Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 7. 2024,
11.00

Osveženo pred

2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,44

Natisni članek

Španska nogometna reprezentanca Lamine Yamal Euro 2024 Euro 2024

Petek, 12. 7. 2024, 11.00

2 dneva

Lamine Yamal navdušil navijače in tudi domače špansko mestece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,44
Lamine Yamal | Lamine Yamal je zvezda tega evropskega prvenstva v nogometu v Nemčiji. | Foto Guliverimage

Lamine Yamal je zvezda tega evropskega prvenstva v nogometu v Nemčiji.

Foto: Guliverimage

Lamine Yamal je zvezda tega evropskega prvenstva v nogometu v Nemčiji, in to kot šestnajstletni najstnik. To soboto bo šele dopolnil 17 let in lahko že v nedeljo postane evropski prvak, ko bo njegova Španija v finalu v Berlinu igrala proti Angliji. Navdušil je navijače in tudi domače špansko mestece

Vsakič, ko Lamine Yamal zadene, dvigne prste, da oblikuje številke 304, to je poštna številka Rocafonde, skromnega katalonskega okrožja, kjer je odraščal in ki sedaj kar poka od ponosa zaradi uspehov 16-letnika na EP 2024.

Leta so ljudje severno od Barcelone vedeli, da je drugačen, vendar nihče ni mogel predvideti, da bo fant postal najmlajši igralec, ki je dosegel gol na EP. "Vedeli smo, da bo igral v prvi ekipi Barcelone. A nismo vedeli, da bo imel tak vpliv v nogometu, kot ga ima zdaj," pravi lastnik lokalnega bara Juan Carlos Serrano s ponosnim nasmehom.

Na steni za njim je uokvirjen dres Barcelone s podpisom Yamala, ki ga je njegov oče podaril Serranu v zahvalo za podporo v letih, ko sta skupaj s sinom hodila v bar, preden je šel z vlakom v mesto, da bi treniral z mladino katalonskega kluba.

Okrožje Mataro, mestece s 130.000 prebivalci, je 30 kilometrov oddaljeno od Barcelone, kjer je Yamal preživel del svojega otroštva. Po ločitvi staršev je živel med bližnjim mestom Granollers in Mataro.

A je ves čas obiskoval babico, ki je pred desetletji prispela iz Maroka in še vedno živi v Rocafondi. S tem je ohranili vezi s sosesko, kjer očeta Mounirja Nasraouija pozdravljajo kot lokalnega junaka.

"Ko se je rodil, sem že vedel, da bo zvezda," je dejal. Izjemne dosežke svojega sina na EP v Nemčiji je doživel "kot vsi drugi, s srečo in veseljem ter veliko ljubezni do vse Španije," je AFP ulovila utrip iz Yamalovega rojstnega predela.

Njegova cena ob morebitnem prestopu naj bi znašala milijardo evrov.

Gareth Southgate
Sportal Podatek, ki pred finalom Eura pošteno skrbi Angleže
POlicist THUMB
Sportal Nemški policist po zaslugi angleških navijačev velika spletna atrakcija
Euro 2024 Toni Kroos
Sportal Tonija Kroosa razglasili za nemškega nogometnega ambasadorja leta 2024
Ne spreglejte