Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 8. 2020,
12.48

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,67

2

Natisni članek

Dundalk Südüva Molde Nyon žreb UEFA Slovan Bratislava NK Celje

Nedelja, 9. 8. 2020, 12.48

3 leta, 8 mesecev

Kvalifikacije za ligo prvakov, 1. krog (žreb)

Celjane poljubila sreča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,67

2

Celje Olimpija | Nogometaši NK Celje, ki so slovenski naslov osvojili prvič, so v soboto odigrali zadnjo pripravljalno tekmo pred začetkom nove sezone in izgubili v Zagrebu proti Dinamu z 0:3. | Foto Grega Valančič/Sportida

Nogometaši NK Celje, ki so slovenski naslov osvojili prvič, so v soboto odigrali zadnjo pripravljalno tekmo pred začetkom nove sezone in izgubili v Zagrebu proti Dinamu z 0:3.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Na sedežu Evropske nogometne zveze (Uefa) v Nyonu je potekal zgodovinski žreb za NK Celje. Novopečeni slovenski prvaki prvič v 101-letni klubski zgodovini sodelujejo v kvalifikacijah za ligo prvakov, v 1. krogu pa se bodo, o potniku v 2. krog bo odločala le ena tekma, doma spopadli z irskim prvakom Dundalkom. Celjani so lahko zadovoljni z žrebom, saj so se izognili tako prvakoma Norveške kot Slovaške. A tekme kot gostitelji ne bodo igrali doma, pač pa na Madžarskem.

Celje Olimpija
Sportal Evropa, prihajamo! Kakšne pasti čakajo slovensko elito?

Kvalifikacije za ligo prvakov, 1. krog:

Celje (Slo) - Dundalk (Irs)
Ferencvaroš (Mad) – Djurgardens (Šve)
Celtic Glasgow (Ško) – KR Reykjavik (Isl)
Legia Varšava (Pol) – zmagovalec predkroga Linfield (SIr)/Drita (Kos)
Šerif Tiraspol (Mol) - Fola Esch (Luk)
Connah's Quay Nomads (Wal) - Sarajevo (BiH)
Crvena zvezda (Srb) - Europa (Gib)
Budućnost Podgorica (ČG) - Ludogorec Razgrad (Bol)
Ararat-Armenia (Arm) - Omonia Nikozija (Cip)
Floriana (Mal) - CFR Cluj (Rom)
Maccabi Tel Aviv (Izr) - Riga (Lat)
Qarabag (Aze) - Sileks (SMk)
Dinamo Tbilisi (Gru) - Tirana (Alb)
Dinamo Brest (Blr) - Astana (Kaz)
Molde (Nor) - KuPS (Fin)
Flora Talin (Est) - Südüva (Lit)
KI (Fer) - Slovan Bratislava (Slk)

Celjani so se prvič spoprijeli z atraktivnim izzivom, ki ne prinaša le tekmovalnih, ampak tudi finančne užitke, saj bo Uefa v skladu s tradicijo bogato nagradila udeležence evropskih tekmovanj. Izbranci Dušana Kosića so v 1. krogu kvalifikacij zaradi skromnega koeficienta (2,600) uvrščeni v skupino nenosilcev, tako da bodo imeli opravka s tekmecem, ki ga vsaj na papirju odlikuje večja uspešnost na evropskih zelenicah v zadnjih petih sezonah in se lahko zaradi tega pohvali s statusom nosilca.

Ker je Uefa dan preb žrebom klube razvrstila v pet skupin in s tem seznam 17 možnih tekmecev Celja skrčilo na štiri, je bilo jasno, da bo prvi tekmec slovenskega prvaka v kvalifikacijah za ligo prvakov norveški Molde, irski Dundalk, slovaški Slovan Bratislava oziroma litovska Südüva. Na papirju sta spadali med najtežji oviri Molde in Slovan, a je Celjane na plesu kroglic poljubila sreča. Ne le, da so za tekmeca prejeli irskega prvaka, ampak bodo dvoboj, o potniku v 2. krog namreč odloča le ena tekma (tako bo v kvalifikacijah za ligo prvakov vse do play-offa), odigrali tudi doma. Žal pred praznimi tribunami na stadionu Z'dežele, a bo prednost domačega igrišča vsekakor dobrodošla proti Otočanom.

