Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
26. 11. 2015,
18.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

oko strokovnjaka Kliton Bozgo Jan Oblak Jan Oblak Kevin Kampl Branko Ilić Lionel Messi Lionel Messi Neymar Luis Suarez

Četrtek, 26. 11. 2015, 18.42

8 let

Kliton Bozgo: To je perfekcija nogometa, bolje se ne da

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Devet udeležencev osmine finala lige prvakov že imamo, sedem jih bomo še dobili. Kaj po petem krogu elitne evropske nogometne lige pravi legendarni Kliton Bozgo?

Tokrat smo se po torkovih in sredinih vrhuncih evropskega klubskega nogometa pogovarjali z nekdanjim legendarnim albanskim napadalcem, ki je v slovenskem nogometu pustil globok pečat in z Mariborom v sezoni 1999/2000 igral tudi v ligi prvakov.

Po abecednem vrstnem redu smo se najprej ustavili v skupini A. Tam je PSG s 5:0 zmagal na Švedskem pri Malmöju, Real pa s 4:3 v Ukrajini pri Šahtarju. Tako Parižani kot Madridčani so si že zagotovili napredovanje. "Pričakovan razplet, čeprav sem mislil, da bo Šahtar nudil večji odpor, a glede na to, kaj se dogaja v Ukrajini, njegovi nogometaši tekem ne igrajo na svojem štadionu, je to, da mu ni uspelo, razumljivo," je povedal Kliton Bozgo in nekaj besed namenil možnostim ekip, ki sta napredovali, v nadaljevanju sezone.

"Lastnik PSG vlaga veliko denarja v klub, zato si nadvse želi, da bi dosegel lep evropski uspeh. Že lani je bil nezadovoljen, ker mu ni uspelo. Zdaj ko je v klub pripeljal še Angela Di Mario, bo v primeru neuspeha še toliko bolj. Vsaj polfinala, če ne celo finala, si želi. Je pa pri PSG veliko preveč odvisnega od Zlatana Ibrahimovića, medtem ko je Edinson Cavani v katastrofalni formi. Moral bo pokazati več, če si PSG želi kaj narediti. Real prav tako ni v najboljši formi, a počasi. Sezona je še dolga. Bomo videli, kako bo aprila in maja prihodnje leto," pravi naš sogovornik.

Manchester United se muči

V skupini B je Wolfsburg zmagal v gosteh pri CSKA z 2:0. Manchester United in PSV sta remizirala brez zadetkov. Pred zadnjim krogom imajo Nemci devet točk, Angleži osem in Nizozemci sedem. Kakšen razplet napoveduje? "Manchester je v domačem prvenstvu visoko, a ne navdušuje. Muči se. V ligi prvakov je podobno. Do zadnjih minut ne bo jasno, kdo bo iz te skupine napredoval. Wolfsburg je prijetno presenečenje, tudi PSV igra dobro. Nisem pričakoval, da bo tako dober, saj je prav Manchestru prodal svojega najboljšega posameznika, Memphisa Depayja. Zelo zanimiva skupina, ni kaj. Vse je še odprto," pravi legendarni nekdanji napadalec Maribora in tudi Olimpije.

Mogoče pretiravam, a Jan Oblak je najboljši na svetu

Skupino C je spremljal še toliko bolj podrobno, v njej sta kluba, pri katerih sta slovenska nogometaša. Jan Oblak uspešno brani vrata Atletica, Branko Ilić je nezamenljiv pri Astani. Madridčani so z 2:0 premagali Galatasaray in si zagotovili napredovanje, Kazahstanci so odščipnili točki favorizirani Benfici (2:2), a so Lizbončani prav tako že napredovali. "Pričakovan razplet, a je Astana, ki je izločila Maribor, vnovič dokazala, da gre za zelo kakovostno ekipo, ki ji manjka le nekaj evropskih izkušenj. Veseli me, ker je Ilić igral dobro in dokazal, iz kakšnega testa je. Še bolj sem navdušen nad Oblakom in tem, kar počne v vratih Atletica. Recite, da pretiravam, a zame je, glede na starost in to, kako brani, trenutno celo najboljši vratar na svetu. Boljšega ne vidim," je Škofjeločana v nebo povzdignil Bozgo.

