Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
4. 10. 2012,
14.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Lazio NK Maribor NK Maribor

Četrtek, 4. 10. 2012, 14.25

8 let

Lazio: zlati časi z Erikssonom, zdaj trener nekdanji član Kopra

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ko se je Maribor z Laziem meril pred 13 leti, je ta sodil med najboljše klube v Evropi. Zdaj je veliko slabši, a še vedno izraziti favorit v tekmi z Mariborom.

Dvakrat s 4:0 so Rimljani premagali Mariborčane leta 1999. Slovenski prvak se je z Laziem meril ravno v obdobju, ki je najboljše v bogati klubski zgodovini. Zakaj, ni potrebno posebej poudarjati. Sezono pred tem so nogometaši Lazia, ki jih je vodil legendarni Šved Sven Göran Eriksson, osvojili pokal pokalnih zmagovalcev, ko so v finalu v Birminghamu z 2:1 premagali Mallorco. Zmagali so tudi v evropskem superpokalu, od Manchester Uniteda so bili v Monaku boljši z 1:0. V tisti sezoni pa osvojili kar tri lovorike v Italiji. Drugi in za zdaj zadnji naslov italijanskega prvaka, domači pokal, zmagali so tudi v superpokalu. V manj kot letu dni so prišli do kar petih lovorik. V Rimu je igrala sanjska zasedba s Pavlom Nedvedem, Marcelom Salasom, Hernanom Crespom, Juanom Sebastianom Veronom, Alessandrom Nesto, Sinišo Mihajlović in še nekaterimi zvezdniki. Vsemi na vrhuncu slave. ''Res je, tista ekipa je bila vrhunska. V njej je igralo kar nekaj nogometašev, ki so sodili med najboljše na svetu,'' pravi Kliton Bozgo, dober poznavalec Lazia. V Rimu funkcijo športnega direktorja namreč že nekaj časa opravlja njegov dober prijatelj Igli Tare. ''Slišiva se redno, vseskozi sva v kontaktih. Se pa o Mariboru nisva preveč pogovarjala. Zakaj? Zato, ker pri Laziu ne potrebujejo nobenih informacij. Bodite prepričani, da so se pozanimali o vsem. Imajo vse informacije, ki jih potrebujejo. To je velik klub, ki se na vsako tekmo dobro pripravijo. Tudi, ko so igrali proti Muri, so o njej vedeli vse. Ko sem s Tarejem sedel na tribuni v Ljudskem vrtu, sem bil presenečen, kako dobro pozna Muro. Zdaj zagotovo ne bo nič drugače,'' je razkril nekdanji golgeter Maribora.

Trener Lazia je igral za Koper

Lazio od te sezone vodi Vladimir Petković, širši javnosti ne preveč poznani trener. Nekdanji nogometaš Sarajeva, s katerim je leta 1985 osvojil jugoslovanski naslov, ki je, zanimivo, nekaj časa igral tudi v vrstah Kopra, potem pa se preselil v Švico, kjer je bil član številnih klubov. Tam si je ustvaril tudi trenersko ime, navdušil je predvsem na klopi Young Boys, s katerimi je bil dvakrat drugi v državnem prvenstvu, prebil pa se tudi v finale tamkajšnjega pokala. Junija leto je bil imenovan za trenerja Rimljanov. ''Ne gre za preveč znanega trenerja, ki pa se je s svojim delom že dokazal. Pred tem je bil trener Edy Reja, ki je imel odlične rezultate, a je ljudem v klubu povzročal nemalo preglavic. Enkrat je rekel, da odhaja, spet drugič, da bo ostal. In tako iz tedna v teden. V klubu so ga imeli dovolj, zato so ga odslovili. Potem pa so se odločili, da priložnost ponudijo Petkoviću. Mislim, da se niso zmotili,'' pravi Bozgo.

