Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
1. 9. 2013,
21.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Srečko Katanec

Nedelja, 1. 9. 2013, 21.37

8 let

Kaj imata skupnega Katanec in albanski selektor?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Največ legionarjev s Katančevega seznama si služi kruh v Italiji, podobno je tudi pri Albancih. V Italiji jih igra sedem, najbolj spoštovan je kapetan Lorik Cana. Novinec na seznamu je Egon Mehmeti.

Selektorja, ki se bosta v petek na štadionu v Stožicah udarila za kvalifikacijske točke, sta zelo navezana na Italijo. Kako le ne bi bila, če je Gianni De Brisi 57-letni Italijan, Srečko Katanec pa je v dresu Sampdorie dosegal največje uspehe v klubski karieri, postal italijanski prvak ter zaigral v velikem evropskem finalu. Italijanski klubi ju spremljajo tudi v vlogi selektorjev, saj največ njunih vpoklicev roma ravno na Apeninski polotok.

Na zajetnem seznamu za kvalifikacijski tekmi za SP 2014 s Slovenijo in Islandijo, ki zajema kar 28 kandidatov, je sedem takšnih, ki igrajo v deželi štirikratnih svetovnih prvakov. Tudi na slovenskem seznamu je sedem "Italijanov", pri tem pa je treba upoštevati, da bo kapetan Boštjan Cesar zaradi kazni rumenih kartonov prišel v poštev šele za dvoboj na Cipru (10. septembra), tako da za obračun z Albanci kandidira le šest slovenskih legionarjev z italijanskimi delodajalci. Pet jih igra v serie A, kar je več kot pri albanski sedmerici, ki se lahko pohvali le s štirimi predstavniki v najvišji italijanski ligi.

Zaradi zdravstvenih težav v Ljubljani ne bo štirih reprezentantov. Manjkali bodo Mergim Mavraj, Ilir Berisha, Alban Meha in Burim Kukeli, selektor pa ni vpoklical tudi dveh izkušenih napadalcev. Ne bo 36-letnega veterana Erjona Bogdanija (Siena) ter pet let mlajšega Edmona Kapllanija (FSV Frankfurt). Prednost je dobil mladi novinec. Prvič se je na seznamu namreč znašel Agon Mehmeti, soigralec Vida Belca na Portugalskem. Je nekdanji mladi švedski reprezentant in posojeni napadalec Palerma, ki je obrnil hrbet "vikingom", za podoben korak pa naj bi se v prihodnosti odločil še 22-letni branilec Helsingborga Loret Sadiku. Tudi on je nosil dres mlade švedske izbrane vrste, a že izrazil željo, da bi v članski kategoriji raje zastopal barve domovine svojih staršev.

Orli sodeč po položaju na lestvici pred petkovim kvalifikacijskim srečanjem veljajo za favorite. So na visokem drugem mestu, takoj za vodilno Švico, selektor De Biasi pa je poskrbel za reprezentančno evforijo, ki je v Albaniji še ni bilo čutiti. Slovenija zaostaja štiri točke in bi s petkovo zmago naredila pomemben korak k temu, da se priključi boju za drugo mesto. Albanija je na zadnji avgustovski preizkušnji v prijateljskem obračunu ugnala Armenijo z 2:0.

Ne spreglejte