Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 8. 2021,
23.38

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

Šerif Tiraspol Ferencvaroš Red Bull Salzburg Benjamin Šeško Benjamin Šeško Miha Blažič Lovro Bizjak UEFA liga prvakov

Sreda, 25. 8. 2021, 23.38

1 leto

Liga prvakov, play-off kvalifikacij (povratne tekme)

Nepozabna predstava slovenskega čudežnega dečka v Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Benjamin Šeško | Zgodovinski trenutek, ko je Benjamin Šeško proslavljal prvi zadetek v Evropi za Salzburg. | Foto Guliverimage

Zgodovinski trenutek, ko je Benjamin Šeško proslavljal prvi zadetek v Evropi za Salzburg.

Foto: Guliverimage

V tej sezoni bo v skupinskem delu lige prvakov mrgolelo Slovencev. Med elito bosta nastopila tudi avstrijski prvak Red Bull Salzburg in najboljši klub iz Moldavije Šerif Tiraspol. Rdeči biki so v play-offu kvalifikacij izločili danski Bröndby, na povratni tekmi pa je z zadetkom in podajo blestel komaj 18-letni slovenski napadalec Benjamin Šeško, Šerif pa je brez pomoči Lovra Bizjaka ostal nepremagan v Zagrebu in lažje od načrtovanega izločil hrvaškega prvaka Dinamo.

Slovenska legionarja Benjamin Šeško in Lovro Bizjak sta v sredo uresničila sanje. Njuna kluba, prvaka Avstrije (Red Bull Salzburg) in Moldavije (Šerif Tiraspol), sta se prebila v skupinski del lige prvakov ter si prislužila več kot 15 milijonov evrov.

Šeško se je znašel tudi na seznamu Matjaža Keka za nadaljevanje kvalifikacij za SP 2022. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Šeško se je znašel tudi na seznamu Matjaža Keka za nadaljevanje kvalifikacij za SP 2022. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Salzburžani so še drugič zapored premagali danskega prvaka Bröndby z 2:1. V Skandinaviji je blestel 18-letni slovenski napadalec Benjamin Šeško. V 4. minuti je zatresel mrežo danskega velikana, šest minut pozneje pa še prispeval asistenco za podvojitev vodstva. Drugi gol za serijskega avstrijskega prvaka, znanega po zglednem delu z mladimi nogometaši, je dosegel 20-letni Američan Brenden Aaronson.

Rdeči biki so tako zgolj po 10 minutah vodili že z 2:0, čudežni deček slovenskega nogometa, od katerega si pri Salzburgu ogromno obetajo, vse več je celo tistih, ki ga zaradi podobnosti primerjajo z norveškim zvezdnikom Erlingom Brautom Haalandom, pa je v sezoni 2021/22 zatresel mrežo že v avstrijskem prvenstvu (2), avstrijskem pokalu (2) in kvalifikacijah za ligo prvakov (1 zadetek)!

Klub Lovra Bizjaka je po srbskem izločil še hrvaškega prvaka! | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Klub Lovra Bizjaka je po srbskem izločil še hrvaškega prvaka! Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Šerif je povratno srečanje proti zagrebškemu Dinamu odigral brez Lovra Bizjaka. Nekdanji napadalec Domžal in ruske Ufe je na prvi tekmi, na kateri je prvak Moldavije šokiral modre iz hrvaške prestolnice z nepričakovano visoko zmago s 3:0, odigral tri minute. Bizjak je bil s Šerifom v 3. krogu kvalifikacij usoden za srbskega prvaka Crveno zvezdo, v play-offu pa je prekrižal načrte še Dinamu, ki slovi kot najbolje organiziran klub na tem delu Evrope. Mreži se na stadionu Maksimir nista zatresli niti enkrat, tako da hrvaški prvak, za katerega v tej sezoni več ne igra Petar Stojanović, v 180 minutah sploh ni zatresel mreže Šerifa.

Šahtar je spravil v solze navijače Monaca. Čeprav so gostje iz bogate kneževine po zadetkih francoskega zvezdnika Wissama Ben Yedderja hitro povedli z 2:0, so jim ukrajinski podprvaki, ki nastopajo v Harkovu, prekrižali načrte. Marlos je v 75. minuti zaradi novega pravila Evropske nogometne zveze (Uefa) izsilil podaljšek (prva tekma v Monaku se je končala z zmago Šahtarja 1:0), nato pa je v 113. minuti nesrečno zatresel svojo mrežo Ruben Aguilar in poskrbel za boleč izpad nekdanjega finalista lige prvakov.

Blažiču se ni izšlo, Benfica izločila PSV

Kot prvi izmed slovenskih legionarjev se je na povratnih srečanjih play-offa kvalifikacij za ligo prvakov predstavil Miha Blažič. Njegov Ferencvaroš je na prvem srečanju v tekmi polni zadetkov z 2:3 klonil proti švicarskemu moštvu Young Boys, Madžari pa so zapravili tudi najstrožjo kazen. Tudi na drugi tekmi sta bili ekipi strelsko razpoloženi, Ferencvaroš je imel na domačem stadionu ob polčasu prednost 2:1. Toda zadetek Christiana Fassnachta v 56. minuti je tehtnico znova nagnil na stran Švicarjev, rdeči karton Aissa Laidounija pa je Madžarom dodatno otežil pot do zmage.