Lazio je v novo sezono krenil odlično. S tremi zmagami. Sledila sta dva zaporedna poraza proti Genoi in Napoliju, v zadnjem krogu pa zmaga nad Sieno. Trenutno so Rimljani na četrtem mestu. ''Dva zaporedna poraza sta jih malce šokirala, a ogledal sem si obe tekmi in lahko rečem, da jim je proti Genoi sreča obrnila hrbet. Zaslužili bi si več. Napoli je zmagal zasluženo. Dobesedno razbil jih je. Toda zdaj so Rimljani spet zmagali in poskrbeli za mir v hiši. Tudi v ligi Europa so na prvi tekmi v Londonu prišli do točke in izpolnili cilj,'' je Bozgo pokomentiral zadnje nastope Lazia, ki je bil v minuli sezoni v prvenstvu četrti, v pokalu pa je izpadel v četrtfinalu. Nekdanji albanski napadalec je opozoril še na podrobnost iz novejše zgodovine Lazia: ''Tare mi je govoril, da se je prvič po 37 letih zgodilo, da so bili v prvenstvu dvakrat zapored pred Romo v prvenstvu. Tudi na zadnjih štirih medsebojnih tekmah so vselej zmagali. Vemo pa, kaj rivalstvo med Romo in Laziem pomeni.''

Izkušena obramba in napad

Lazio nastopa v sistemu s štirimi branilci, medtem ko trener v zvezni vrsti in napadu menja različne formacije. Od tiste s tremi vezisti in tremi zelo ofenzivnimi nogometaši, do formacije z zgolj enim napadalcem. Sicer pa gre za mešano, mednarodno zasedbo, sestavljeno iz nogometašev iz 12 držav. Glavna značilnost je zelo izkušena obramba. Giuseppe Biava ima 35 let, Brazilec Andre Dias 33, Francoz Abdoulay Konko 28, mlad je le Belgijec Luis Cavanda, ki šteje 21 let. Tudi vratar Federico Marchetti je izkušen (29 let). V zvezni vrsti gre omeniti predvsem Brazilca Hernanesa, ki je še kako nevaren za nasprotnikova vrata, izkušenega Argentinca z italijanskim potnim listom Cristiana Ledesmo, Stefana Maurija, Antonia Candrevo in Argentinca Alvara Gonzaleza. V napadu je glavni akter seveda Miroslav Klose, ki ima že 34 let, a še vedno trese mreže. Drugi najboljši strelec v zgodovini svetovnih prvenstvih jih je v tej sezoni zabil že štiri v vseh tekmovanjih, skupaj s Hernanesom je najboljši klubski strelec. Je pa res, da je nemški reprezentant v strelski krizi. Zadel ni že na štirih tekmah zapored. V napadu sta omembe vredna še Argentinec Mauro Zarate in Čeh Libor Kozak. Kdo bo na zelenico stopil drevi, ne vemo. A kdorkoli bo, bo velika nevarnost za mariborska vrata. ''Lazio ima letni proračun 65 milijonov evrov, njegova ekipa je vredna desetkrat več, kot je ekipa Maribora. Jasno je, da bo Lazio favorit. Bojim se tudi, da Rimljani zagotovo ne bodo podcenili vijoličastih. Zdi se mi, da tekmo z Mariborom jemljejo resno. No, kljub temu sem optimist. Kot sem že rekel. Še vedno je zdajšnji Lazio daleč od tistega, kar je bil, ko smo se z njim merili mi. Pa tudi Maribor je zdaj boljši, predvsem pa ima več izkušenj. Maribor lahko pride do pozitivnega izida,'' je za konec povedal Bozgo, ki je bil povabljen na tekmo, a se vabilu zaradi privatnih obveznosti žal ni mogel odzvati.

Štadion, ki piše nogometno zgodovino

Še beseda, dve o prizorišču tekme. Olimpijski štadion v Rimu, na katerem sta v preteklosti nastopila tako Maribor kot Gorica, prejme 70 tisoč gledalcev. Danes še zdaleč ne bo poln. Zbralo naj bi se nekje okoli 10 tisoč navijačev. Je največji športni objekt v Italiji, zgrajen je bil leta 1937, obnovljen pa pred štirimi leti. Je v lasti Olimpijskega komiteja Italije, na njem tekme igrajo Lazio, Roma in italijanska reprezentanca. Gostil je finala evropskih nogometnih prvenstev 1968 in 1980, finale svetovnega prvenstva 1990, kar štirikrat pa tudi finale pokala državnih prvakov oziroma lige prvakov. Nazadnje pred tremi leti, ko je na njem Barcelona premagala Manchester United in prišla do tretjega izmed štirih evropskih naslovov.

Ne spreglejte