Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
17. 8. 2019,
1.48

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

1

Natisni članek

poletni prestopni rok Barcelona Bayern München Philippe Coutinho

Sobota, 17. 8. 2019, 1.48

4 leta, 8 mesecev

Philippe Coutinho v Nemčiji

Konec je: Bayern ujel zvezdnika, o katerem je sanjalo "pol Evrope"

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

1

Coutinho Barcelona | Philippe Coutinho v Barceloni ni upravičil pričakovanj navijačev, ki so od nogometaša, za katerega je klub plačal 145 milijonov evrov, pričakovali bistveno več. | Foto Reuters

Philippe Coutinho v Barceloni ni upravičil pričakovanj navijačev, ki so od nogometaša, za katerega je klub plačal 145 milijonov evrov, pričakovali bistveno več.

Foto: Reuters

Brazilski nogometni zvezdnik Philippe Coutinho zapušča Barcelono. Kariero bo vsaj do konca sezone nadaljeval na Bavarskem, nato pa bo nemškemu prvaku Bayernu iz Münchna ponujena možnost odkupa. K Bayernu se bo preselil tudi mladi francoski as Michael Cuisance, sicer član Borussie Mönchengladbach. 

Rosenborg Kevin Kampl
Sportal Začetek, ki si ga je lahko le želel

Letošnji poletni prestopni rok je poskrbel za še eno odmevno selitev. Brazilski reprezentant Philippe Coutinho, ki se je leta 2017 vpisal v zgodovino z drugim najdražjim prestopom vseh časov, ko ga je Barcelona kupila od Liverpoola za 145 milijonov evrov, zapušča Camp Nou.

Pri španskem prvaku ni upravičil pričakovanj. Čeprav je na 76 tekmah dosegel 21 zadetkov, je bilo to premalo za plačilo, s katerim je v začetku leta 2018 omehčala pogajalce pri Liverpoolu. V napadu je ob Lionelu Messiju, Luisu Suarezu (na prvi tekmi v Bilbau si je poškodoval mišico) in Antoinu Griezmannu (še vedno se govori tudi o možnosti vrnitve Neymarja) v tej sezoni prepoznal premočno konkurenco, da bi lahko uresničil sanje. Odločil se je, da se preseli drugam.

Ne v Anglijo ali Francijo, ampak v Nemčijo

Poleti je z Brazilijo postal južnoameriški prvak. | Foto: Reuters Poleti je z Brazilijo postal južnoameriški prvak. Foto: Reuters Čeprav se je zanj zanimalo več otoških velikanov (najbolj Tottenham, omenjal se je tudi Arsenal), je 27-letni Južnoameričan ostal v Barceloni. Po koncu angleškega poletnega prestopnega roka se je omenjal kot del načrta Kataloncev pri sklenitvi kupčije s Parižani glede morebitne vrnitve Neymarja, nato pa ga je začel snubiti Bayern.

Bavarski velikan je po koncu prejšnje sezone, v kateri je osvojil dvojno nemško krono, prevetril zasedbo. Poslovilo se je kar nekaj imen, brez katerih si v prejšnjih sezonah ni bilo moč predstavljati uradne postave. Arjen Robben je pri 35 letih končal kariero, Franck Ribery pri 36 letih še čaka morebitnega novega delodajalca, Rafinha je podpisal za Flamengo, Mats Hummels se je vrnil v Dortmund, James Rodriguez pa v Madrid k Realu.

Manj prihodov kot odhodov

Niko Kovač je v München pripeljal Ivana Perišića. | Foto: Reuters Niko Kovač je v München pripeljal Ivana Perišića. Foto: Reuters Klubsko vodstvo na čelu s športnim direktorjem Hasanom Salihamidžićem je začutilo potrebo, da okrepi napad. Francoska svetovna prvaka Lucas Hernandez (Atletico) in Benjamin Pavard (Stuttgart) sta branilca, iz Hamburga pa je prišel 19-letni napadalec Jann-Fiete Arp. To je bilo premalo, trener Niko Kovač je želel bistveno več. Pred nekaj dnevi zato ni skrival sreče, ko se je Bayern pogodil z Interjem, v München pa je prišel Ivan Perišić. Nekdanji hrvaški selektor tako lahko ponovno vodi nekdanjega varovanca.