Miha Blažič ne bo še drugič zapored s Ferencvarošem igral v ligi prvakov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Miha Blažič ne bo še drugič zapored s Ferencvarošem igral v ligi prvakov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V izdihljajih tekme je končni izid 3:2 v korist Young Boys postavil Felix Mambimbi. Srečanje se je tako končalo z enakim izidom kot prvi obračun, kar je pomenilo slovo od lige prvakov za Blažičevo ekipo, za katero je sicer slovenski reprezentant igral vseh 90 minut. Za uteho slovenskemu reprezentančnemu branilcu, ki se je znašel tudi na zadnjem seznamu selektorja Matjaža Keka, ostaja nastop v ligi Europa.

Na preostalih torkovih tekmah je Malmö kljub porazu v Bolgariji z 1:2 s skupnim izidom 3:2 izločil Ludogorec, ki je v drugem krogu kvalifikacij izločil slovenskega prvaka Muro. Benfica iz Lizbone je bila kljub igralcu manj v večjem delu obračuna proti PSV v Eindnhovnu po obračunu brez golov v skupnem seštevku boljša z 2:1.

Od Oblaka do Šeška!

Tudi poražence vseh šestih parov seveda čaka evropska klubska jesen, le da se bodo preselili v evropsko ligo. Žreb skupinskega dela lige prvakov bo v četrtek ob 18. uri, med kroglicami udeležencev pa ne bo manjkalo Slovencev. Če bi Andraž Šporar ostal pri Sportingu, možnosti so le minimalne, bi imela Slovenija v sezoni 2021/22 v najmočnejšem tekmovanju, kar ga pozna Evropa, kar osem udeležencev!

Jan Oblak ima že izkušnje z osvajanjem evropskih lovorik, lige prvakov pa še ni osvojil. | Foto: Reuters Jan Oblak ima že izkušnje z osvajanjem evropskih lovorik, lige prvakov pa še ni osvojil. Foto: Reuters

V skupinski del lige prvakov so neposredno uvrščeni (26):

Chelsea (Ang), Villarreal (Špa), Atletico Madrid – Jan Oblak (Špa), Manchester City (Ang), Bayern München (Nem), Inter Milano – Samir Handanović (Ita), Lille (Fra), Sporting Lizbona – Andraž Šporar? (Por), Real Madrid (Špa), Barcelona (Špa), Juventus (Ita), Manchester United (Ang), PSG (Fra), Liverpool (Ang), Sevilla (Špa), Borussia Dortmund (Nem), Porto (Por), Ajax (Niz), RB Leipzig – Kevin Kampl (Nem), Atalanta – Josip Iličić (Ita), Zenit St. Peterburg (Rus), Bešiktaš (Tur), Dinamo Kijev – Benjamin Verbič (Ukr), Club Brugge (Bel), AC Milan (Ita), Wolfsburg (Nem).

V kvalifikacijah so si nastop v skupinskem delu zagotovili (6):

Šerif Tiraspol - Lovro Bizjak (Mol), Red Bull Salzburg - Benjamin Šeško (Avt), Young Boys Bern (Švi), Malmö (Šve), Benfica Lizbona (Por), Šahtar Doneck (Ukr)

Liga prvakov, play-off kvalifikacij (povratne tekme):

Sreda, 25. avgust:
Šahtar Doneck : Monaco 2:2 po podaljšku (1:2, 1:2, 0:2)  /1:0/
Marlos 75., Aguilar 113./ag.; Ben Yedder 18., 39.

Bröndby : Red Bull Salzburg 1:2 (0:2) /1:2/
Maxsoe 62.; Šeško 4., Aaronson 10.
Benjamin Šeško (Salzburg) je odigral 71 minut. Prispeval je zadetek in podajo.

Dinamo Zagreb : Šerif Tiraspol 0:0 /0:3/
Lovro Bizjak (Šerif) ni kandidiral za srečanje.

Torek, 24. avgust:
PSV Eindhoven : Benfica Lizbona 0:0 /1:2/

Ludogorec Razgrad : Malmö 2:1 (1:1)   /0:2/ 
Neyalkov 10., Sotiriou 60./11m; Birmančević 42.

Ferencvaroš : Young Boys 2:3 (2:1)  /2:3/ 
Wingo 18., Mmaee 27.; Zesiger 5., Fassnacht 56., Mambimbi 90.+3 R.K.: Laidouni 64./Ferencvaroš
Miha Blažič (Ferencvaroš) je igral vso tekmo.

// - rezultati prvih tekem

V odebeljenem tisku je ekipa, ki je napredovala v skupinski del lige prvakov.

Matjaž Kek
Sportal Kek brez velikih presenečenj, a dve neznanki še ostajata
 
Ne spreglejte