Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
11. 9. 2013,
13.37

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca

Sreda, 11. 9. 2013, 13.37

8 let, 2 meseca

Ko zmagamo trikrat zapored, gremo na SP in EP

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Četrtič v zgodovini kvalifikacijskih nastopov je Slovenija zmagala trikrat zapored. Vsakič, ko ji je uspel tak podvig, se je uvrstila na veliko tekmovanje.

Res je, da Slovenijo od nastopa na svetovnem prvenstvu loči še ogromno dela in tudi sreče. Najprej si mora sploh izboriti drugo mesto in dodatne kvalifikacije za nastop v Braziliji. Skorajda zagotovo mora zmagati na preostalih dveh kvalifikacijskih nastopih – proti Norveški doma in Švici v gosteh –, ob tem se ne sme zgoditi, da bo stoodstotna tudi Islandija, za konec pa mora računati tudi na srečo in to, da ob koncu rednega dela kvalifikacij ne bo najslabša drugouvrščena reprezentanca. Še veliko torej loči Boštjana Cesarja od velikega cilja, a če lahko verjamemo tradiciji, ji bo uspelo.

Katancu je uspelo že dvakrat

Pod vodstvom Srečka Katanca je v torek namreč še tretjič zapored zmagala v kvalifikacijah, kar se ne dogaja prav pogosto. Pravzaprav se je do zdaj le trikrat in, zanimivo, vsakič, ko ji je uspelo kaj takega, je kvalifikacije končala z nastopom na velikem tekmovanju. Prvič prav pod vodstvom zdajšnjega selektorja v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2000, ko je med 5. junijem in 4. septembrom 1999 nanizala kar štiri zaporedne zmage (dvakrat je premagala Albance, boljša pa je bila tudi od Latvije in Gruzije). Tudi drugi podoben niz je delo Katanca, in sicer v kvalifikacijah za SP 2002, ko je od 2. junija do 1. septembra 2001 premagala Luksemburg, Rusijo in Švico. Pod zadnji niz vsaj treh zaporednih kvalifikacijskih zmag se je podpisal Matjaž Kek v kvalifikacijah za SP 2010, ko je med 12. avgustom in 14. oktobrom 2009 premagal San Marino dvakrat, Poljsko in Slovaško.

Lovili bodo rekord

Če bi Katančeva zdajšnje kvalifikacije končala z zmagama nad Norvežani in Švicarji, bi prišla do najdaljšega niza kvalifikacijskih zmag. Petkrat zapored Sloveniji ni uspelo zmagati še niti enkrat. Ji bo uspelo in bo tudi te kvalifikacije končala na sanjski način?

Ne spreglejte