Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
4. 9. 2016,
11.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2018 Litva Srečko Katanec

Nedelja, 4. 9. 2016, 11.54

6 let, 6 mesecev

Slovenija v Litvi leta 2014 in leta 2016

Katanec v manj kot dveh letih ostal brez devetih

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Katanec | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Slovensko nogometno reprezentanco čaka danes v Litvi prva kvalifikacijska tekma za nastop na svetovnem prvenstvu 2018 v Rusiji. V Vilni je zadnjič gostovala leta 2014 in pod vodstvom Srečka Katanca zmagala z 2:0. Takrat se je slovenski selektor odločil za povsem drugačno začetno enajsterico, kot jo bo imel na voljo danes.

Ko je slovenska reprezentanca nazadnje gostovala v Litvi, je 12. oktobra 2014 na umetni travnati podlagi v Litvi zmagala z 2:0. Mož odločitve je bil Milivoje Novaković, ki je zadel v polno v 33. in 37. minuti. S tem je sklenil sanjski teden, saj je le nekaj dni pred srečanjem v Litvi s strelom z bele točke v Ljudskem vrtu odločil zmagovalca na tekmi med Slovenijo in Švico (1:0).

Čeprav je od zadnjega gostovanja Slovenije na Baltiku minilo manj kot dve leti, bo selektor Srečko Katanec danes primoran v ogenj poslati povsem drugačno začetno postavo, kot jo je jeseni leta 2014.

Novaković poskrbel za zmago v 33. in 37. minuti

Takrat so se po kvalifikacijske točke v boju za EP 2016 v Franciji od prve minute podali Handanović, An. Struna, Cesar, Ilić, Brečko, Kurtić, Stevanović, Kampl, Kirm, Pečnik in Novaković. Postavitev je bila 4-2-3-1, Slovenija pa je oba zadetka za zmago z 2:0 dosegla že v prvem delu. V nadaljevanju srečanja so v igro vstopili še Aleš Mertelj (namesto Stevanovića), Valter Birsa (namesto Pečnika) in Dejan Lazarević (namesto Kirma).

Slovenski nogometaši so leta 2014 v gosteh premagali Litvo z 2:0. Mnogih igralcev, ki so takrat branili slovenske barve, danes ni več v reprezentanci. | Foto: Sportida Slovenski nogometaši so leta 2014 v gosteh premagali Litvo z 2:0. Mnogih igralcev, ki so takrat branili slovenske barve, danes ni več v reprezentanci. Foto: Sportida

Od igralcev, ki so leta 2014 pomagali Sloveniji do treh točk v Litvi, jih ima selektor Srečko Katanec na razpolago za današnjo tekmo le še ščepec. V začetni enajsterici bosta le dva igralca, ki sta od prve minute začela tudi srečanje leta 2014. To sta kapetan Boštjan Cesar, ki bo danes vknjižil že 92. tekmo v državnem dresu, ter Kevin Kampl, brez katerega si Katanec težko zamisli idealno postavo v zvezni vrsti. Ostalih devet igralnih položajev bodo zapolnili nogometaši, ki v prejšnjem kvalifikacijskem ciklusu za srečanje v Vilni niso bili v prvem planu.

Zakaj je toliko sprememb?

Roman Bezjak bo kvalifikacijski ciklus za SP 2018 začel v prvi enajsterici Slovenije. | Foto: Vid Ponikvar Roman Bezjak bo kvalifikacijski ciklus za SP 2018 začel v prvi enajsterici Slovenije. Foto: Vid Ponikvar Katanec bo najverjetneje ob 18. uri na igrišče poslal enajsterico Oblak, Jokić, Cesar, Samardžić, Skubic, Krhin, Kampl, Verbič, Birsa, Berić in Bezjak (postavitev 4-4-2). Zakaj je slovenska reprezentanca v tako kratkem obdobju utrpela toliko sprememb?

Razlogov je več. Jasmin Kurtić bi se znašel med prvih 11, a se je poškodoval na sredinem treningu na Brdu pri Kranju. Ker je bila poškodba vse prej kot nedolžna, nogometaš Atalante sploh ni odpotoval v Litvo, tako da ne bo kandidiral za tekmo. Dvakratni strelec Milivoje Novaković bo na morebitno priložnost čakal na klopi. V konici napada bosta dobila prednost Roman Bezjak in Robert Berić, ki sta v zadnjih tednih blestela v klubskih dresih. Bezjak se je pred dnevi pridružil Darmstadtu, tako da bo po vrnitvi z reprezentančne akcije v Litvi prvič zaigral v močni bundesligi.

Andraž Struna in Dalibor Stevanović, ki sta leta 2014 v Litvi sestavljala udarno slovensko enajsterico, še iščeta novega delodajalca, Andraž Kirm je odpadel zaradi nezadostne forme, ki jo izkazuje v dresu Olimpije, nekdanji prvi vratar Samir Handanović ter njegovi kolegi ter dolgoletni sopotniki Branko Ilić, Mišo Brečko in Nejc Pečnik pa so se po koncu kvalifikacija za EP 2016 poslovili od reprezentančnega dresa.

Vrnil se je Bojan Jokić, le eden izmed treh slovenskih reprezentantov, ki so starejši od 30 let. Druga dva sta še klubska soigralca iz Verone, kapetan Cesar in pa Birsa.

Prvič na slovenski klopi tudi Kavčič

V izbrani vrsti se je po fazi pomladitve, ki jo je po koncu kvalifikacij za EP 2016 izvedel selektor Katanec, znašlo ogromno mladih nogometašev. Odlično jih pozna nekdanji selektor mlade reprezentance do 21 let Tomaž Kavčič, ki bo v vlogi Katančevega pomočnika debitiral ravno danes v Litvi. Bil bi zelo zadovoljen, če bi se prve tekme, na kateri je sedel na klopi članske slovenske izbrane vrste, spominjal po zmagi.

Ne spreglejte