Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
18. 10. 2012,
20.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Chelsea

Četrtek, 18. 10. 2012, 20.31

8 let

Liga prvakov na Planet TV: vse bolj drzni Ukrajinci proti branilcu naslova

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V torek boste lahko na Planet TV spremljali derbi tretjega kroga skupinskega dela lige prvakov. V Donjecku se bosta pomerila Šahtar in Chelsea.

V skupini E se bosta pomerili ekipi, ki sta po dveh krogih pri vrhu. Obe sta osvojili štiri točke. Juventus ima dve manj, a ne Ukrajinci in ne Angleži niso pravzaprav v nikakršni prednosti pred Torinčani. Jasno je, zakaj. Šahtar in Chelsea sta se namreč že pomerila z danskim palčkom Nordsaellandom, Juventus se bo zdaj. Tri točke so zagotovljene, Torinčani bodo po polovici tekmovanja zagotovo ob boku vsaj enega izmed omenjenih klubov. Prav zato je torkov obračun v Donjecku še kako pomemben v boju za prvi dve mesti v skupini, ki vodita v nadaljnje tekmovanje. V tej skupini je bilo že po žrebu znano, da se bodo za napredovanje pomerile tri ekipe, prvi trije krogi so to le potrdili. Kdor bo boljši v Donjecku v torek, bo storil velik korak k nadaljnjemu tekmovanju. Odločilnega še ne, seveda. Obeta se še kar nekaj zanimivih tekem, preden bomo lahko ugotovili, katera sta kluba, ki bosta napredovala.

Chelsea, ustanovljen daljnega leta 1905, se je med najboljše evropske klube prebil pred slabim desetletjem, s prihodom ruskega magnata Romana Abramoviča. Od takrat naprej je vseskozi v vrhu angleškega nogometa, osvojil je tri naslove državnega prvaka v zadnjih osmih letih, pred tem še enega. Skupaj torej štiri. Londončani so zbrali še kar nekaj lovorik, med drugim tudi dvakrat v evropskem superpokalu, a na tisto glavno, naslov evropskega prvaka, čakali kar nekaj časa. Velikokrat so bili na dobri poti, med drugim leta 2008 nesrečno, po enajstmetrovkah, izgubili v finalu, pa do cilja lani le prišli. Z zmago nad Bayernom v münchenskem finalu je Abramovič dočakal tisto, zaradi česar je prišel v klub. Zdaj, ko so naposled prišli na evropski prestol, pa ga seveda ne želijo zapustiti.

Šahtar je bil v času Sovjetske zveze v senci kijevskega Dinama, od časa ukrajinske samostojnosti pa je najbolj uspešen klub v državi. Njegova dominacija je prišla do izraza predvsem v zadnjih letih. V zadnjih sedmih letih so bili rudarji kar šestkrat državni prvaki. Pošteno so zakorakali tudi na evropsko sceno, na kateri igrajo pomembno vlogo. Pred tremi leti so med drugim osvojili tudi naslov v pokalu UEFA, ki je edini evropski v klubski zgodovini, zdaj so si zadali nov cilj. Čim dlje želijo tudi v ligi prvakov. Celo dlje kot od četrtfinala, v katerem so igrali pred dvema letoma in izpadli proti poznejši zmagovalki Barceloni.

Šahtar in Chelsea imata bogato zgodovino nastopov v evropskih pokalih, a se doslej med seboj še nista pomerila. Zanimivo, Chelsea kljub številnim evropskim tekmam doslej proti ukrajinskim ekipam sploh še ni igral. Prav zanimivo bo videti, kako se bo obnesel tokrat. Na drugi strani se je Šahtar v zadnjih petih sezonah kar nekajkrat pomeril proti Angležem. Nazadnje pred dvema sezonama, ko je doma v ligi prvakov z 2:1 premagal Arsenal, v Londonu pa izgubil kar z 1:5. V sezoni 2008/09 je Šahtar na poti do naslova v pokalu UEFA s skupnim izidom 3:1 v šestnajstini finala odpravil londonski Tottenham. Leto pozneje je v isti fazi istega tekmovanja izpadel proti še enim Londončanom, Fulhamu. V gosteh je klonil z 1:2, doma pa remiziral z 1:1 in se moral posloviti o ubranitvi naslova. V Donjecku je Šahtar doslej štirikrat igral proti angleškim klubom in trikrat zmagal.

