srb prečkal zelenico in se napotil ali h klopi ali pa v slačilnico.

Mariborčani z zelo močno klopjo

Pri gostiteljih je Marko Šuler debitiral v dresu Maribora na večnem derbiju, trener Ante Šimundža pa se je odločil, da bo malce premešal zvezno vrsto. Aleš Mertelj, Damjan Bohar in Dejan Mezga so tako obsedeli na klopi, v začetno enajsterico pa se je vrnil Goran Cvijanović. Od prve minute je igral tudi Amir Dervišević. Pri gostih sta manjkala Nik Omladič in Andraž Šporar, ki veljata za najmočnejši zeleno-beli orožji, po virozi pa se je na klopi pojavil Matija Škarabot. V prvi enajsterici se je po napovedih znašel Miroljub Kostić, ki je na nedavni tekmi v Ljubljani paral živce Jean-Philippu Mendyju, na desni strani zvezne vrste je zaigral najstnik Marko Zalaznik.

Mlado moč pa je razkazal tudi Šimundža, saj je na mesto levega bočnega branilca uvrstil Petra Stojanovića. Odločitev se je izkazala za posrečeno, saj se je mladi reprezentant izkazal.

Prvi polčas je v popolnosti pripadel vijolicam. Nekajkrat so po hokejsko zaklenile kazenski prostor zeleno-belih in sejale nevarnost z vseh strani. Ljubljančani se lahko zahvalijo vratarju Aleksandru Šeligi, da niso po prvem polčasu zaostajali z večjo razliko. Zelo nevarno je bilo že v uvodnih desetih minutah. Že po minuti in pol se je z razdalje odločil za strel Dervišević in namučil kapetana Olimpije.

Le nekaj trenutkov pozneje, ko je Cvijanović izvajal kot, se je v gneči do žoge dokopal francoski napadalec, a je njegov strel na golovi črti ustavil Šeliga, ki se je izkazal tudi v enem izmed prihodnjih napadov gostiteljev. Po všečni kombinatorni akciji se je v odličnem položaju za strel znašel Martin Milec, a je nekdanji reprezentant dokazal, da v Ljudskem vrtu kot po pravilu brani v vrhunski formi.

Mendy lepo zaposlil Cvijanovića, ta je zatresel mrežo

Pri Olimpiji si je nekaj osnovnošolskih napak, ki so Mariborčanom omogočile marsikaj, dovolil Mbatama Eteme. Afričan pa jih ni delal zaradi nezbranosti, temveč zaradi poškodbe, zato ga je gostujoči strateg že v 17. minuti zamenjal z mladim upom Nikom Kapunom, ki je v prejšnji sezoni v dresu Olimpije debitiral prav na večnem derbiju na Štajerskem.

V 23. minuti je zgoščena obramba Olimpije kapitulirala. Akcijo je začel Dare Vršič, ki je bil ponovno tarča žaljivk maloštevilnih navijačev zmajev, nato pa je levji delež opravil Mendy. Izjemno je prodrl po desni strani kazenskega prostora, nato pa poslal uporaben predložek osamljenemu Cvijanoviću, ki je z natančnim strelom z glavo, vratar Šeliga je bil nemočen, zatresel nebranjen del mreže. Primorec je dokazal, da še ni pozabil igrati vrhunskega nogometa, v spomladanskem delu se pogosto znajde na seznamu strelcev.

Prva polpriložnost Olimpije šele v 40. minuti

Zadetek je štadion dvignil na noge, Viole so uprizorile kratko pirotehnično točko, na njihovi tribuni pa ni bilo težko zgrešiti udarnega transparenta ''Svoboda Violam''. Kot da bi dim z južne tribune nekoliko umiril pohod vijoličnih, saj so do konca polčasa resneje zapretili le še v 31. minuti, ko je navdušil 18-letni Stojanović. Lepo se je otresel ljubljanskega igralca in dobro streljal z razdalje, Šeliga pa je moral uporabiti vse izkušnje, da je žogo odbil v kot.

Ljubljanska obramba je imela še veliko dela, trpela pa je igra naprej, saj Olimpija ni mogla razviti nevarnejšega napada. Vse do 40. minute, ko je Zalaznik poslal obetaven predložek, ki pa je bil kanček previsok za Aleksandra Rodića. Izkušeni napadalec z glavo ni dobro zadel žoge, to pa je bil sploh prvi strel Olimpije, a je končal daleč od vrat. Sodnik Dragoslav Perić je nekajkrat razjezil občinstvo, ki je pričakovalo, da bo že prej po nekaj ostrih prekrških nogometašev Olimpije segel v žep in pokazal rumeni karton. Ko je zapiskal konec polčasa, so Mariborčane navijači nagradili z aplavzom, najbolj pa so žvižgali Kosanoviću.

Mendy dvigoval roke, Rodić preveč medlo

Drugi polčas se je začel brez sprememb v igralskem kadru, Olimpija pa je krenila v nadaljevanje bolj odločno. V 47. minuti bi lahko Rodić posredoval bolje, a je udaril preveč medlo, tako da Handanović ni imel težav. V prvem polčasu ni bilo niti enega strela v okvir njegovih vrat.

Na drugi strani je nemočno roke dvigoval v zrak Mendy. Najprej so njegov strel blokirali ljubljanski branilci, nekaj minut pozneje pa je Tavares spretno ukradel žogo Ljubljančanom pred kazenskim prostorom, poslal v ogenj Francoza, ki ga je obkrožilo nekaj nogometašev Olimpije. Najbližje je bil Kostić. Mendy je padel, a je počasni posnetek razodel, da ni bilo govora o 11-metrovki.

Tekma prekinjena, nato podaljšana le za dve minuti?

''Uničili nas ne boste vi, niti z zapori in prepovedmi,'' so z velikanskim napisom sporočili najbolj glasni mariborski navijači. Olimpija se je trudila, da bi izenačila, a je bila mariborska obramba vedno na mestu. Gostje so poskušali posamezne strele z razdalje, ki pa niso bili preveč nevarni. Drugače je bilo v 70. minuti, ko je nevarno sprožil razigrani Cvijanović in prisilil Šeligo k novi obrambi.

Ritem igre je popustil, Mariborčani so imeli v žepu zmago, občinstvo pa je največ energije usmerjalo proti delivcem pravice, ki jim je zamerilo nekaj odločitev. Tudi rumeni karton, ki ga je sodnik Perić pokazal Mendyju, ko je obračunal z Maticem Finkom. Nezadovoljstva po nekaterih spornih odločitvah ni skrival niti trener Šimundža.

Sodnik je po le dvominutnem dodatku, kar je, milo rečeno, nenavadno, saj je kar za nekaj časa prekinil dvoboj zaradi žaljivega zmerjanja gostov (navijači so glasno vpili tisto znano o žabarjih), odpiskal konec, Maribor pa tako prihaja na povratno tekmo v Stožice z lepo popotnico.

Ne spreglejte