Mitja Lotrič verjame v napredovanje. | Foto: Vid Ponikvar Mitja Lotrič verjame v napredovanje. Foto: Vid Ponikvar Lotrič vesel domače tekme, Irci: morda na nevtralnem terenu

"Glede na to, da smo novinci v tem tekmovanju, vsakega nasprotnika spoštujemo, si pa seveda želimo napredovanja v naslednji krog. Ni dvoma, da se bomo ustrezno pripravili na njih," je za uradno spletno stran žreb ocenil trener Dušan Kosić.

"Veselim se dejstva, da bomo tekmo odigrali na domačih tleh, kar je morda manjša prednost za nas. Če želiš v naslednji krog, moraš premagati vsakega nasprotnika. Verjamem, da smo sposobni zmagati in se uvrstiti v naslednji krog," pa je žreb  komentiral kapetan Celjanov Mitja Lotrič.

Na uradni strani irskega kluba sicer pišejo, da obstaja možnost, da bi tekma potekala na nevtralnem prizorišču, saj Republika Irska na zeleni seznam držav, v katere bi zasedba lahko potovala in se vrnila brez omejitve, ni uvrstila Slovenije. Na seznamu zelenih držav Irske so Estonija, Finska, Grčija, Grenlandija, Madžarska, Italija, Latvija, Litva, Norveška in Slovaška. Kdor v državo vstopi iz države, ki ni na zelenem seznamu, mora v 14-dnevno karanteno.

Pozno popoldan so Celjani izvedeli, da bodo dvoboj odigrali na Madžarskem v Ujpestu.

NK Celje
Sportal Celjani bodo Irce pričakali na Madžarskem

Na zadnjih osmih tekmah brez zmage

Navijači Dundalka podobno kot privrženci Celja ne bodo mogli v živo spremljati dvoboja v knežjem mestu. | Foto: Reuters Navijači Dundalka podobno kot privrženci Celja ne bodo mogli v živo spremljati dvoboja v knežjem mestu. Foto: Reuters Dundalk je 14-kratni irski prvak, ki je v Evropi vedno boljši. Pred desetletji irski klubi niso povzročali težav favoritom. Bolj kot ne so delovali po amaterskem formatu in ostajali brez vidnejših uspehov, v zadnjih letih pa so se stvari obrne v drugo smer. Dundalk je pred štirimi leti nastopil v skupinskem delu lige Europa in mešal štrene številnim favoritom. V preteklosti se lahko pohvali s številnimi odmevnimi zmagami, tako da bi se lahko Celjanom maščevalo vsakršno podcenjevanje, bo pa Celjanom v veliko pomoč, da se bo odločilna tekma za preboj v 2. krog igrala v mestu ob Savinji.

Tako so pred več kot polovico stoletja izgubili z madžarskim Vašašem z 1:8, Liverpool jih je ugnal z 10:0, Glasgow Rangers s 6:1. Od leta 2014 so nanizali nekaj odmevnih zmag. Takrat so premagali Hajduk v Splitu (2:1), a jim to zaradi višjega poraza na Irskem ni zadostovalo za napredovanje, leta 2016 so presenetili BATE Borisov s 3:0, v skupinskem delu evropske lige pa doma premagali Maccabi Tel Aviv (1:0). V zadnjih dveh sezonah niso bili več tako uspešni.

Irski prvak Dundalk je dosegel največji uspeh v Evropi leta 2016, ko je zaigral v skupinskem delu evropske lige. | Foto: Reuters Irski prvak Dundalk je dosegel največji uspeh v Evropi leta 2016, ko je zaigral v skupinskem delu evropske lige. Foto: Reuters

Na zadnjih evropskih tekmah so brez zmage, dosegli so le dva zadetka, a vseeno v prejšnji sezoni po strelih z bele točke (dvakrat je bilo 0:0) izločili latvijsko Rigo. V zadnjem evropskem nastopu so priznali premoč slovaškemu prvaku Slovanu iz Bratislave (1:3 in 0:1, takratni prvi strelec slovaškega velikana Andraž Šporar se na omenjenih tekmah ni vpisal med strelce) ter končali evropsko pot v 3. krogu kvalifikacij za evropsko ligo.

