Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
28. 10. 2024,
4.00

Osveženo pred

2 uri, 42 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,11

Natisni članek

Natisni članek

La Liga el clasico špansko prvenstvo Florentino Perez Carlo Ancelotti Barcelona Real Madrid

Ponedeljek, 28. 10. 2024, 4.00

2 uri, 42 minut

Florentino Perez ni zadovoljen

Konec idile pri Realu, jezni predsednik se je odločil

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,11
Carlo Ancelotti | Carlo Ancelotti z madridskim Realom brani španski naslov. Po porazu v el clasicu za vodilno Barcelono zaostaja že za šest točk. | Foto Reuters

Carlo Ancelotti z madridskim Realom brani španski naslov. Po porazu v el clasicu za vodilno Barcelono zaostaja že za šest točk.

Foto: Reuters

Porazi se ločijo med seboj. Nekateri bolijo bolj, nekateri manj. Ko pa izgubiš največjo tekmo, polno čustev, strasti in naboja, pri tem pa te večni tekmec poniža do te mere, da te v gosteh premaga s 4:0, sploh ne čudi, da marsikomu popustijo živci. Ko je Barcelona v soboto tako prisolila ogromno zaušnico Realu, je v taboru belih baletnikov vrelo od nezadovoljstva in jeze. "Nedotakljivi" trener Carlo Ancelotti naj bi tako izgubil zaupanje prvega moža kraljevega kluba Florentina Pereza.

Betis Atletico Oblak
Sportal Prvi poraz Oblakovega Atletica, debakl Reala na el clasicu in rasistične opazke

Sezona 2024/25 je v beležnicah madridskega Reala označena kot tista, v kateri lahko klubu, vajenemu osvajanja lovorik, uspe zgodovinski podvig. Nastopili bodo v kar sedmih tekmovanjih, tako da lahko v vitrine pospravijo neverjetnih sedem lovorik! To pa je čarobna in pravljična številka, ki bi le še utrdila status največjega nogometnega kluba na svetu.

Carlo Ancelotti je med navijači kraljevega kluba zelo priljubljen. | Foto: Reuters Carlo Ancelotti je med navijači kraljevega kluba zelo priljubljen. Foto: Reuters

Real je pod taktirko Carla Ancelottija, znanega po tem, da nikdar ne obupa, pod streho že pospravil prvo lovoriko. Postal je zmagovalec evropskega superpokala. Če bo ubranil še evropski in španski naslov, postal zmagovalec španskega pokala in superpokala ter svetovni klubski prvak, bo že pri šestih lovorikah. Nato pa se obeta še priložnost za sedmo, saj bo prihodnje leto pod okriljem Fife v ZDA zaživelo razširjeno svetovno klubsko prvenstvo, na katerem bo ob velikih denarnih nagradah nastopilo kar 32 udeležencev.

Vedno je našel rešitev, tokrat pa ...

Sodeč po tistem, kar po sobotnem el clasicu poroča katalonski Sport, pa bi lahko bilo omenjeno tekmovanje v ZDA tudi zadnje, na katerem bi na trenerskem položaju Reala še sedel Ancelotti. Italijan si je pri Realu zgradil sloves uspešnega stratega, ki slovi po tem, da zna umirjeno in v maniri pravega gospoda najti rešitev. Da zna pravočasno iz rokava potegniti pravega aduta in skoraj vedno najti pravo rešitev. Koliko je že bilo tekem, na katerih je Realu grozil poraz ali izpad, a so se nato beli baletniki v izdihljajih srečanja čudežno dvignili in poskrbeli za preobrat.

V soboto je Carlo Ancelotti besno pritekel do klopi Kataloncev in ji žugal. Navijači Reala niso vajeni tako razburjenega Italijana, a je pozneje na novinarski konferenci pojasnil, da je to storil zaradi neprimernega slavja zadetka pomočnika trenerja Barcelone in to tudi pojasnil stanovskemu kolegu Flicku. | Foto: Reuters V soboto je Carlo Ancelotti besno pritekel do klopi Kataloncev in ji žugal. Navijači Reala niso vajeni tako razburjenega Italijana, a je pozneje na novinarski konferenci pojasnil, da je to storil zaradi neprimernega slavja zadetka pomočnika trenerja Barcelone in to tudi pojasnil stanovskemu kolegu Flicku. Foto: Reuters

V soboto je bilo drugače. Ancelotti ni in ni našel rešitve, kako zaustaviti imenitno voden katalonski stroj, s katerim Nemec Hansi Flick v tej sezoni dosega imenitne rezultate ter upravičeno meri na najvišja mesta tako v Španiji kot tudi Evropi. Real je v drugem polčasu doživel katastrofo. 

