Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 2. 2021,
14.27

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Argentina Leopoldo Luque

Torek, 16. 2. 2021, 14.27

3 leta, 2 meseca

Leopoldo Luque (1949-2021)

Argentina žaluje, koronavirus vzel nogometno legendo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Leopoldo Luque | Nekdanji zvezdnik argentinskega nogometa Leopoldo Luque je umrl v 72. letu. | Foto Guliverimage

Nekdanji zvezdnik argentinskega nogometa Leopoldo Luque je umrl v 72. letu.

Foto: Guliverimage

Ko je argentinska nogometna reprezentanca leta 1978 na domačih tleh osvojila prvi naslov svetovnega prvaka, je bil eden izmed njenih najboljših igralcev Leopoldo Luque. Brkati napadalec je dosegel štiri zadetke in pomagal gavčem do velikega uspeha. V ponedeljek je v 72. letu v Buenos Airesu umrl za posledicami novega koronavirusa, Argentina pa je tako v kratkem času izgubila še eno nogometno legendo.

Diego Maradona
Sportal Hvala za vse, legenda vseh legend!

Kmalu po črnem letu 2020, v katerem je prenehalo biti srce nogometnega božanstva Diega Armanda Maradone, je Argentina izgubila še enega nogometnega velemojstra. Odšel je Leopoldo Luque. Zelo se je izkazal na svetovnem prvenstvu 1978, ko je gavčem do krstnega naslova svetovnega prvaka pomagal s štirimi zadetki. Najlepšega je dosegel v skupinskem delu proti Franciji. Bil je drugi najboljši strelec zasedbe, ki jo je vodil Cesar Luis Menotti. Boljši je bil le nepozabni Mario Kempes, s šestimi zadetki tudi prvi strelec svetovnega prvenstva.

Bil je najboljši strelec južnoameriškega prvenstva leta 1975. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Bil je najboljši strelec južnoameriškega prvenstva leta 1975. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Luque je velik pečat pustil tudi na južnoameriškem prvenstvu leta 1975, kjer je bil najboljši strelec. Dres Argentine je oblekel 43-krat in zadel v polno skoraj na vsaki drugi tekmi. Skupno se je podpisal pod 21 zadetkov.

Pet zadetkov na eni tekmi!

V klubskem dresu je največkrat navduševal navijače argentinskega velikana River Plate, s katerim je osvojil kar pet državnih naslovov, na 176 nastopih pa je dosegel 75 zadetkov. Najboljšo predstavo je prikazal 22. februarja 1976, ko je River Plate premagal San Lorenzo s 5:1, Luque pa je dosegel vseh pet zadetkov.

Poleg River Plata je zastopal še barve argentinskih klubov Rosario Central, Union Santa Fe, Racing Club, Chaharita Juniors, Textil Mandiyu in Deportivo Maipu, za kratek čas pa se je preizkusil še v Mehiki, kjer je igral za Tampico Madero, ter Braziliji, kjer ga je v svoje vrste privabil sloviti Santos. 

Leta 2007 je utrpel srčni infarkt, v ponedeljek pa umrl v bolnišnici v Mendozi v času pandemije covid-19.

Ne spreglejte