Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 10. 2024,
22.51

Osveženo pred

11 ur, 3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Natisni članek

el clasico Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid Real Madrid Barcelona La Liga špansko prvenstvo

Nedelja, 27. 10. 2024, 22.51

11 ur, 3 minute

Špansko prvenstvo, 11. krog

Prvi poraz Oblakovega Atletica, debakl Reala na el clasicu in rasistične opazke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,16
Real Barcelona | Barcelona je po visoki zmagi v Madridu še povečala prednost pred zasledovalci. | Foto Reuters

Barcelona je po visoki zmagi v Madridu še povečala prednost pred zasledovalci.

Foto: Reuters

Nogometaši Barcelone so v večnem španskem derbiju, znamenitem el clasicu, z izjemno predstavo v drugem polčasu povsem nadigrali madridski Real. Katalonci so v gosteh premagali največjega rivala s 4:0, med strelce pa so se vpisali Robert Lewandowski (dvakrat), Lamine Yamal, ki je postavil nov rekord, in Raphinha. Barcelona je prednost pred Realom podvojila na šest točk. Oblakov Atletico je po bolečem porazu v Evropi proti Lillu (1:3) ostal brez točk še na gostovanju v Sevilli pri Betisu, kjer se bo čez dva tedna v konferenčni ligi mudilo tudi Celje. Kapetan slovenske reprezentance je tako z Atleticom doživel prvi poraz v la ligi v tej sezoni.

Marc-Andre Ter Stegen
Sportal Kdaj bi se lahko vrnil Ter Stegen?

Nogometaši Atletica iz Madrida, pri katerih je celo tekmo branil slovenski vratar Jan Oblak, so prvič v sezoni španskega prvenstva izgubili. V Sevilli je bil Betis boljši z 1:0, s čimer Atletico ostaja na četrtem mestu lestvice. Betis je povedel v četrti minuti, ko je nesrečno žogo v lastno mrežo poslal Jose Maria Gimenez.

Jana Oblaka je v četrti minuti nesrečno premagal soigralec Jose Maria Gimenez. | Foto: Reuters Jana Oblaka je v četrti minuti nesrečno premagal soigralec Jose Maria Gimenez. Foto: Reuters

Zeleno-beli iz Seville, ki bodo čez dva tedna v konferenčni ligi gostili Celjane, so imeli tudi v nadaljevanju lepše priložnosti, iz oči v oči z Oblakom je v 15. minuti zgrešil Abde Ezzalzouli, podajalec pri avtogolu Gimeneza, isti igralec pa je v 27. minuti zadel še prečko.

V drugem delu ni prišlo do spremembe izida, čeprav je imel Atletico večjo posest. Vseeno je bil nekoliko bolj nevaren Betis in zasluženo slavil.

Barcelona prizadejala Realu hud poraz

Kdo bi se tega nadejal? Real Madrid je med tednom po atomski predstavi v drugem polčasu in epskem preobratu ugnal Borussio Dortmund kar s 5:2. Dan pozneje se je v ligi prvakov izkazala še Barcelona in povsem zasenčila Bayern (4:1). Čeprav so imeli Katalonci za pripravo na el clasico na voljo 24 ur manj počitka od Reala, so v soboto zvečer zavili v črno stadion Santiago Bernabeu in se razveselili prepričljive zmage s 4:0!

Na el clasicu je sicer prišlo do nekaj incidentov. Navijači naj bi po objavah na družbenih omrežjih z rasističnimi opazkami zmerjali Lamina Yamala, Ansuja Fatija in Raphinho, kar so obsodili v obeh taborih.

Na družbenem omrežju je podporo tekmecem iz Barcelone izrazil tudi Vinicius Junior, zvezdnik Reala, ki je bil tudi v preteklosti velikokrat tarča rasističnih izpadov navijačev.

Dogodek so obsodili tudi v vodstvu madridskega velikana, španska nogometna liga, po pisanju francoske tiskovne agencije AFP pa se bo v ponedeljek sešla tudi komisija v boju proti nasilju, rasizmu, ksenofobiji in nestrpnosti znotraj Španskega športnega sveta (CSD).

To je bil prvi el clasico za Kyliana Mbappeja, najdražjega belega baletnika, prav tako pa tudi za nemškega stratega Hansija Flicka, ki v tej sezoni odlično vodi Barcelono. Francoski as bi se lahko hitro proslavil, saj se je že v 2. minuti znašel sam pred vratarjem gostov Inakijem Peno, a nato poslal žogo mimo vrat. V 31. minuti je Francoz zatresel mrežo Barcelone, a se ni dolgo veselil, saj je bil zadetek razveljavljen zaradi nedovoljenega položaja. Prvi polčas el clasica se je tako končal brez zadetkov.

