Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Četrtek,
21. 5. 2015,
13.12

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Xavi Barcelona

Četrtek, 21. 5. 2015, 13.12

8 let, 2 meseca

Konec nepozabnega obdobja: čarovnik zapušča Barcelono

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Eden najboljših nogometašev na svetu Xavi je potrdil, da bo po sezoni zapustil Barcelono in podpisal triletno pogodbo s katarsko ekipo All Sadd.

Legendarni Španec, ki se je katalonskemu velikanu pridružil kot 11-letni fantič ter v 17 sezonah za prvo ekipo zbral 764 nastopov in dosegel 84 zadetkov, tako odhaja po poti Realove legende Raula, ki je za All Sadd igral med letoma 2012 in 2014.

Španski veteran naj bi pri katarski ekipi letno prejemal kar deset milijonov evrov, ob tem pa opravljal delo svetovalca v katarski akademiji Aspire in bil ambasador svetovnega prvenstva 2022, ki bo v Katarju.

Eden najboljših vezistov vseh časov je prejemnik največ lovorik med španskimi igralci, saj jih je osvojil več kot 25. Z Barcelono je bil trikrat najboljši v ligi prvakov, osemkrat je bil španski prvak, po dvakrat pa še svetovni klubski prvak in španski pokalni zmagovalec. To zbirko lahko dopolni do konca te sezone, saj so Katalonci v finalu španskega pokala in lige prvakov.

"Kot najbrž že vsi veste, po koncu sezone odhajam. Odločitev je dokončna," je sedmi sili na tiskovni konferenci priznal Xavi. "Barcelona mi je ponudila obnovitev pogodbe, zelo dobro ponudbo, a svoje odločitve, ki sem jo sprejel pred časom, ne mislim spreminjati. Čas je, da zapustim Camp Nou. Kariero bom nadaljeval v Al Saddu, s katerim sem podpisal dvoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja že za eno leto."

Xavi dejstvo, da kariere ne bo končal v Barceloni, ne vidi le z negativne plati. "To, da kariere ne bom zaključil v klubu, v katerem sem igral vso svojo kariero, ne vidim kot nekaj napačnega. Še vedno hočem igrati, pa četudi na mnogo nižji ravni. Tukaj se želim razviti tudi v dobrega trenerja ali športnega direktorja."

Xavi je bil seveda tudi eden najzaslužnejših, da je Španija v letih 2008 in 2012 postala evropska prvakinja, leta 2010 pa tudi svetovna prvakinja. V Terrassi rojeni nogometaš je za furijo zbral 133 nastopov in dosegel 12 zadetkov, njegov zadnji nastop pod špansko zastavo pa mu zagotovo ne bo ostal v lepem spominu, saj je Nizozemska v skupinskem delu SP v Braziliji Španijo razbila s kar 5:1.

Ne spreglejte