Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
29. 1. 2019,
14.16

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

2

Natisni članek

Luka Elsner Union Saint-Gilloise Mechelen

Torek, 29. 1. 2019, 14.16

5 let, 2 meseca

Pred pokalnim spektaklom v Bruslju

Luka Elsner prebudil belgijsko Trnuljčico in poskrbel za evforijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

2

Luka Elsner | Luka Elsner je Union popeljal do polfinala belgijskega pokala. Lahko stopi še stopničko višje? | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Luka Elsner je Union popeljal do polfinala belgijskega pokala. Lahko stopi še stopničko višje?

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Danes je poseben dan v trenerski karieri mladega Luke Elsnerja. Zvečer ima priložnost, da belgijskega drugoligaša Union St. Gilloise na razprodanem štadionu pred evforičnimi navijači v Bruslju popelje v finale belgijskega pokala. Če bi mu to uspelo, bi poskrbel za najodmevnejši klubski dosežek v pokalu v zadnjih 105 letih.

Prizorišče? Štadion Joseph Marien v Bruslju. Začetek tekme? Ob 20.45. Tekmeca? Union St. Gilloise in Mechelen. Rezultat prve tekme? 0:0. Pomembnost tekme? Ogromna. Povratna polfinalna tekma odloča o finalistu belgijskega pokala. Trener domače ekipe? Luka Elsner!

Luka Elsner
Sportal Luka Elsner po kraji stoletja v Belgiji frustriran

Ne gre za življenje ali smrt

Mladi slovenski trener je z Unionom pri vrhu belgijske druge lige, ostaja pa še v boju za pokalno lovoriko. | Foto: Guliverimage/Getty Images Mladi slovenski trener je z Unionom pri vrhu belgijske druge lige, ostaja pa še v boju za pokalno lovoriko. Foto: Guliverimage/Getty Images Mladega slovenskega trenerja, ki je v karieri vodil Domžale, Olimpijo in ciprski Pafos, v tej sezoni pa se dokazuje v Belgiji, danes čaka ogromen izziv. Morda kar največji v trenerski karieri, čeprav se 36-letni Slovenec na vse kriplje trudi, da bi varovancem in navijačem dopovedal, naj ohranijo stik s tlemi in pred dvobojem, ki jim lahko prinese tako veliko, ne poletijo v prevelikih pričakovanjih.

"Ne skrivamo, da je to zelo pomembna tekma. Pred nami je izjemna priložnost, da osrečimo navijače, vseeno pa to ni tekma, na kateri bi šlo za življenje ali smrt. Kariere igralcev bodo še dolge, zagotovo bodo še kdaj izkusili takšne trenutke. Po tej tekmi se bo življenje nadaljevalo," se Elsner trudi, da si njegovi izbranci na pleča ne bi naložili preveč pritiska.

Prvi po 105 letih?

Union je nazadnje v finalu pokala igral leta 1914. Osvojil ga je dvakrat zapored (1913 in 1914), nato pa ni več nikoli zaigral v velikem finalu. Nekdaj eden največjih belgijskih klubov, ki danes igra v drugi ligi in že dolgo ni okusil slasti druženja z elito, je tako na pragu zgodovinskega uspeha, saj bi se po 105 letih uvrstil v veliki finale.

Bogata zgodovina kluba:

"Res je, od zadnjega finala je minilo že več kot sto let," sporoča slovenski trener, po odhodu Slaviše Stojanovića z vročega stolčka Levskega v Bolgariji tudi edini slovenski trenerski legionar na delu v tujem klubu. "Če bi se zapisali v zgodovino kluba, bi bilo to še toliko bolje. Želimo le nadaljevati avanturo in osrečiti zveste navijače. Verjamemo v uspeh. Verjamemo, da smo sposobni zaigrati v finalu," pred polfinalno poslastico v Bruslju razmišlja Elsner.