Bayern v novo sezono ni vstopil tako uspešno, kot si je predstavljal. Najprej je izgubil bitko z Borussio Dortmund za superpokalno lovoriko, v uvodnem krogu nemškega prvenstva pa je kljub prednosti domačega igrišča na Allianz Areni z berlinsko Hertho zgolj remiziral (2:2). Navijači niso bili preveč zadovoljni z razpletom, jih je pa lahko po koncu dvoboja v boljšo voljo spravil dogovor med Barcelono in Bayernom, brez katerega ne bi bila mogoča selitev Coutinha. Oba kluba sta potrdila, da sta dosegla sporazum.

Rummenigge se zahvaljuje Barceloni

Bayern je v uvodnem krogu nemškega prvenstva remiziral s Hertho (2:2). | Foto: Reuters Bayern je v uvodnem krogu nemškega prvenstva remiziral s Hertho (2:2). Foto: Reuters Brazilec, ki na Camp Nouu ni bil preveč srečen, pa bo v bližnji prihodnosti v Münchnu opravil zdravstveni pregled, nato pa tudi uradno postal član Bayerna. Zanimivo je, da sta tako Barcelona kot Bayern v novo sezono vstopila pod pričakovanji. Katalonci so na gostovanju v Bilbau ostali praznih rok proti Athleticu (0:1), Coutinho je spremljal poraz soigralcev s tribun, Bayern pa je doma ostal brez načrtovane zmage nad Hertho, enim izmed dveh berlinskih prvoligašev v tej sezoni.

''Coutinha smo opazovali že dlje časa. Ime ni pomembno, ampak le kakovost,'' je dejal izvršni direktor Bayerna Karl-Heinz Rummenigge. ''Rad bi se zahvalil Barceloni. Moramo uskladiti še nekaj podrobnosti, a smo navdušeni, da smo lahko k nam pripeljali nogometaša takšnega kova,'' se izkušeni Nemec zaveda, da bo Brazilec močno stal nemškega prvaka. Coutinho prejema ogromno letno plačo, vredno 13 milijonov evrov. Bayernov rekorder Robert Lewandowski jih denimo zasluži 16.

''Ne le Bayern, ampak kar vsa bundesliga in Nemčija sta lahko navdušeni, da bo del naše lige tako velik igralec,'' je dodal trener Kovač.

Oba zadetka za Bayern je dosegel Poljak Robert Lewandowski (drugega z bele točke), za Hertho, ki jo vodi Hrvat Ante Čović, pa sta zadela v polno Belgijec Dode Lukebakio in Srb Marko Grujić. | Foto: Reuters Oba zadetka za Bayern je dosegel Poljak Robert Lewandowski (drugega z bele točke), za Hertho, ki jo vodi Hrvat Ante Čović, pa sta zadela v polno Belgijec Dode Lukebakio in Srb Marko Grujić. Foto: Reuters

V nadaljevanju sezone bo lahko računal tudi na 56-kratnega brazilskega reprezentanta, ki je dosegel 16 zadetkov, s tem pa je verjetno tudi dokončno jasno, da se Bayern to poletje ne bo podal še v nakup trenutno poškodovanega nemškega reprezentanta pri Manchester Cityju, Leroyja Saneja.

Ni še konec nakupov, prihaja tudi Francoz

Bayern je napovedal, da bo do konca poletnega prestopnega roka, ta se konča 2. septembra, pripeljal še obetavnega 20-letnega francoskega zveznega igralca Michaela Cuisanca iz Borussie Mönchengladbach.

V München se bo kmalu preselil tudi Francoz Michael Cuisance, ki je v petek praznoval 20. rojstni dan. | Foto: Reuters V München se bo kmalu preselil tudi Francoz Michael Cuisance, ki je v petek praznoval 20. rojstni dan. Foto: Reuters Coutinho naj bi zdravstveni pregled opravil v nedeljo, nato pa bi lahko podpisal pogodbo. V dresu Bayerna bi lahko debitiral naslednjo soboto (24. avgusta), ko se bo Bayern mudil pri Schalkeju.

Jan Oblak
Sportal Težje od pričakovanj, a prva zmaga je tukaj
Bojan Krkić
Sportal Skrivnostna zgodba o agoniji dečka, ki bi moral biti najboljši na svetu
Bayern Munchen
Sportal Bayern zanesljivo, Wolfsburg se je rešil šele po podaljških
Ivan Perišić
Sportal Bayern se je z okrepil s hrvaškim zvezdnikom, ki zapušča Handanovića
Neto
Sportal Smola za brazilskega novinca pri Barceloni
Juventus Atletico
Sportal Oblak se je maščeval Juventusu, Felix zasenčil Ronalda #video

 

Ne spreglejte