Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
8. 6. 2016,
16.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Natisni članek

Nogometna zveza Slovenija UEFA Aleksander Čeferin Michael van Praag

Sreda, 8. 6. 2016, 16.45

6 let, 7 mesecev

Po vloženi kandidaturi Aleksandra Čeferina za mesto predsednika Uefe

"Slovenca si na vrhu Uefe želi pol Evrope," pišejo tujci o Aleksandru Čeferinu

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Danes je predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin tudi uradno vložil kandidaturo za mesto predsednika krovne evropske nogometne organizacije (Uefa) in poskrbel, da je njegovo ime prišlo v uho marsikaterega nogometnega navdušenca.

Kaj smo že pisali?

Nekdanja predsednika NZS o kandidaturi Aleksandra Čeferina
Kdo je Aleksander Čeferin?

Ena izmed glavnih novic danes v svetu, vsaj evropskega nogometa, je, da je po Nizozemcu Michaelu van Praagu kandidaturo za mesto naslednika Michela Platinija, ki se je moral po vladavini od leta 2007 s svojega položaja letos posloviti zaradi vpletenosti v podkupovalno afero, vložil tudi Slovenec Aleksander Čeferin. Kdorkoli bo nasledil Francoza, bo dobil preostanek njegovega zadnjega mandata, ki bo trajal do leta 2019.

To, da bo 48-letni predsednik NZS 14. septembra letos, novega prvega moža evropskega nogometa bodo izbrali v Atenah, kandidiral za predsednika Uefe, je novica, o kateri danes pišejo po vsej Evropi. Kot tudi o tem, da ima Grosupeljčan kar veliko podporo. Od 55 članic Uefe ga je podprlo že 18. Kaj o Čeferinu pišejo po Evropi?

Pol Evrope želi Slovenca na vrhu Uefe

Z vrha NZS na vrh Uefe? | Foto: Z vrha NZS na vrh Uefe? Na bosanskem portalu Sport.ba skopo pišejo o tem, da se je v Moskvi zbrala delegacija 13 predsednikov državnih nogometnih zvez, ki so v boju za mesto predsednika Uefe enoglasno podprli Slovenca Čeferina.

"Pol Evrope želi Slovenca na vrhu Uefe" pa so bolj sočno zapisali na hrvaškem spletnem portalu Index.hr, na katerem pišejo, da je imel Čeferin že pred današnjim dnem podporo Danske, Švedske, Norveške, Finske in Italije, po novem pa ga pri kandidaturi za prvega moža evropskega nogometa podpirajo še Hrvaška, Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Ciper, Grčija, Makedonija, Črna gora, Romunija, Rusija, Srbija in Turčija.

"Po Van Praagu je kandidat za mesto predsednika Uefe tudi Slovenec Čeferin, ki se je odločil, da svojo kandidaturo uradno najavi kar prek družabnih omrežij," so zapisali pri španskem Asu.

"Čeferin si želi naslediti Michela Platinija, ki je moral predsedniško mesto Uefe zapustiti zaradi sumljivih poslov, v katere naj bi bil Francoz vpleten. Njegova kandidatura je znak boja vzhodnoevropskih proti zahodnoevropskim zvezam," so zapisali pri priznanem nemškem časopisu Bildu, pri katerem dodajajo, da so Nemci že izrazili podporo za zdaj edinemu Čeferinovemu protikandidatu, Nizozemcu Van Praagu.

Kako je Čeferin postal Čefarin

O Čeferinu so se razpisali tudi v državi, od koder prihaja za zdaj njegov edini protikandidat, Nizozemski. "Van Praag ima tekmeca," so v naslovu zapisali na spletni strani NU.nl in dodali, da ima Slovenec kar veliko podporo v Evropi, ki se utegne v prihodnosti še povečati.

Nizozemec Michael van Praag je za zdaj Čeferinov edini uradni protikandidat. | Foto: Nizozemec Michael van Praag je za zdaj Čeferinov edini uradni protikandidat.

Na spletni strani angleške revije Four Four Two, specializirane za nogomet, o Čeferinu niso napisali veliko. Le to, da je na čelu NZS od leta 2011, odvetnik in ljubiteljski igralec nogometa.

Podobno skopo so pisali tudi na Daily Mailu. "Slovenska nogometna zveza je, potem ko se je o tem govorilo že nekaj časa, danes uradno potrdila Čeferinovo kandidaturo za mesto naslednika Platinija na čelu Uefe," so zapisali.

Na spletni strani Eurosporta so poročali podobno, a si privoščili napako. Čeferina niso zamenjali za Slovaka, kot smo vajeni iz preteklosti, pač pa so ga preimenovali kar v Čefarina. "Ima podporo številnih nogometnih zvez iz Evrope, zato se je odločil, da tudi uradno potrdi svojo kandidaturo," so pripisali ob njegovem napačno zapisanem priimku.

Razpisali so se tudi v ZDA

O Čeferinu pišejo tudi v ZDA. "Prvi človek slovenskega nogometa Čeferin je potrdil kandidaturo za mesto predsednika Uefe, ki ga bomo dobili 14. septembra v Atenah. 48-letni odvetnik je storil korak, o katerem se je govorilo že nekaj časa," so poročali pri The Washington Times.

Ne spreglejte