Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 8. 2024,
21.23

Osveženo pred

7 ur, 58 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09
Mario Jurčević Dejan Petrović Adam Gnezda Čerin Andraž Šporar Albert Riera Aleks Pihler Benjamin Verbič Žiga Lipušček NK Celje Liga Europa

Natisni članek

Torek, 13. 8. 2024, 21.23

7 ur, 58 minut

Kvalifikacije za ligo Europa, 3. krog (prve tekme)

Celje po zgodovinski uspeh brez kapetana, presenečenje na Reki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09
Denis Popović | Celjani so pred povratno tekmo na Irskem prekinili sodelovanje s kapetanom Denisom Popovićem. | Foto Jure Banfi/alesfevzer.com

Celjani so pred povratno tekmo na Irskem prekinili sodelovanje s kapetanom Denisom Popovićem.

Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Slovenski nogometni prvak Celje ima v četrtek priložnost, da si zagotovi dolgo evropsko jesen. Če bo na povratni tekmi 3. kroga kvalifikacij za evropsko ligo ohranil prednost pred irskim prvakom Shamrock Rovers, katerega je prejšnji teden doma premagal z 1:0, si bo zagotovil najmanj ligaški del konferenčne lige. S tem bi Celjani postali po Mariboru, Muri in Olimpiji četrti slovenski klub, ki bi igrali evropske tekme še pozno v jesen. Na delu bo še ogromno slovenskih legionarjev.

Drkušić thumb
Sportal Vanja Drkušić podpisal za Zenit, Denis Popović ni več član Celja

Kvalifikacije za ligo Europa, 3. krog (povratne tekme):

Torek, 13. avgust:

Slovenski državni prvak Celje je pred največjim uspehom v zgodovini kluba. Če bo v 3. krogu kvalifikacij za evropsko ligo preskočil irsko oviro, si bo že zagotovil najmanj ligaški del konferenčne lige. V tem primeru bi ga v play-offu kvalifikacij za ligo Europa čakal slabši iz grško-švedskega obračuna med Paokom in Malmöjem, v knežjem mestu pa bi že lahko nazdravljali s penino, saj bi si zagotovili dolgo evropsko jesen in kar nekaj milijonov evrov nagrade Evropske nogometne zveze (Uefa). Španski strateg Albert Riera s pomočjo vodstva izpolnjuje načrtovano krčenje igralskega kadra. Kot zadnji se je poslovil priljubljeni kapetan Denis Popović, ki pri 34 letih po vrnitvi na igrišča ni več ponovil forme, s katero je osvajal pozornost pred tem.

Celjani so le ujeli zmagoviti niz. Po Shamrock Rovers (1:0) so v prvenstvu premagali Radomlje (4:2), tokrat pa, najboljši igralec Žan Karničnik zaradi poškodbe verjetno še ne bo nared za nastop, želijo izločiti irskega prvaka. Na prvi tekmi je zmagovalca v prid slovenskim prvakom odločil Luka Menalo.

Shamrock Rovers so za razliko od Celja že dvakrat nastopali v Evropi do pozne jeseni. V sezoni 2011/12 so zaigrali v skupinskem delu lige Europa, pred tem pa presenetili beograjski Partizan. V sezoni 2022/23 so nastopili v skupinskem delu konferenčne lige, kjer so osvojili dve točki. Remizirali so proti Gentu in Djurgardnu. V tej evropski sezoni so v kvalifikacijah za ligo prvakov najprej izločili islandski Vikingur (2:1 in 0:0), nato pa priznali premoč praški Sparti (0:2 in 2:4).

Dejan Petrović na Švedsko z drugim trenerjem

Če bi Dejan Petrović potegnil krajšo proti Elfsborgu, bi se lahko v nadaljevanju evropske sezone pomeril z Olimpijo. | Foto: Guliverimage Če bi Dejan Petrović potegnil krajšo proti Elfsborgu, bi se lahko v nadaljevanju evropske sezone pomeril z Olimpijo. Foto: Guliverimage V četrtek bo nastopilo v kvalifikacijah za ligo Europa še nekaj slovenskih legionarjev. Največ jih je pri Panathinaikosu, ki ga čaka zahtevno delo proti Ajaxu (0:1). Na prvi tekmi je izmed slovenske trojice zaigral le Adam Gnezda Čerin. Andraž Šporar je obsedel na klopi, Benjamin Verbič pa ni kandidiral za dvoboj.

Pred povratno tekmo 3. kroga je zelo burno na Reki. Rijeka se je le dva dni pred tekmo z Elfsborgom, s katerim je remizirala na Rujevici (1:1), odločila za menjavo trenerja. Odgovorni položaj je zapustil Željko Sopić, tako da bo slovenski legionar Dejan Petrović krenil v pomemben izpit v Skandinaviji pod novo taktirko. Ta dvoboj bodo z zanimanjem spremljali v Ljubljani, saj se bo s poražencem v play-offu kvalifikacij za konferenčno ligo najverjetneje pomerila Olimpija, saj je na prvi tekmi premagala Šerif iz Tiraspola s prepričljivih 3:0.

Žiga Lipušček bi lahko z RFS zaigral v glavnem delu enega izmed evropskih tekmovanj tudi v tej sezoni. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Žiga Lipušček bi lahko z RFS zaigral v glavnem delu enega izmed evropskih tekmovanj tudi v tej sezoni. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Na odlični poti do dolge evropske jeseni je latvijskemu prvaku RFS, pri katerem nosi slovenski legionar Žiga Lipušček tudi kapetanski trak. Klub iz Rige bo že v sredo gostil prvaka Andore UE Santa Colomo, katerega ga je prejšnji teden ugnal v gosteh z 2:0.

Težje delo čaka Aleksa Pihlerja s prvakom Bih Borcom iz Banja Luke, ki bo gostil prvaka Ferskih otokov KI Klaksvik. Na prvi tekmi so bili evropski znanci Olimpije iz prejšnje sezone boljši z 2:1.

V težavah bi se lahko znašel tudi Mario Jurčević s Partizanom, saj je na prvi tekmi v Beogradu izgubil proti švicarskemu podprvaku Luganu z 0:1. Zdaj čaka črno-bele, ki so pred tem v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov proti Dinamu Kijev prejeli kar devet zadetkov, še gostovanje v Švici.

Kvalifikacije za ligo Europa, 3. krog (povratne tekme):

Torek, 13. avgust:

Sreda, 14. avgust:

Četrtek, 15. avgust:

Gregor Bajde Celje
Sportal Gregor Bajde ni več član Celja
Maribor - Mura, 1. SNL
Sportal Jakupović za preobrat, Olimpija prekinila niz, nesrečen poraz Kopra
Celje Shamrock
Sportal Riera znova ni videl tistega, kar si želi
liga Europa, Celje - Shamrock Rovers
Sportal Celjani z minimalno prednostjo na Irsko
Jose Mourinho, Fenerbahče
Sportal Jose Mourinho in Fenerbahče brez lige prvakov, Celjani pogledujejo v Solun

 

Ne spreglejte