Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
20. 7. 2017,
17.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

Natisni članek

intervju NK Maribor NK Maribor Luka Zahović

Četrtek, 20. 7. 2017, 17.00

6 let, 7 mesecev

Intervju

Luka Zahović: V prihodnosti moramo biti bolj skromni

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88
Luka Zahović | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Luka Zahović je, kljub temu da je najmlajši od nogometašev Maribora, ki so letos igrali v Evropi, vseskozi v središču pozornosti, a daje vtis, da se v takšni vlogi znajde zelo dobro in je povsem miren.

''Nič ga ne moti. Zato, ker je vse skupaj skozi prizmo moje nogometne poti že prestal," je pred štirimi leti v intervjuju za Sportal povedal njegov oče, nekoč sloviti nogometaš, zdaj športni direktor Maribora Zlatko Zahović.

Takrat je njegov sin šele zakorakal na člansko raven. Danes ima 21 let, za sabo pa že kar nekaj zanimivih zgodb. Zadel je v ligi prvakov, zabijal je v prvenstvu in osvajal lovorike. Za Maribor je skupaj dosegel že 34 golov in bil vmes tudi v tujini, v Heerenveenu na Nizozemskem.

Zdi se, da je imel njegov oče prav. Mladenič, ki se v nasprotnikovem kazenskem prostoru znajde kot riba v vodi, daje vtis, da je osredotočen le na to, kar se dogaja na igrišču.

Tako je bilo tudi po včerajšnji tekmi proti Zrinjskemu, po kateri je pred novinarje stopil med zadnjimi, brez zadržkov in povsem mirno odgovarjal na vsa vprašanja, ki smo mu jih zastavili. Ko je stopil pred nas, je lepo pozdravil. Ko je odšel, je nekaterim zaželel lahko noč in drugim srečno pot domov.


Po novem je prvi napadalec Maribora. | Foto: Vid Ponikvar Po novem je prvi napadalec Maribora. Foto: Vid Ponikvar Remizirali ste z 1:1 in izpolnili glavni cilj. Napredovali ste, toda igra Maribora ni bila najboljša. Se strinjate?
Se. Dejstvo je, da nismo igrali najbolje. Vedeli smo, da je Zrinjski v Maribor prišel igrat na vse ali nič. Potem je hitro zadel in zmanjkalo nam je mirnosti. Morali bi biti bolj zanesljivi, bolj mirni, a smo žal igrali drugače. Toda najbolj pomembno je, da smo napredovali. Hvala bogu, da je bilo tako.

Zdaj vas čakajo Islandci. Hafnarfjordur se zdi tekmec, ki bi ga morali preskočiti. Toda v igri je veliko. Uspeh prinaša še vsaj osem evropskih tekem in možnost za preboj v ligo prvakov.
Dejstvo je, da nam je bil žreb malo naklonjen, to je treba priznati, a za zdaj časa za analizo nasprotnika ni bilo. Razmišljali smo le o naslednjem nasprotniku. Tako je tudi zdaj. Še pred sredinim obračunom proti Islandcem nas namreč čaka prvenstvena tekma proti Triglavu v Kranju.

Se pa verjetno zavedate, da bo treba na naslednji evropski preizkušnji pokazati več, kot ste tokrat?
Jasno, da bo, ampak tako pač je v nogometu. Takšne tekme, kot smo jo odigrali danes, se pač zgodijo. Analizirati je treba, kaj je šlo narobe, in se iz tega kaj naučiti. K sreči kljub slabši tekmi nismo plačali večjega davka za to. Sem pa prepričan, da bomo že na naslednjih tekmah pokazali veliko boljšo podobo.


Po tekmi v Mariboru:


Je za slabšo igro kriv pritisk, ki ga prinese vloga favorita?
Ne, mislim, da ne. Vsaj, kar zadeva mene, zagotovo ne. Vloga favorita name ne vpliva. Veselim se takšnih tekem.

Očitno se jih veselijo tudi navijači. V Ljudski vrt jih je, glede na zgodnjo fazo tekmovanja in poletni čas, prišlo ogromno. Skoraj 10 tisoč.
Hvala vsem, da so prišli. To je odlično. To so moje prve evropske kvalifikacije, v katerih igram nekoliko več, in vesel sem, da nam gre za zdaj zelo dobro. Prepričan sem, da bomo s pomočjo svojih zvestih navijačev pokazali še marsikaj.

