Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
17. 8. 2015,
7.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Andraž Šporar NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Ezekiel Henty Marijan Pušnik

Ponedeljek, 17. 8. 2015, 7.36

8 let

Kapetan Olimpije sporoča: Gremo po naslov. Zakaj pa ne?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mladi kapetan Olimpije Andraž Šporar ni bil med najboljšimi na derbiju v Mariboru, a je bil zagotovo med najbolj veselimi, ko je po tekmi stopil pred novinarje.

V dneh pred derbijem so navijači Olimpije trepetali, ali bo 21-letni napadalec, tržno z naskokom najdražji nogometaš Ljubljančanov, nared. Zaradi težav z gležnjem je bil njegov nastop vprašljiv. Ko je bilo uro pred tekmo jasno, da bo v prvi postavi, se je optimizem ljubljanskih navijačev povečal. Upravičeno. Prav on je bil tisti, ki je v izdihljajih derbija postavil končni izid za veliko zmago v Ljudskem vrtu s 3:0.

Ste pričakovali, da se boste na derbiju v Mariboru veselili tako visoke zmage? Govoril sem, da lahko zmagamo, a iskreno povedano tega, da bomo zmagali s tremi zadetki razlike, pred derbijem ne bi upal napovedati, saj je Maribor zelo kakovostna ekipa. A zdaj, ko vem, kako je tekma potekala, lahko rečem, da smo s 3:0 zmagali povsem zasluženo. Lahko bi zadeli še kak gol. Skratka, tako visoke zmage nisem pričakoval, a je povsem zaslužena.

Tokrat v ospredju niste bili vi, ampak vaš soigralec Ezekiel Henty, ki je blestel že proti Kopru, ko zaradi poškodbe niste nastopili. Zdaj je z dvema goloma uničil Maribor. Jasno je, da je bil prvo ime derbija. Za njim je res izjemna tekma, na kateri je blestel in dokazal, iz kakšnega testa je, a bolj kot on ali kdorkoli je tekmo odločilo dejstvo, da nas je vseh deset, vključno z mano, garalo v obrambi. Mariborčanom nismo puščali prostora na poti do našega gola, zato se nam je izšlo in smo mrežo ohranili nedotaknjeno. V napadu pa imamo toliko kakovosti, da lahko zabijemo gol na vsaki tekmi.

Trener vas je po tekmi skupaj s Hentyjem pohvalil tudi za igro v obrambi. Da, tokrat sva se kar nagarala. Trener naju z Ezekielom vseskozi zbada, da se ne vračava v obrambo, a mislim, da sva danes tam opravila kar veliko dela. Tudi midva sva prispevala velik delež k temu, da nismo prejeli zadetka. Ko je tako, te nagradi tudi tisti tam zgoraj, tako kot je tokrat mene, ko sem ob koncu tekme zabil gol. Če ne bi prej vseskozi delal v obrambi, se verjetno ne bi znašel tam, kjer sem se.

Kako je z gležnjem? Dobro. Malce čutim bolečine, saj je bil zvin res hud, ampak je šlo. Pojedel sem nekaj tablet, povili so mi nogo in ni bilo težav. Malo je bolelo, a ni bilo hudega. Tudi Cristiano Ronaldo je nekoč rekel, da je s tabo, če te vsak dan kaj ne boli, nekaj narobe. Za naslednjo tekmo bom zagotovo nared.

Tudi oktobra lani ste na prvenstvenem derbiju v Mariboru v prvem polčasu vodili z 2:0, pa potem izpustili zmago. Takrat se je tekma končala z remijem s 3:3. Očitno ste se v enem letu marsičesa naučili. Seveda, zdaj smo veliko bolj zreli, kar se vidi tudi na naši igri. Ne nihamo več tako, kot smo v prejšnji sezoni. Ne tečemo gor in dol, ampak vseskozi pametno napadamo. Marsičesa smo se naučili, kar se je poznalo tudi na tokratnem derbiju.

Nova Olimpija je na prvenstvenem derbiju zmagala prvič v 13. poskusu v Mariboru. Kaj ta zmaga pomeni? To je sijajno sporočilo za navijače. Lepo je vedeti, da smo prekinili tako dolgo tradicijo. Sploh zato, ker smo zmagali s 3:0.

