Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
25. 12. 2012,
18.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kevin Kampl Slaviša Stojanović

Torek, 25. 12. 2012, 18.11

8 let

Kevin Kampl: iz anonimnosti v središče pozornosti

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kevin Kampl je v letošnjem letu zasijal v polnem sijaju in se prebil iz anonimnosti do statusa enega tistih, ki naj bi v prihodnosti rezultatsko krivuljo slovenske reprezentance obrnili navzgor.

Kakšno leto za nemškega vezista slovenskih korenin. Začel ga je kot član nemškega tretjeligaša Osnabrücka in mladi slovenski reprezentant, končal kot zvezdnik bogatega avstrijskega Red Bull Salzburga, članski reprezentant in kot eden izmed trenutno najdražjih slovenskih nogometašev.

V minuli sezoni je z Osnabrückom v tretji nemški ligi zasedel sedmo mesto in bil med najboljšimi posamezniki tega kluba. V prvi polovici tega leta je odigral 17 prvenstvenih tekem in prispeval šest podaj. Bil je tudi standardni član mlade izbrane vrste, ki je pod vodstvom Tomaža Kavčiča nastopala odlično in potrdila velik talent. V kvalifikacijah je nastopil na vseh štirih tekmah, enkrat je igral tudi na prijateljski tekmi. Poleti je za 250.000 evrov prestopil v nemškega drugoligaša Aalen, a tam zdržal le nekaj tednov. V štirih tekmah v prvenstvu in pokalu je navdušil in zabil dva gola, prispeval pa tudi tri podaje. Opazili so ga pri bogatem avstrijskem prvoligašu Red Bull Salzburgu in ga zvabili medse. Na zadnji dan poletnega prestopnega roka so zanj odšteli kar tri milijone evrov. Vezist, ki je oktobra dopolnil 22 let, je tako čez noč postal eden izmed najdražjih igralcev v zgodovini slovenskega nogometa. V Salzburgu je takoj zavzel mesto v začetni enajsterici in ga ni izpustil iz rok. V prvi polovici avstrijske bundeslige, ki jo je Red Bull končal na drugem mestu z visokim zaostankom sedmih točk za vodilno dunajsko Austrio, je v prvenstvu nastopil na devetih tekmah in prispeval dve podaji. Dvakrat je igral tudi v pokalu, v katerem se je Red Bull prebil do četrtfinala. Tudi v tem tekmovanju je prispeval podajo za enega izmed zadetkov svojih soigralcev.

Zaradi dobrih iger v klubskem dresu, bogatega prestopa in seveda tudi zelo uspešnih nastopov mlade reprezentance, v kateri je bil eden izmed nosilcev, je javnost vse bolj pritiskala na zdaj že nekdanjega selektorja Slavišo Stojanovića, da pod svoje okrilje vzame tudi Kampla. Ta je nekaj časa okleval, nato pa ga vpoklical za prijateljsko tekmo proti Grčiji v Avstriji maja letos. Na tej tekmi je obsedel na klopi, pred naslednjimi izzivi pa samozavestno sporočil, da si vpoklica v reprezentanco želi, a pričakuje, da bo igral. V nasprotnem primeru je bolje, da ga selektor sploh ne kliče. Besede, ki kažejo na izjemno samozavest mladega vezista, ki je hkrati tudi zelo pozitivno naravnan in iskren, a se je vseeno malce zaletel. Nekateri so ga zato obsodili, a jasno je, da ga je malce zaneslo in se ni držal sicer neiskrene nogometne govorice. Nič zato. Priložnost v članskem dresu je dočakal na zadnjih treh tekmah v letu 2012. Najprej je zaigral v zadnji tretjini edine kvalifikacijske zmage Slovenije v boju za naslednje svetovno prvenstvo, proti Cipru v Mariboru. Že na naslednji tekmi, proti Albaniji v Tirani, je bil v začetni enajsterici. Neposrečena tekma na zelo slabi igralni površini in pogojih za igro, ki so mejili na regularne. Seveda se ni izkazal, Slovenija pa je izgubila. Tudi druga tekma v izbrani vrsti, ki jo je začel v prvi postavi, prijateljska proti Makedoniji v Skopju, se ni končala najbolje. Selektor ga je ob zaostanku menjal ob polčasu, Slovenija pa je izgubila. Kakorkoli že, Kampl je prototip modernega vezista z idejo v igri, od katerega utegne Slovenija v prihodnosti imeti veliko koristi. Če bo novi selektor znal izkoristiti njegovo kakovost, da bo še naprej napredoval, pa bo moral seveda poskrbeti tudi Kampl sam.

Ne spreglejte