Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
3. 9. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak

Sobota, 3. 9. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Vratar Slovenije pred začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018

Jan Oblak: Začenjamo pohod na svetovno prvenstvo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Jan Oblak | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Čeprav je z naskokom najbolj cenjen slovenski nogometaš, njegova trenutna tržna vrednost pa znaša kar 35 milijonov evrov, bo Jan Oblak v nedeljo, ko bo branil vrata Slovenije v Litvi, šele prvič kvalifikacijski ciklus začel kot prvi vratar. Zvezdnik madridskega Atletica obljublja pohod na svetovno prvenstvo, ki bo leta 2018 v Rusiji.

V prejšnjem kvalifikacijskem ciklusu je imel številko ena Samir Handanović, dolgoletni paradni konj slovenske reprezentance. Že takrat je marsikdo govoril, da si prednost pred njim zasluži Jan Oblak, ki se je v zadnjem letu prebil med peščico najboljših vratarjev na svetu. A kljub temu je zvezdnik milanskega Interja zadržal mesto med vratnicama.

Ko se je po neuspehu v dodatnih kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu v Franciji Handanović poslovil – morda tudi zaradi tega, ker je nanj pritiskal veliko mlajši kolega –, dvomov o tem, kdo bo zavzel njegovo mesto, ni bilo. Pa tudi navdušenja nad tem med nekaterimi ni manjkalo, čeprav je bilo vratarsko mesto v reprezentanci Slovenije res zadnje, ki je bilo kadarkoli vprašljivo.

Pomemben je zdaj, pomemben je bil že prej

V dresu Atletica blesti. | Foto: V dresu Atletica blesti. "Vesel sem, da sem zdaj prvi vratar in lahko ekipi tudi na igrišču pomagam, da dosežemo cilje, ki si jih želimo. Sem pa bil zraven že prej in bil del ekipe. Razlika je le v tem, da sem se zdaj preselil na igrišče, a pomembni so vsi. Tudi tisti, ki sedijo na klopi in ne igrajo. Ekipo sestavlja 23 nogometašev," opozarja Oblak, ki je do zdaj zbral osem reprezentančnih nastopov.

"Ne samo Handanović, poslovili so se še nekateri. Vemo, kdo vse je odšel in kaj so te fantje v preteklosti dali reprezentanci, a menjava rodov je običajna in pričakovana. Igralci se menjamo. Zdaj je ekipa nekoliko drugačna in najbolj pomembno je, da se čim prej uigramo. Ni pomembno, kdo igra. Vsi smo tukaj zaradi Slovenije, s katero si želimo uvrstitve na svetovno prvenstvo," je pred prvo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018, ki Slovence v nedeljo čaka v Litvi, povedal zvezdnik madridskega Atletica.

Nerad govori, a tudi on pove svoje, če je treba

Na tokratni zbor je pripotoval z zdravstvenimi težavami, ki k sreči niso bile hujše narave. Zaradi povišane telesne temperature je prvič treniral šele v sredo. "Nekaj sem izpustil, a sem zdaj zdrav in pripravljen na izziv. Od srede naprej običajno treniram in se dobro počutim," je sporočil Škofjeločan.

"Pomembni smo vsi od prvega do zadnjega. Vseh 23 reprezentantov." | Foto: "Pomembni smo vsi od prvega do zadnjega. Vseh 23 reprezentantov." Je med mlajšimi v reprezentanci, a hkrati v svetu najbolj znani slovenski nogometaš na svetu ta hip. Kakšna je zato njegova vloga v garderobi? "Veste, da nerad govorim, a znam tudi jaz spregovoriti, takrat ko je treba. Tudi v garderobi. Sicer pa v tej ekipi vsak lahko pove, kar hoče. Vsako mnenje šteje. Pomembno je, da vsi dihamo skupaj in pridemo do dobrih rezultatov," je opozoril Oblak, ki ga s soigralci že čez dva dni čaka prva pomembna naloga v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Rusiji.

Verjame, da so se sposobni uvrstiti na svetovno prvenstvo

"Upam, da ne bom imel veliko dela." | Foto: "Upam, da ne bom imel veliko dela." "Pričakujemo zmago proti Litvi. Vemo, da ne bo lahko. Nobena tekma ni lahka. Dejstvo je tudi, da igramo na umetni travi, ki je nismo vajeni. Preizkusili jo bomo dan pred tekmo. Mislim, da bo dovolj. Na igrišču bomo morali upravičiti vlogo favoritov, igrati dober nogomet in seveda zmagati," si je zaželel nogometaš, ki je pred tremi meseci igral v velikem finalu lige prvakov.

Na tekmi proti madridskemu Realu, ki jo je njegov Atletico izgubil po enajstmetrovkah, je imel seveda veliko dela. Zdaj, ko ga čaka obračun z Litvo, verjame, da ga bo manj.

"Upam, da ga ne bo veliko. To bi pomenilo, da igramo dobro. Če bomo igrali tako, kot znamo, in bomo stopili skupaj, imamo možnosti, da se uvrstimo na naslednje svetovno prvenstvo. Je pa to še zelo daleč," je prvi zvezdnik Slovenije za konec sporočil, da morajo s soigralci iti iz tekme v tekmo. 

Ne spreglejte