Zabeležili ste tretjo zaporedno prvenstveno zmago. Bo po visoki zmagi na derbiju treba paziti, da ne boste poleteli v višave in na naslednjih tekmah igrali lahkomiselno? Ne, mislim, da se nam to ne more zgoditi. Če bi bili pri koncu prvenstva, morda še, a zdaj smo na začetku sezone, zato si česa takega preprosto ne moremo privoščiti. Smo šele na začetku. Nimamo biti evforični zaradi ničesar.

Po tekmi ste spet na zanimiv način, v čepe, proslavljali zmago z najzvestejšimi navijači Olimpije Green Dragons. Od kod taka proslava? Na to so nas po zmagi nad Gorico v prvem krogu napeljali prav oni. Zdaj po vsaki zmagi proslavljamo na tak način in ob tem uživamo. Po zmagi v Ljudskem vrtu je bila ta proslava še toliko slajša. Užival sem ob tem, ko so nas morali Mariborčani gledati, kako slavimo.

Vzdušje na štadionu je bilo odlično. Zbralo se je več kot deset tisoč ljudi. Res je. Vseskozi govorim, da najbolj uživam ob igranju v Ljudskem vrtu. Na tem štadionu je vzdušje vedno fantastično. To, da ljudje po večini navijajo za Maribor, niti ni tako pomembno, saj tega med tekmo ne čutiš. Pomembno je le, da slišiš glas s tribun. Meni je bilo danes super. To se je videlo tudi na naši igri, saj smo v takem vzdušju uživali in se pred množico navijačev kar trikrat veselili zadetkov.

Koliko močnejša bi bila Olimpija, če bi imela takšno pomoč navijačev? Naši navijači se počasi vračajo. Iz tekme v tekmo jih je več. Zdaj smo jim z lepo zmago dali razlog, da se čim prej vrnejo v Stožice in nas v čim večjem številu podprejo že na prihodnji domači tekmi. Bomo videli. Jasno je, da jih potrebujemo.

Vodilni ljudje Olimpije vseskozi pravijo, da boste najmočnejši šele čez nekaj tednov, a sodeč po igri na derbiju se zdi, da se je prava kemija v moštvu ustvarila že zdaj. Vzdušje v ekipi je odlično, s fanti se sijajno razumemo in smo zelo dobri prijatelji. To je ključno na poti do tega, da smo iz dneva v dan boljši. Upoštevamo zamisli trenerja, igramo agresivno, napadalno in iz tekme v tekmo bolje.

Se zdaj, ko vam gre, s soigralci pogovarjate tudi o morebitnem pohodu na naslov prvaka? Ne. Je pa res, da smo si tokrat v garderobi rekli, da smo si zdaj dokončno dokazali, da lahko premagamo Maribor, kar seveda pomeni, da smo lahko tudi prvi. Sezona je še dolga, a če bomo nadaljevali v podobnem slogu … Zakaj pa ne?

Kakšen trener je Marijan Pušnik? Je njegova roka trda ali mehka? Oboje. Če gre na treningih kaj narobe, zna povzdigniti glas, a po drugi strani se zna z nami tudi šaliti. Vzdušje med nami je pozitivno in več ali manj sproščeno. To je eden izmed glavnih vzrokov, zakaj nam gre. Je pa dejstvo, da zna trener, ko je to treba, udariti po mizi. Tako je tudi prav.

Nogomet je na ljubljanskih ulicah spet vse pogosteje tema pogovorov. Kako vi doživljate prebujenje nogometne Ljubljane? Vidi se, da me zdaj na ulicah pogosteje ustavljajo, pozdravljajo in prosijo za skupne fotografije, kar je logično. Več kot bomo zmagovali, več bo tega.

Pa zaradi tega, ne nazadnje ste tudi kapetan ekipe, čutite pritisk? Morate paziti, kako se obnašate? Sam ne delam nič takšnega, da bi me lahko kdo ujel, ko bi delal kaj narobe. Seveda pa moraš malo paziti, kako se obnašaš v javnosti.

Ne spreglejte