Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 11. 2021,
12.49

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

2

Natisni članek

Al Sadd Xavi Hernandez špansko prvenstvo Barcelona

Petek, 5. 11. 2021, 12.49

2 leti, 5 mesecev

Xavi Hernandez

Konec je, Barcelona ima novega trenerja!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

2

Xavi Hernandez | Xavi Hernandez spada med največje legende katalonskega velikana. | Foto Reuters

Xavi Hernandez spada med največje legende katalonskega velikana.

Foto: Reuters

Barcelona, eden najbolj priljubljenih nogometnih klubov na svetu, ima novega trenerja. Katalonskega velikana, ki je v velikih finančnih težavah in po odhodu Lionela Messija na zelenicah beleži manj prepričljive rezultate od tistih, s katerimi je v preteklosti razvajal navijače, bo v prihodnje vodil Xavi Hernandez. Na Camp Nou se tako vrača junak navijačev, eden izmed pionirjev ''tiki-take'', ki je v zadnjih letih nabiral trenerske izkušnje v Katarju.

Navijači Barcelone si že dolgo želijo videti Xavija Hernandeza na vročem stolčku, na katerem je v tej sezoni najprej sedel Ronald Koeman, nato pa je praznino le za kratek čas zapolnil Sergi Barjuan. Njegov prihod se napoveduje že dolgo, a kluba nista dosegla dogovora. Katarci so za odhod nekdanjega zvezdnika španskega in svetovnega nogometa zahtevali odškodnino v višini pet milijonov evrov, kar je za finančno obubožano Barcelono predstavljalo resno oviro.

Ko pa je bogati katarski klub El Sadd danes vendarle sporočil, da sta delegaciji obeh klubov našli skupni jezik in dosegli sporazum, po katerem naj bi Barcelona plačala odkupno klavzulo, zapisano v pogodbi 41-letnega Katalonca, je sledilo veliko navdušenje v prestolnici Katalonije. "Xavi nas je pred dnevi obvestil, da želi oditi v Barcelono, upoštevajoč težko obdobje, ki ga preživlja klub v njegovem domačem kraju. Razumemo ga in odločili smo se, da mu ne bomo stali na poti. Xavi je pomemben del Al Saddove zgodovine in želimo mu uspeh," je tvitnil katarski klub in hkrati sporočil, da sporazum vključuje sodelovanje z Barcelono tudi v prihodnosti.

S tem je odpravljena še zadnja ovira, v Barceloni pa je vse pripravljeno za začetek novega poglavja v zgodovini kluba, ko bo trenersko paličico na Camp Nouu vihtel legendarni nogometaš Barcelone in ljubljenec občinstva. Za Blaugrano je zbral kar 767 nastopov in kotiral kot prvi kandidat predsednika Joana Laporte za novega trenerja.

Xavi na rokah soigralcev, ko je leta 2015 zapustil Barcelono. | Foto: Reuters Xavi na rokah soigralcev, ko je leta 2015 zapustil Barcelono. Foto: Reuters

V Barcelono se vrača po šestih letih. Ko je zadnjič zaigral zanjo, so Katalonci na olimpijskem stadionu v Berlinu proslavljali naslov evropskega prvaka. V finalu lige prvakov so premagali Juventus. To je tudi zadnji evropski naslov Barcelone, ki ji pozneje v Evropi ni šlo tako dobro, kar pa je bil tudi eden od razlogov Lionela Messija in še nekaterih zvezdnikov, da so zamenjali klubsko okolje. Xavi se je leta 2015 odpravil v Katar in se v nadaljevanju dokazoval kot trener Al Sadda, potem ko je leta 2019 obesil nogometne čevlje na klin.

Ne spreglejte