Barcelona je zmagala s 4:0, Ancelotti pa je vse skupaj doživel zelo burno, saj se je zapletel celo v spor s klopjo Barcelone. Tega nogometna javnost od izkušenega Italijana, ki je bil tako razočaran, da se takoj po porazu ni ustavil pri televizijskih kamerah in mikrofonih, na tako velikih tekmah ni bila vajena. Po poročanju katalonskega Sporta pa se je zgodilo še nekaj, kar bi lahko v bližnji prihodnosti vplivalo na podobo Reala.   

Perez bi pripeljal Alonsa

Španski gradbeni mogotec Florentino Perez, prvi mož madridskega velikana, ki je znan po tem, da se ne podreja nikomur in hoče za vsako ceno uveljaviti svoje ideje, kar je nogometni svet nazorno spoznal ob spremljanju njegovih prizadevanj o ustanovitvi elitne superlige, naj bi po boleči polomiji z Barcelono sprejel odločitev. Zaupanja v Ancelottijeve sposobnosti, zaradi katerih bi z njim sklenil sodelovanje na dolgi rok, ni več.

Barcelona je vse štiri zadetke dosegla v drugem polčasu. Strelski šov Kataloncev je z dvema goloma načel Poljak Robert Lewandowski. | Foto: Reuters Barcelona je vse štiri zadetke dosegla v drugem polčasu. Strelski šov Kataloncev je z dvema goloma načel Poljak Robert Lewandowski. Foto: Reuters

Nezadovoljstvo ni tako veliko, da bi Italijan že takoj ostal brez službe. Z belimi baletniki ga pogodba vendarle veže do junija 2026, pri Realu si je izklesal status žive legende, na katero se rade lepijo lovorike. Tako naj bi v tej sezoni še vodil zvezdniško zasedbo, v kateri sta tudi bodoči dobitnik zlate žoge Vinicius Jr. (o tem, da bo Brazilcu danes na prireditvi v Parizu pripadla velika čast, že dalj časa poroča kar nekaj španskih medijev) in odmevna poletna okrepitev Kylian Mbappe, oba sta se proti Barceloni večkrat ujela v spretno nastavljene zanke nedovoljenega položaja, nato pa bi se lahko na trenerskem položaju Reala zgodila sprememba.

"Sezona bo še zelo dolga. Zdaj se ne smemo obnašati, kot da je že vse končano. To ne bi bilo dobro, tega velike ekipe ne počnejo. Trudili se bomo, da bi bili še boljši, potem pa bomo videli, kam nas bo to pripeljalo," je po polomu proti Barceloni povedal Ancelotti.

Perez ne verjame več v to, da bi lahko Real pod vodstvom Italijana napredoval do te mere, da bi plenil pozornost tako z všečno igro kot tudi osvajanjem lovorik. Predsednik Reala si želi, da bi bele baletnike v prihodnji sezoni vodil Xabi Alonso. Španec je pred leti kot zvezni igralec pustil velik pečat pri Realu, kot trener pa je v prejšnji sezoni Bayer iz Leverkusna popeljal do fantastičnih uspehov.

Xabi Alonso naj bi bil v načrtih predsednika Florentina Pereza označen kot naslednik Carla Ancelottija na vročem stolčku trenerja Reala. | Foto: Reuters Xabi Alonso naj bi bil v načrtih predsednika Florentina Pereza označen kot naslednik Carla Ancelottija na vročem stolčku trenerja Reala. Foto: Reuters

V Madridu je tako zadišalo po spremembah. Poraz proti Barceloni, ki je zmagala z mlajšo ekipo od Realove, v njej pa je bilo neprimerno več španskih in doma vzgojenih nogometašev od tiste v "tujski legiji" pri Realu, je sprožil ogromno nezadovoljstva. Idile, ki je bila v Madridu še prisotna po atomskem preobratu proti Borussii Dortmund (od 0:2 do 5:2) in treh zadetkih Viniciusa Jr., je bilo hitro konec.

Vinicius
Sportal Aretirali štiri navijače Atletica, ki so žalili Viniciusa
Ne spreglejte