V Mostarju, kjer je dosegel gol, je igral 71 minut, v Mariboru pa 66. | Foto: Grega Valančič/Sportida V Mostarju, kjer je dosegel gol, je igral 71 minut, v Mariboru pa 66. Foto: Grega Valančič/Sportida

Je tak obisk za mlajše nogometaše breme ali prednost?
Mogoče je res, da nekateri nimajo toliko izkušenj z igranjem evropskih tekem pred velikim številom gledalcev, a zdaj, ko smo preskočili prvo oviro in nas čakajo še vsaj štiri evropske tekme, bo veliko lažje. Zdaj smo lahko vsi skupaj bolj mirni. Prepričan sem, da bomo to tudi pokazali.

Ekipa Maribora je v primerjavi s prejšnjo sezono precej spremenjena, pomlajena. Trener Darko Milanič je poskrbel tudi za taktične spremembe. Kako se počutite v "novem" Mariboru?
Dobro. Za nami so odlične priprave, smo malo drugačni, kot smo bili, in temu se poskušamo prilagajati. Smo mlajši, čutiti je, da je v ekipi več energije. To poskušamo izkoristiti. Danes nismo bili najbolj uspešni, a sem prepričan, da bo v nadaljevanju sezone drugače.

O odhodu nič ne ve. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida O odhodu nič ne ve. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Morda tudi zato, ker vas ne bo več zraven. Dan pred prvo tekmo z Zrinjskim je slovenski medijski prostor preplavila novica, da spet odhajate. Da vas verjetno sploh ne bo na letalu za Mostar, a ste tja potem odšli in tudi zabili gol. Kaj se je dogajalo?
Jaz o tem ne vem prav nič. Sami veste, da sem in tja novinarji radi napišete marsikaj, a sam o tem ne vem prav nič. Meni nihče ni omenil ničesar. Vesel sem, da sem še vedno tu, in komaj čakam na naslednjo tekmo, ki jo bom odigral v dresu Maribora.

Torej zagotovo ostajate?
Jaz o tem, da bi odšel, ne vem prav nič. Ne vem, bomo videli. Za zdaj sem tu in sem zelo vesel, da je tako.

Pa vse te govorice in namigovanja vplivajo na vas?
Ne, niti ne. Kot sem rekel že večkrat, zelo malo spremljam, kaj se piše in govori. Osredotočen sem le na svoje delo. Na tekme in na igrišče, zato ne dovolim, da bi me kaj takega obremenjevalo.

Blaža Sliškovića zelo spoštuje. S trenerjem Zrinjskega se je v Mariboru tudi rokoval. | Foto: Grega Valančič/Sportida Blaža Sliškovića zelo spoštuje. S trenerjem Zrinjskega se je v Mariboru tudi rokoval. Foto: Grega Valančič/Sportida

Na tekmi v Mostarju ste, potem ko ste zadeli, z gesto nasprotnikovemu trenerju Blažu Sliškoviću, ki je igro Maribora na zadnji pripravljalni tekmi označil za na trenutke smešno, pokazali, naj utihne. Pozneje ste se legendarnemu nekdanjemu nogometašu opravičili. Je "spor" danes dokončno pozabljen?
Mislim, da ni nobene zamere. Že takoj po prvi tekmi sem se opravičil za svoje početje. Včasih si med tekmo napet, adrenalin je na visoki ravni in zgodi se kaj, kar se morda ne bi smelo. Ne bi smel narediti tega, kar sem, ampak dobro. Ta zgodba je že pozabljena. Danes sva se povsem normalno rokovala.

Zdaj je bilo drugače. Pred tekmo v Mariboru je odmevala izjava Valona Ahmedija, ki je dejal, da boste zmagali z 2:0, s 3:0. Vašega soigralca je po tekmi javno okrcal tudi trener.
Jaz o tem pred tekmo nisem slišal, na uho mi je prišlo šele zdaj, po tekmi, ko so mi povedali nekateri okoli mene. Odlika Maribora je bila vedno skromnost strokovnega štaba in nas, igralcev. Verjamem sem, da bo tako tudi v prihodnosti. Ali smo zaradi te izjave igrali slabše, težko povem, a sem prepričan, da bomo v prihodnosti bolj skromni.

Ne spreglejte