Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 10. 2017,
3.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,38

2

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 Lionel Messi Lionel Messi

Sreda, 11. 10. 2017, 3.32

6 let, 6 mesecev

Južnoameriške kvalifikacije za SP, 18. (zadnji) krog

Fantastični Messi je svet in Argentino rešil pred katastrofo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,38

2

Lionel Messi | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ni se zgodila katastrofa, ki bi lahko doletela svet nogometa. Lionel Messi bo igral na svetovnem prvenstvu 2018, potem ko je na odločilni tekmi južnoameriških kvalifikacij v Quitu vzel stvari v svoje roke in s tremi goli Argentini pomagal do zmage nad Ekvadorjem s 3:1. Na prvih pet mest se ni uspelo razvrstiti južnoameriškemu prvaku Čilu. V dodatne kvalifikacije potuje Peru.

Svetovna podprvakinja Argentina, ki je bila pred zadnjim krogom na šestem mestu, je pred tekmo proti Ekvadorju trepetala, da bo prvič po letu 1970 ostala brez nastopa na naslednjem svetovnem prvenstvu, ki bi tako minilo brez enega najboljših, če ne najboljšega v zgodovini nogometa Lionela Messija.

Čeprav je bil Ekvador že pred zadnjim krogom odpisan, so se Argentinci upravičeno bali črnega scenarija. Gostovali so namreč v Quitu, ki leži na nadmorski višini 2.850 metrov in velja za eno najbolj neugodnih prizorišč. Tam so do zdaj zmagali le enkrat, zdaj že daljnega leta 2001. Za nameček jih je Ekvador premagal na prvi medsebojni tekmi kvalifikacij za SP 2018 v Argentini.

Zelo slaba je bila tudi popotnica, s katero so pripotovali na odločilno tekmo. Zmagali niso že na štirih tekmah, v tem času so dosegli le en gol, njihov kapetan Messi pa na zadnjih treh kvalifikacijskih tekmah, ki jih je odigral, ni zadel.

Po 36 sekundah je kazalo na katastrofo

Selektorju Jorgeju Sampaoliju je uspelo. | Foto: Reuters Selektorju Jorgeju Sampaoliju je uspelo. Foto: Reuters Ko so po le 36 sekundah igre doživeli šok in prejeli najhitrejši gol v svoji zgodovini, se je zdelo, da se bodo zle slutnje uresničile.

Potem je stvar v svoje roke vzel kdo drug kot Messi. Najprej je v 12. minuti izenačil na 1:1, potem je osem minut pozneje poskrbel za popoln obrat in zadel za vodstvo Argentine z 2:1.

Ko je po dobre četrt ure igre v drugem polčasu po samostojni akciji in mojstrskem strelu petkratni najboljši nogometaš leta na svetu zadel za vodstvo s 3:1, je postalo jasno, da bodo Argentinci potovali v Rusijo.

Lionel Messi na tekmi proti Ekvadorju:

Južnoameriški prvak Alexis Sanchez v solzah

Pred zadnjim krogom južnoameriških kvalifikacij je imela rusko vizo le Brazilija, ki je tokrat premagala Čile s 3:0 in poskrbela, da Alexis Sanchez ne bo videl SP. Južnoameriški prvaki so brez njega ostali zaradi slabše razlike v zadetkih.

Zmagovalec zadnjih dveh južnoameriških prvenstev Čile je ostal brez nastopa v Rusiji. | Foto: Reuters Zmagovalec zadnjih dveh južnoameriških prvenstev Čile je ostal brez nastopa v Rusiji. Foto: Reuters

Peto mesto in pot v dodatne kvalifikacije si je priboril Peru, ki je remiziral s Kolumbijo Jamesa Rodrigueza in Radamela Falcaa ter se s točko uvrstila v Rusijo.

Na SP pričakovano potuje tudi Urugvaj Luisa Suareza in Edinsona Cavanija, ki je v zadnjem krogu premagal Bolivijo s 4:2, čeprav je dosegel kar šest golov. Dva namreč v svojo mrežo.

Pizzi ni več čilski selektor

Nogometni selektor Čila Juan Antonio Pizzi je le nekaj ur potem, ko je Čile izgubil kvalifikacijsko tekmo proti Braziliji z 0:3, s čimer je njegova ekipa ostala brez možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo 2018 v Rusijo, objavil, da zapušča mesto glavnega trenerja.

Pizziju je sicer pogodba potekla hkrati s koncem kvalifikacij, 49-letni strokovnjak pa je danes dejal, da pogodbe ne bo podaljšal. Čile je južnoameriške kvalifikacije končal na šestem mestu in s tem ostal brez uvrstitve na SP. Pizzi je sicer lani Čile popeljal do naslova južnoameriških prvakov, v kvalifikacijah pa ekipi ni šlo, saj je v zadnjih šestih tekmah zmagala le dvakrat. (Vir: STA)

Južnoameriške kvalifikacije za SP, 18. (zadnji) krog:

Sreda, 11. oktober:
Brazilija : Čile 3:0 (0:0)
Paulinho 55., Gabriel Jesus 57., 92.

Ekvador : Argentina 1:3 (0:0)
Ibarra 1.; Messi 12., 20., 62.

Paragvaj : Venezuela 0:1 (0:0)
Herrera 84.; R.K.: Gomez 90./Paragvaj; Wilker 90./Venezuela

Peru : Kolumbija 1:1 (0:0)
Guerrero 79.; Rodriguez 56.

Urugvaj : Bolivija 4:2 (2:1)
Caceres 39., Cavani 42., Suarez 60.. 76.; Silva 24./a.g., Godin 79./a.g.

Lestvica:

1. Brazilija 18 tekem - 41 točk (gol razlika +29)
2. Urugvaj 18 - 31
3. Argentina 18 - 28
4. Kolumbija 18 - 27
------------------------------
5. Peru 18 - 26
------------------------------
6. Čile 18 - 26
7. Paragvaj 18 - 24
8. Ekvador 18 - 20
9. Bolivija 18 - 14
10. Venezula 18 - 12

Prve štiri reprezentance so si nastop na SP 2018 zagotovile neposredno. Petouvrščeno čakata tekmi (6. in 14. november) proti zmagovalki oceanskih kvalifikacij, Novi Zelandiji.

Ne spreglejte