Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 12. 2022,
12.35

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

1

Natisni članek

Andrea Agnelli Juventus

Ponedeljek, 26. 12. 2022, 12.35

1 leto, 4 mesece

Juventus že peto leto po vrsti v rdečih številkah. Kaj se dogaja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

1

Juventus navijač | Kaj se dogaja v Juventusu, najuspešnejšem italijanskem nogometnem klubu?  | Foto Reuters

Kaj se dogaja v Juventusu, najuspešnejšem italijanskem nogometnem klubu?

Foto: Reuters

Italijanski nogometni klub Juventus se je znašel v veliki finančni negotovosti. V torek se bodo vendarle sestali delničarji 36-kratnih italijanskih prvakov, da bi potrdili finančno poročilo po množičnih odstopih v upravnem odboru. Stara dama bo že peto leto zaporedoma potrdila minus in že drugo leto po vrsti presegla 200 milijonov evrov izgube.

Konec novembra je presenetljivo odstopil celotni upravni odbor najuspešnejšega italijanskega nogometnega kluba Juventusa iz Torina, vključno s predsednikom Andreo Agnellijem. Vodstvo se je na ta način odzvalo na finančne težave kluba, vključno s preiskavo državnega tožilstva o morebitnih računovodskih goljufijah ter nepravilnostih pri prestopih in posojah igralcev, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Revidirana izguba za sezono 2021/22 znaša 239,3 milijona evrov, v sezoni pred to pa je znašala 226,8 milijona evrov.

Skupščina delničarjev je bila že dvakrat preložena. Potekala bo uradno brez uprave.

Rekordna izguba v višini kar 254 milijonov evrov

Torinski Juventus kotira na italijanski borzi in je septembra objavil rekordno izgubo v višini 254 milijonov evrov. Številka je bila popravljena navzdol, potem ko je bila izguba za sezono 2020/21 popravljena navzgor z 209 milijonov evrov na 226 milijonov evrov.

Ti računi so bili spremenjeni po ugotovitvah borznega regulatorja ter revizorjev in tožilcev.

Konec novembra je odstopil celotni upravni odbor najuspešnejšega italijanskega nogometnega kluba Juventusa iz Torina, vključno s predsednikom Andreo Agnellijem. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Konec novembra je odstopil celotni upravni odbor najuspešnejšega italijanskega nogometnega kluba Juventusa iz Torina, vključno s predsednikom Andreo Agnellijem. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Juventus bremenijo obtožbe, ki se nanašajo na umetno napihovanje vrednosti prestopov in tudi predstavljanje lažnih informacij borzi. Juventus je na primer na vrhuncu pandemije novega koronavirusa napovedal, da bodo igralci klubu pomagali prihraniti 90 milijonov evrov z odpovedjo plač za marec, april, maj in junij 2020, navaja AFP.

Iz tožilskega spisa pa izhaja, da je klub igralcem zasebno zagotovil, da se bodo morali odreči le eni mesečni plači, s čimer so prihranili le 22 milijonov evrov.

Delničarji naj bi se znova sestali 18. januarja, ko bodo imenovali nov upravni odbor, ki ga bo vodil Gianluca Ferrero, v Torinu rojeni nekdanji vodja blagovne znamke kave Lavazza.

Tudi na nogometni sceni je Juventus zadnji scudetto osvojil leta 2020. Čeprav so leta 2018 pripeljali portugalskega nogometnega superzvezdnika Cristiana Ronalda za več kot sto milijonov evrov iz Real Madrida.

Ronaldov prihod je sovpadel s povečanjem stroškov plač. To je v kombinaciji s pandemijo covid-19 matično družbo Exor, ki jo obvladuje močna družina Agnelli, pripeljalo do tega, da se je dvakrat odločila za povečanje osnovnega kapitala v vrednosti 700 milijonov evrov.

Preberite še:

Juventus
Sportal Juventus je pod drobnogled vzela tudi Fifa
Juventus navijač
Sportal Po odstopu Juventusovega predsedstva Španci zahtevajo sankcije
Andrea Agnelli
Sportal Konec Agnellijeve ere, odstopil tudi ves upravni odbor
AC Milan Salzburg
Sportal Benfica rešila Juventus in prehitela PSG, Šeško nadaljuje v evropski ligi

 

Ne spreglejte