Juventus je v Evropi veliko boljši, kot je v Italiji

V skupini D sta potnika v osmino finala prav tako znana. Juventus in Manchester City, ki sta tokrat obračunala med sabo, spet so bili boljši Torinčani, zmagali so z 1:0. Borussia Mönchengladbach in Sevilla se poslavljata od tekmovanja. "Juventus v Italiji še vedno šepa, medtem ko v Evropi igra veliko bolje. Manchester City je v zadnjem času v slabi formi, zato me ne preseneča, da je izgubil. Sta se pa oba zasluženo uvrstila naprej," pravi 43-letni nekdanji nogometaš.

Barcelona? Boljše od tega ne gre

Ko smo prišli do skupine E, je bilo v njegovem glasu začutiti navdušenje. Jasno, zaradi Barcelone, Lionela Messija, Neymarja, Luisa Suareza in preostalih katalonskih zvezdnikov, ki igrajo sijajno in meljejo vse pred sabo. Tokrat so Romo odpravili s 6:1 in napredovali.

"To je absolutno najboljši napad, kar sem jih kadarkoli videl na delu. To, kar delajo omenjeni trije, je popolnost nogometa. Bolje se ne da. Igrajo tako enostavno, hitro in učinkovito, da je ni obrambe, ki bi jih lahko ustavila. Barcelona je ob Bayernu, ki je prav tako sijajen, trenutno edina, ki jo vidim kot favoritinjo za končni naslov," je nad nogometnim strojem Barcelone navdušen Bozgo.

V tej skupini se bosta za drugo vstopnico za osmino finala v zadnjem krogu borila Bayer Leverkusen Kevina Kampla in Roma. Nemci, ki so tokrat le remizirali z Batejem v Belorusiji, so z enakim številom točk trenutno sicer pred Italijani, a jih v zadnjem krogu čaka veliko težja naloga kot Rimljane. Igrali bodo proti Barceloni, medtem ko Romo čaka tekma z Belorusi. "Roma je favorit za napredovanje, a nikoli se ne ve. Me pa predvsem veseli, da Kampl v Leverkusnu igra res dobro. Je med najboljšimi posamezniki ekipe. To je zelo pomembno," je slovenskemu reprezentantu nemških korenin polaskal nekdanji reprezentant Albanije.

Olympiakos ne bo izpustil izjemne priložnosti

V skupini F je Bayern v Münchnu razbil Olympiakos s 4:0 in napredoval, medtem ko je bil Arsenal s 3:0 boljši od zagrebškega Dinama, a je pred zadnjim krogom v zelo zahtevnem položaju. Čaka ga gostovanje v Pireju, kjer bo moral zmagati z golom razlike ob rezultatu 3:2 ali višjem oziroma za dva ali več golov. "Bayern je, kot sem že rekel, med najboljšimi na svetu. Olympiakos pa ima izjemno priložnost, da pride do velikega uspeha. Mislim, da je ne bo izpustil iz rok in bo izločil Arsenal," slabo prihodnost Londončanom napoveduje Bozgo.

Kijevčanom bo uspelo

V skupini G je še en londonski klub. Chelsea, ki je zmagal v Izraelu proti Maccabiju Tel Avivu, se bo v zadnjem krogu pred domačimi navijači udaril s Portom, ta je tokrat doma izgubil s kijevskim Dinamom. Angleži in Portugalci so na vrhu z desetimi točkami, Ukrajinci imajo dve manj. "Chelseaju bo verjetno uspelo, a tudi Porto, ki je klub z veliko tradicijo, lahko preseneti. Kijevčani so pokazali veliko, zato bi si napredovanje zaslužili. V zadnjem krogu bodo zmagali proti Izraelcem in se uvrstili v osmino finala. Tako je tudi prav," pravi naš sogovornik.

To je čar nogometa

Za konec še skupina H, v kateri je Zenit premagal tudi Valencio in je s petimi zmagami na vrhu skupine, napredovanje si je seveda že pred časom zagotovil, Lyon pa na dnu skupine, potem ko ni uspel premagati niti Genta. Belgijci v zadnji krog vstopajo s točko prednosti pred Španci na drugem mestu. "To je čar nogometa. Kdo bi si mislil, da bo Zenit zmagal na vseh petih tekmah, Gent pa bo drugi, medtem ko bosta Valencia in Lyon na zadnjih dveh mestih? Nihče. Verjamem, da bo Gent v zadnjem krogu dal vse od sebe, da izkoristi zgodovinsko priložnost, ki se mu je ponudila," je za konec povedal vedno nasmejani Albanec, ki že vrsto let živi v Sloveniji.

Ne spreglejte