Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
4. 6. 2012,
11.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Srečko Katanec

Ponedeljek, 4. 6. 2012, 11.54

8 let

Katanec še vedno najmlajši vseh časov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ko je Srečko Katanec vodil slovensko izbrano vrsto na znameniti tekmi EP 2000 z ZRJ, ki se je po nepozabni drami razpletla brez zmagovalca (3:3), je imel 36 let in 333 dni. Najmanj v zgodovini EP.

Ko je Srečko Katanec sprožil prvi val vseslovenske evforije ob senzacionalnem uspehu ''zlate generacije'', ki je ob prehodu v tretje tisočletje presenetila svet z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo, je prestopil prag ''rosno mladih'' 36 let. Mladost in pomanjkanje izkušenj na trenerskem (selektorskem) stolčku pa ga nista zmotila pri podvigu, o katerem je bilo povedano že toliko lepega. S slovensko reprezentanco se na evropskem prvenstvu v Belgiji in na Nizozemskem ni osramotil. V igri za napredovanje je bil v skupini s Španijo, Norveško in ZR Jugoslavijo vse do zaključka skupinskega dela, navijači slovenske izbrane vrste pa so objokovali zapravljeno priložnost, ko so Zlatko Zahovič, Miran Pavlin in druščina v pičlih nekaj minutah zapravili prednost treh zadetkov na dvoboju z ''modrimi'' v Charleroiju. Če bi takrat vknjižili tri točke, bi bilo četrtfinale bližje kot kdajkoli prej, tako pa so ostali le prijetni spomini na krstni nastop slovenskih nogometašev na velikem odru ter spoznanje, da je selektor Katanec na večni lestvici najmlajših strategov, ki so imeli čast vodenja reprezentanc na evropskih prvenstvih, še vedno na prvem mestu. Leta 2000 je za 22 dni izboljšal ''rekord'' Michela Platinija, ki je pred 20 leti vodil ''galske peteline'' na Euru na Švedskem.

Na letošnjem evropskem prvenstvu v Ukrajini in na Poljskem bo najmlajši selektor Portugalec Paulo Bento, ki bo 20. junija na rojstnodnevni torti upihnil 43 svečk. Na zadnjem druženju najboljših 16 evropskih reprezentanc, leta 2008 sta ga gostili Avstrija in Švica, se je z ''najmlajšo'' številko v potnem listu lahko pohvalil Hrvat Slaven Bilić. Na bližajočem se spektaklu, ki se bo začel v petek (8. junija), trajal pa bo vse do 1. julija, ga je v rubriki najmlajših selektorjev za las prehitel le stanovski kolega iz Portugalske.

Ne spreglejte