Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
10. 2. 2022,
15.00

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

8

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija ŽNK Olimpija Milan Mandarić

Četrtek, 10. 2. 2022, 15.00

2 leti, 2 meseca

Novi predsednik ŽNK Olimpija

Mandarić se je vrnil, novo sodelovanje z Olimpijo

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

8

Milan Mandarić ŽNK Olimpija | Milan Mandarić se je vrnil! Od zdaj bo predsednik ženske Olimpije. | Foto Grega Valančič/Sportida

Milan Mandarić se je vrnil! Od zdaj bo predsednik ženske Olimpije.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Milan Mandarić se le nekaj mesecev po slovesu od NK Olimpija vrača v slovenski nogomet. Postal je novi predsednik ŽNK Olimpija. Želi, da dekleta tretjič osvojijo naslov državnih prvakinj in se nato uvrstijo v ligo prvakinj.

Milan Mandarić je bil šest let in pol na čelu NK Olimpija. "Dolgo sem delam v moškem nogometu. Prišel je čas za spremembo. Imel sem veliko ponudb z Balkana, iz Slovenije, Italije, Anglije. Zdaj bom delal z damami. Zame je to velika sprememba. Je pa tudi nekaj sorodnosti, saj je tudi ta klub del blagovne znamke Olimpija Ljubljana. Nisem se še utrudil. Še vedno lahko pomagam," je nagovor novinarjem začel 83-letni srbsko-ameriški poslovnež. Sam v smehu pravi, da bo "direktor ekonomata". Dozdajšnji predsednik ŽNK Olimpija Boris Snedec je pojasnil, da Mandarić prevzema vlogo predsednika. Snedec in Miloš Milović pa bosta v vlogi podpredsednika, pri čemer Snedec ob Mandariću ostaja zakoniti zastopnik kluba in bo v klubu imel več izvršilnih funkcij.

"Moški klubski nogomet je za nas prenizek nivo"

"Direktor ekonomata" je svojo funkcijo v ŽNK Olimpija v šali poimenoval Mandarić. | Foto: Grega Valančič/Sportida "Direktor ekonomata" je svojo funkcijo v ŽNK Olimpija v šali poimenoval Mandarić. Foto: Grega Valančič/Sportida "Da bi sodelovala, je bil moj osebni projekt. Tu bova naredila veliko zgodbo. To je projekt Evrope," je z velikimi besedami novo sodelovanje označil Snedec. "Tako kot on smo tudi mi usmerjeni samo na vrh. Povprečnost nas ne zanima. Imamo devet reprezentantk, dva naslova državnih prvakinj, osvojeni pokalni naslov. Smo edini ženski klub v Sloveniji, ki ga vodi trener z licenco Uefa Pro. Naš klub ne bo iskal vzornika v moškem slovenskem klubskem nogometu, ker je to za nas prenizek nivo. Želimo namreč več in za to potrebujemo človeka, kot je gospod Mandarić, ki je v Evropi in svetu znan kot pravi nogometni poznavalec. Počaščeni smo, da se nam je pridružil. In zato smo na skupščini soglasno sprejeli, da postane predsednik našega kluba."

Po 12 krogih aktualne sezone je ŽNK Olimpija, ki je bil ustanovljen leta 2015 in ga vodi trener Milomir Kondić, na drugem mestu na prvenstveni lestvici in zaostaja tri točke za serijskimi prvakinjami ŽNK Nona Pomurje Beltinci. "Moja naloga je, da pomagam Borisu in Milošu ter trenerju, da se okrepimo, a že zdaj so kot klub zelo uspešni. Razlika je ta, da do zdaj nikoli nisem prišel v urejen klub − ali je bil klub v stečaju ali pa je bil na dnu lige. Veste, kakšna je bila Olimpija, preden sem prišel. Teh šest let in pol ni bilo lahkih. Tukaj pa so Boris, trener, Miloš in mlada dekleta, ki sem jih že spoznal, in so vsi že naredili velik, uspešen klub. Prvenstvo so osvojile že dvakrat. Ne prihajam, da bi nekaj rešil, ampak da bi nekaj dodal. Da zagotovo osvojimo prvenstvo. Da se okrepimo za Evropo."

Olimpiji želi vrniti ugled v Evropi. | Foto: Grega Valančič/Sportida Olimpiji želi vrniti ugled v Evropi. Foto: Grega Valančič/Sportida

Menjava trenerja? "Čez tri tedne."

Trener Kondić, novi predsednik Mandarić in dozdajšnji predsednik oz. novi podpredsednik Snedec | Foto: Grega Valančič/Sportida Trener Kondić, novi predsednik Mandarić in dozdajšnji predsednik oz. novi podpredsednik Snedec Foto: Grega Valančič/Sportida "Dekleta zdaj živijo le od entuziazma, zagotovo ne živijo od evrov. Tudi njim bom pomagal. In da vidimo, kaj še potrebuje trener. Vem, da me boste kritizirali, da menjam trenerje. A zdaj vam za to ni treba skrbeti. Ta trener bo tu še ... Koliko?" je v smehu pogledal proti trenerju in podpredsedniku. "Tri tedne," se je zasmejalo Snedcu. "Tri tedne, ja. Šalim se. Tako sem rekel zjutraj. Malo šale. Ne odpuščam trenerjev, če so dobri, ampak le, ko ne morem drugače popraviti stanja. Vedno sem želel le to, da bi bili prvi. Ko sem trenerja odpustil, je sledil napredek. No, nekateri od vas, moji dobri prijatelji, so to izkoristili za napačne podatke. A o tem ne bom več razmišljal. Zdaj bom le pomagal nečemu, kar že deluje. Poskrbeli bomo samo, da bo tako še naprej. In da klub zelo napreduje."

Menijo, da je ekipa dovolj dobra za osvojitev letošnjega naslova prvaka. Samozavestno razplet sezone napoveduje tudi Snedec: "To sezono ciljamo na naslov prvakinj. Imamo samo tri točke zaostanka, pa še dvakrat igramo z istim nasprotnikom. Mislim, da imamo širši in boljši kader." Okrepitve bodo iskali za poletne evropske kvalifikacije. "S trenerjem smo se dogovorili, da bo spremljal, kaj bo potreboval. Pa bomo videli, koga bomo lahko še pripeljali. O vsem vas bomo pravočasno obvestili," je o prihodnjih kadrovskih potezah povedal Mandarić, ki priznava, da sam o ženskem nogometu ne ve veliko. Kolikšen bo njegov vložek v klub, je interna stvar, pravi. "Bomo videli, koliko bomo potrebovali."

Želel je biti nogometaš, a trenerji v njem niso prepoznali talenta 

Milan Mandarić ŽNK Olimpija | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida Glede na njegova leta, ima jih 83, smo mislili, da se bo po slovesu od NK Olimpija upokojil in vrnil k družini v Kalifornijo. Očitno pa brez dela in nogometa ne more živeti. "To je v meni. Ljubim nogomet. Sam nisem nikoli dobil priložnosti, da bi igral. Trenerji niso vedeli, kaj delajo. V meni niso prepoznali talenta.  Pa sem si rekel, da bom postal vodja ekipe. In to sem že 45 let, predsednik in lastnik kluba."

Klub, kjer imajo glavno vlogo ženske. Tak je slogan ŽNK Olimpija. Na novinarsko vprašanje, ali ga bo zdaj spremenil, je Mandarić na novinarski konferenci odgovoril v smehu: "Kje pa ženske nimajo glavne vloge?" 

Ne spreglejte