Od Solskjaerja do Šporarja

Norveški Rosenborg, ki ga je na seznamu prvakov nasledil Molde, je lani prekrižal načrte slovenskemu prvaku Mariboru. | Foto: Miloš Vujinović/Sportida Norveški Rosenborg, ki ga je na seznamu prvakov nasledil Molde, je lani prekrižal načrte slovenskemu prvaku Mariboru. Foto: Miloš Vujinović/Sportida Celjani so se tako izognili Moldeju, kar so sprejeli z navdušenjem, saj imajo slovenski klubi večinoma slabe izkušnje s skandinavskimi tekmeci. Barve štirikratnega norveškega prvaka je pred leti branil nekdanji slovenski reprezentant Matej Mavrič Rožič, v zadnjem desetletju je v Evropi izločil tudi Gorico, kar šest let pa ga je vodil zdajšnji strateg Manchester Uniteda Ole Gunnar Solskjaer. Norveški prvak je bil usoden za slovenskega že v prejšnji sezoni, ko je Rosenborg v kvalifikacijah za ligo prvakov izločil Maribor.

Drugi klub, ki so se mu Celjani skušali izogniti na žrebu (in jim je to tudi uspelo), je ŠK Slovan Bratislava. Slovaški prvak je klub, ki ga slovenski ljubitelji nogometa poznajo zelo dobro. Sprva po zaslugi Andraža Šporarja, kralja strelcev na Slovaškem, ki se je v začetku leta po odličnih nastopih tako v domačih kot evropskih tekmovanjih iz Slovana preselil na Portugalsko. Odšel je v Lizbono, ravno tja, kjer se bo v prihodnjih tednih odločalo o zmagovalcu lige prvakov.

V zadnji sezoni je Slovan ubranil slovaški naslov tudi brez Šporarja. Namesto njega zdaj slovensko moč v napadu sestavljata Alen Ožbolt in Žan Medved. Skoraj je ni tekme, na kateri se ne bi vpisala med strelce, v obrambi pa je eden izmed stebrov ekipe Kenan Bajrić.

Andraž Šporar je v jesenskem delu sezone 2019/20 blestel v dresu Slovana v evropski ligi. | Foto: Reuters Andraž Šporar je v jesenskem delu sezone 2019/20 blestel v dresu Slovana v evropski ligi. Foto: Reuters

Slovan ima močan slovenski priokus, trener Jan Kozar ml. zelo zaupa nekdanjim znancem Prve lige Telekom Slovenije, saj je treba opozoriti še na nekdanjega branilca Olimpije Nizozemca Mitcha Apauja ter napadalca Nigerijca Ezekiela Hentyja. Kapetan je bolgarski reprezentant Vasil Božikov. Slovan je leta 1969 osvojil evropsko lovoriko, v finalu nekdanjega pokala pokalnih zmagovalcev, takrat je predstavljal še Češkoslovaško, je leta 1969 v Baslu premagal Barcelono.

Celje Olimpija
Sportal Celjani doživeli hud poraz pri hrvaškem prvaku, Maribor boljši od Čehov

Na seznamu možnih tekmecev je bil tudi litovski prvak Südüva, ki prihaja iz mesta Marijampole. V baltski državi, nori na košarko, je najboljši že tretjič zapored. Do lovorik mu je pomagala pisana druščina igralcev, v kateri ne manjka slovenskih sosedov. Barve Südüve branijo kar štirje Hrvati, trije Avstrijci, pa tudi predstavnik BiH, Srbije, Slovaške, ZDA in Brazilije.

Na katerega tekmeca se bo do 18./19. avgusta pripravljal trener Celja Dušan Kosić? | Foto: Grega Valančič/Sportida Na katerega tekmeca se bo do 18./19. avgusta pripravljal trener Celja Dušan Kosić? Foto: Grega Valančič/Sportida

Če bodo rumeno-modri neuspešni, tekme 1. kroga se bodo igrale 18. oziroma 19. avgusta, jih čaka tolažilna nagrada, nadaljevanje evropskih nastopov v kvalifikacijah za ligo Europa. Tako bodo lahko navijači Celja stiskali pesti (vsaj pred televizijskimi zasloni) za ljubljence vsaj na dveh evropskih tekmah, saj bodo tribune zaradi ukrepov proti zajezitvi širitve izbruha novega koronavirusa prazne, žreb pa bo določil, ali bodo Celjani deležni prednosti domačega igrišča ali ne.

Barcelona Napoli
Sportal Barcelona in Bayern kot zadnja skočila v četrtfinale

Termini kvalifikacijskih tekem lige prvakov:

Predkrog: 8. in 11. avgust
1. krog: 18. in 19. avgust
2. krog: 25. in 26. avgust
3. krog: 15. in 16. september
4. krog (play-off): 22./23. in 29./30. september

Žreb parov 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov bo že v ponedeljek, 10. avgusta.

Ne spreglejte