Robert Lewandowski si je v Madridu privoščil branilce madridskega Reala. | Foto: Reuters Robert Lewandowski si je v Madridu privoščil branilce madridskega Reala. Foto: Reuters

V nadaljevanju pa je na stadionu Santiago Bernabeu zagospodarila Barcelona. Prevlado Kataloncev je z dvema zadetkoma nakazal Robert Lewandowski. To je storil v razmaku le 120 sekund. Najprej je izkoristil globinsko podajo Marca Casade, ob kateri je v obrambi Reala zamudil Ferland Mendy, nato je z natančnim strelom z glavo zadel po podaji Alejandra Baldeja. V tej sezoni je v la ligi dosegel že 14 zadetkov in z naskokom vodi na lestvici najboljših strelcev.

Real bi se lahko vrnil v igro, a je Mbappe zapravil dve priložnosti, ob katerih se je izkazal vratar Barcelone Inaki Pena. Francoz je še enkrat zatresel mrežo iz prepovedanega položaja (66. minuta), v katerem se je na srečanju znašel kar osemkrat. 

Lamine Yamal je podrl 77 let star rekord. | Foto: Reuters Lamine Yamal je podrl 77 let star rekord. Foto: Reuters

Lamine Yamal je popravil 77-letni rekord el clasica. Mrežo Reala je v gosteh zatresel pri 17 letih in 105 dneh. S tem je postal najmlajši strelec v zgodovini večnih španskih derbijev. Prejšnji rekord je veljal kar 77 let, leta 1947 ga je postavil Alfonso Navarro, ki je v dresu Barcelona dvakrat zatresel mrežo Reala pri 17 letih in 306 dneh.

Po poljskem napadalcu, ki so ga le centimetri delili od hat-tricka, saj je zatresel vratnico, se je med strelce vpisal še 17-letni biser Lamine Yamal in postavil nov rekord, saj je postal najmlajši strelec v zgodovini večnih španskih derbijev, v 84. minuti pa je piko na i izjemni predstavi, enemu najboljših polčasov Barcelone v zadnjem obdobju, postavil še Brazilec Raphinha. Beli baletniki so tako doživeli boleč poraz, sploh prvi v tej sezoni v la ligi. Carlo Ancelotti je z Realom izgubil prvič v la ligi po 42 tekmah. Na domačem stadionu je izkusil poraz po 29 srečanjih.

Dva zadetka Kyliana Mbappeja sta bila razveljavljena zaradi nedovoljenega položaja. | Foto: Reuters Dva zadetka Kyliana Mbappeja sta bila razveljavljena zaradi nedovoljenega položaja. Foto: Reuters

Nemški strateg Hansi Flick je postal prvi trener Barcelone po Gerardu Martinu (2013), zdajšnjem trenerju Interja iz Miamija, kjer vodi številne nekdanje ase katalonskega velikana (Lionel Messi, Jordi Alba, Luis Suarez, Sergio Busquets ...), ki je na svojem debiju na el clasicu vknjižil zmago. Preostalim petim strategom, ki so vodili Barcelono v zadnjih 11 letih (Xavi, Ronald Koeman, Quique Setien, Ernesto Valverde in Luis Enrique), na prvem el clasicu ni uspelo premagati Reala.

V preostalih sobotnih tekmah je Villarreal v gosteh z 2:1 premagal Valladolid, Rayo Vallecano Alaves z 1:0, Las Palmas pa za drugo zmago v sezoni udeleženca lige prvakov Girono, ki pa je v tej sezoni daleč od mest za Evropo, z 1:0.

Salzburg Dinamo
Sportal Neverjetno, Dinamo izgubil z 2:9, a je zdaj pred Bayernom!

Špansko prvenstvo, 11. krog:

Petek, 25. oktober:

Sobota, 26. oktober:

Nedelja, 27. oktober:

Ponedeljek, 28. oktober:

Lestvica:

Najboljši strelci:

14 – Lewandowski (Barcelona)
7 – Perez (Villarreal)
6 – Mbappe (Real Madrid), Raphinha (Barcelona)
– Budimir (Osasuna), Lo Celso (Betis), Lukebakio (Sevilla), Vinicius Jr (Real Madrid), Yamal (Barcelona)
4 – Arambarri (Getafe), Aspas (Celta), Iglesias (Celta), Moleiro (Las Palmas), Sancet (Athletic)
...

Vinicius
Sportal Aretirali štiri navijače Atletica, ki so žalili Viniciusa
Robert Lewandowski
Sportal Barcelona do zanesljive zmage, Lewandowski beži tekmecem, Oblakovi so se izognili spodrsljaju
Benjamin Šeško RB Leipzig : Liverpool
Sportal Šeško zapravljal priložnosti, zaušnica za Oblaka, Barca odčitala lekcijo Bayernu
 
Ne spreglejte