Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
12. 11. 2015,
9.58

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Anatolij Timoščuk Ukrajina slovenska nogometna reprezentanca

Natisni članek

Četrtek, 12. 11. 2015, 9.58

8 let, 3 mesece

Kompliment Sloveniji: Katančeva četa ga spominja na Slovaško

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ukrajinski reprezentant Anatolij Timoščuk zelo spoštuje Slovenijo, s katero se bo pomeril v dodatnih kvalifikacijah za EP 2016. Izpostavil je Handanovića, Kampla in Novakovića.

Živa legenda ukrajinskega nogometa, saj se lahko pri 36 letih pohvali s kar 140 nastopi za člansko izbrano vrsto, je imela letos že opravka s slovenskim nogometom. Anatolij Timoščuk si nogometni kruh služi v Kazahstanu, kjer je z moštvom Kairat Almaty neuspešno naskakoval državni naslov.

Ostal je prekratek za točko, lovoriko pa mu je speljal prav slovenski legionar Branko Ilić. Njegova Astana je prehitela Kairat in ubranila naslov. Tako se je moral Timoščuk obrisati pod nosom. V karieri je bil vajen osvajati lovorike. V dresu Šahtarja, Zenita iz Sankt Peterburga, zlasti pa Bayerna iz Münchna, s katerim je osvojil tudi ligo prvakov, jih je zbral ogromno.

Nastopil je tudi na dveh velikih tekmovanjih. Leta 2006 je pomagal Ukrajini do preboja med osem najboljših na SP v Nemčiji, šest let pozneje pa je z reprezentanco kljub prednosti domačega občinstva na EP 2012 izpadel že po skupinskem delu.

Najboljši so Handanović, Kampl in Novaković

Ukrajinski rekorder po številu nastopov za reprezentanco v zadnjem obdobju v reprezentanci nima poglavitne vloge. Zbral je manj minut kot v preteklih letih. Njegove bogate izkušnje pa bi lahko vseeno prišle zelo prav selektorju Mihailu Fomenku na tekmah, ki bi lahko Ukrajini zagotovili nastop na velikem tekmovanju.

Nasproti bo stala Slovenija, ki je pred 16 leti že prekrižala načrte veliki Ukrajini. Kako Timoščuk ocenjuje moč Katančeve zasedbe, s katero se bo pomeril v Lvovu in Mariboru?

"Najboljši slovenski igralci so Handanović, Kampl in Novaković. Na svojih igralnih mestih predstavljajo steber slovenske reprezentance, pomembno vlogo imajo tudi v svojih klubih. Slovenija me tako po deželi kot tudi kulturi spominja na Slovaško," je v pogovoru za ukrajinski portal Sport Express dejal izkušeni zvezni igralec in s tem podal kompliment slovenski reprezentanci.

Slovenija je namučila tudi Anglijo in Švico

Slovaška, s katero je primerjal Slovenijo, se je neposredno uvrstila na EP 2016 in si zagotovila zgodovinski krstni nastop na največjem tekmovanju stare celine. V kvalifikacijski skupini je v gosteh premagala Ukrajino z 1:0, srečanje v Bratislavi pa se je končalo brez zadetkov.

Iz skupine sta napredovali branilka naslova Španija in Slovaška, tretjeuvrščena Ukrajina pa srečo išče v dodatnih kvalifikacijah proti Sloveniji, tekmeci z zelo podobnim imenom, kot ga ima Slovaška.

"Glavne odlike igre Slovenije so organizirana obramba, moštveni duh, borbenost. Slovenija je v kvalifikacijah namučila vsakega tekmeca. Ni se ustrašila favoritov, Anglije in Švice, ampak je proti njima pokazala dobre predstave,'' je dejal trikratni ukrajinski nogometaš leta.

Od zadnjega priznanja je minilo že devet let, zdaj ima Ukrajina druge junake, zlasti krilna napadalca Andrija Jarmolenka in Jevgena Konopljanko. A zadnje ni povedal tudi še Timoščuk …

Ne spreglejte