Šahtar je ohranil jedro ekipe iz minule sezone, na drugi strani pa se ni preveč krepil. Omeniti velja le napadalca Marka Devića, ki je prišel iz Metalista Harkiva. Simbol kluba je hrvaški reprezentant Darijo Srna, ki je v klubu že vrsto let in je ključni mož ekipe iz Šahtarja. Seveda je bočni nogometaš, ki lahko igra v obrambi in zvezni vrsti, tudi kapetan. Motor ekipe so Brazilci na čelu z vezistom Willianom, omeniti pa velja še njegove rojake Douglasa Costo, Fernandinha, Ilsinha in v tej sezoni izjemno učinkovitega Alexa Teixeiro. V napadu ob Deviću pomembno vlogo igra še Luiz Adriano. Tudi on je Brazilec, seveda. Od preostalih velja omeniti še domačine, branilca Jaroslava Rakitskega, vratarja Andrija Pjatova in še enega branilca Dmitrija Čigrinskega. Trener je Mircea Lucescu, ki je v klubu že kar osem let in je tvorec modernega, evropskega Šahtarja.

Pri Chelseaju je bila poletna nogometna tržnica veliko bolj pestra. Med drugim je klub zapustil tudi zaščitni znak kluba s Stamford Bridgea Didier Drogba, ki je med drugim Chelseaju tudi prinesel evropski naslov. Odšli so še Jose Bosingwa, Salomon Kalou in še nekateri. Najbolj zveneča okrepitev je Eden Hazard, za katerega so Londončani odšteli kar 40 milijonov evrov, nič prav veliko cenejši ni bil niti mladi brazilski napadalec Oscar (32 milijonov). Oba sta se že takoj na začetku zelo izkazala. Sicer pa okostje ekipe še vedno tvorijo češki vratar Petr Čech, branilci Branislav Ivanović, Ashley Cole, John Terry in po novem tudi David Luiz, v zvezni vrsti ob Hazardu največ igrajo zimzeleni Frank Lampard, nigerijski zvezdnik John Obi Mikel in Brazilec Ramires, napad pa je španski. Tvorita ga Fernando Torres, ki se je naposled zbudil po nekajletnem spancu, in Juan Mata, ki je vse bolj pomemben člen ekipe, ki jo vodi Italijan Roberto Di Matteo. Ta je lani vskočil kot gasilec požara, ki ga je zanetil Andres Villas-Boas, pa se potem tako zelo izkazal, da njegovega doprinosa k uspehom Abramovič pač ni mogel spregledati. Čeprav si je morda želel, da bi bilo tako.

Obe ekipi sta trenutno vodilni v domačih prvenstvih. Še posebej navdušujejo nogometaši Šahtarja. Po enajstih krogih državnega prvenstva imajo stoodstoten izkupiček in kar devet točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem. So na odlični poti do novega naslova. V ligi prvakov so na prvem mestu skupaj s Chelseajem, za dobro voljo je poskrbela tudi sijajna zmaga s 4:1 proti velikemu rivalu, kijevskemu Dinamu, v pokalnem tekmovanju. Londončani so v odlični formi. V ligi prvakov, kot že omenjeno, so ob remiju zmagali, v zelo zahtevni angleški premier ligi imajo šest zmag in remi. Štiri točke prednosti pred najbližjima zasledovalcema Manchester Unitedom in Manchester Cityjem je več kot dovolj dober razlog za zadovoljstvo modrih. Tudi visoka zmaga v pokalnem tekmovanju potrjuje, da bodo tudi v tej sezoni naskakovali vse možne naslove.

Ne spreglejte