Vstopnice za spektakel že pošle

Navijači na Dudenparku obljubljajo peklensko vzdušje. | Foto: Getty Images Navijači na Dudenparku obljubljajo peklensko vzdušje. Foto: Getty Images Ko je lani poleti sprejel ponudbo Uniona, je postal trener belgijskega drugoligaškega kluba z bogato preteklostjo, kar 11 naslovi državnega prvaka. Od zadnjega je minilo že 84 let (1935), a si je vodstvo na krilih ambicioznega angleškega lastnika Tonyja Blooma (tudi profesionalnega igralca pokra) zadalo visoke cilje. Bruseljski klub želi približati prvi ligi, s katero se v tem stoletju še ni družil.

Nekdanji slovenski nogometni reprezentant je torej naletel na ambiciozno okolje, dodatno moč pa so mu vlivali zvesti in čustveni navijači. Unionov štadion Joseph Marien, bolj znan pod vzdevkom Dudenpark, ima okrog 8.000 sedežev, a je na njem zelo bučno. Danes bo najbolj, saj so vstopnice za povratni polfinalni pokalni spopad z Mechelenom že pošle.

Strastni navijači Uniona:

Union je v prvem polfinalnem dvoboju v gosteh ostal neporažen (0:0), tako da bi mu danes za uresničitev velikega načrta - ostal bi tudi v boju za Evropo - zadostovala že najmanjša, najtesnejša zmaga. Tega se Union dobro zaveda, zato je v soboto, ko je gostoval pri Westerloju (0:2), nekoliko spočil moči za današnji zgodovinski spopad v Belgiji.

Luka Elsner
Sportal Luka Elsner in njegov čudež na belgijski nacionalni televiziji

Elsner se ne boji nikogar

Na poti do polfinala je izločil tudi veliki Anderlecht. | Foto: Guliverimage/Getty Images Na poti do polfinala je izločil tudi veliki Anderlecht. Foto: Guliverimage/Getty Images Union je v drugi ligi na tretjem mestu, Mechelenu, ki je leta 1988 osvojil pokal pokalnih zmagovalcev in ima veliko dražjo ekipo od Uniona, pa gre neprimerno bolje. V prvem delu prvenstva je bil najboljši in si že zagotovil najmanj nastop v dodatnih kvalifikacijah za napredovanje v prvo ligo, odličen je tudi v drugem delu.

Mechelen je v Belgiji neporažen že 21 tekem zapored. Nazadnje je izgubil 14. septembra 2018. "Takšne statistike ne štejejo nič. Mechelen ni nepremagljiv, lahko jim zadamo udarec. Ne bojimo se prav nikogar, zakaj bi se torej Mechelena?" je slovenski trener tekmecu poslal sporočilo, da se ga ne boji.

Medsebojna srečanja v tej sezoni:

Union : Mechelen 2:2 (9. september 2018, druga liga)
Mechelen : Union 2:1 (9. november 2018, druga liga)
Union : Mechelen 1:2 (13. januar 2019, druga liga)
Mechelen : Union 0:0 (23. januar 2019, pokal)

Union sicer v tej sezoni še ni premagal Mechelena. Pomerila sta se že štirikrat, nazadnje v Bruslju 13. januarja, ko so bili gostitelji jezni na nekatere sodniške odločitve, Mechelen pa je proslavljal zmago z 2:1. Bo danes sledilo maščevanje?

Bo Union 1. maja po 105-letnem čakanju zaigral v finalu belgijskega pokalnega tekmovanja? | Foto: Getty Images Bo Union 1. maja po 105-letnem čakanju zaigral v finalu belgijskega pokalnega tekmovanja? Foto: Getty Images

Union St. Gilloise je na poti do polfinala izločil Knokke (4:2), Anderlecht (3:0 v gosteh!) in City Pirates Antwerpen (3:0). Če bi bil boljši še od Mechelena, bi se 1. maja v velikem finalu na štadionu kralja Baudouina v Bruslju pomeril z boljšim iz drugega polfinalnega para Gent – Oostende.

Sportal Dan po najsrečnejšem dnevu v življenju je postal še bolj srečen #video
Ne spreglejte