Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 12. 2012,
9.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Juventus Roma Napoli Inter Palermo serie A Fiorentina Josip Iličić

Ponedeljek, 24. 12. 2012, 9.57

7 let, 12 mesecev

Juventus dominira z rekordi, Iličić najbolj opazen med Slovenci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po 18 tekmah v serie A se pričakovano na vrhu nahaja Juventus, ki je tudi velik favorit za ubranitev naslova. Zanimiv je boj pod vrhom, največje razočaranje predstavlja Milan.

Juventus ima za sabo izredno leto 2012, ki ga je kronal z naslovom prvaka, dobro mu za zdaj gre tudi pri ubranitvi scudetta, ob tem pa je v letu zbral 94 točk, kar je nov italijanski rekord. Pred tem ga je leta 2005 prav tako imela "stara dama", ki je pod vodstvom Fabia Capella zbrala točko manj. Torinčani so nanizali kar 49 tekem brez poraza, kot prvi jih je na njihovem novem štadionu premagal Inter, in kljub nekaterim spornim tekmam (zaradi sodniških odločitev) suvereno držijo prestol na vrhu lestvice. Torinčani bodo ob vrnitvi med evropsko elito igrali tudi v osmini finala lige prvaka, med drugim so po skupinskem delu "izločili" branilca naslova Chelsea, kjer bo njihov tekmec Celtic. Ob podobni formi in vrnitvi na klop suspendiranega Antonia Conteja bi Juventusu bržkone zadostovalo osem točk naskoka pred najbližjim zasledovalcem. Juventus ima tudi drugi najboljši napad (39), čeprav še vedno iščejo udarnega napadalca, ter daleč najboljšo obrambo, ki je prejela le 11 golov. Morda bo strokovnemu štabu nekaj preglavic povzročala poškodba Giorgia Chellinija, ki naj bi manjkal tri mesece. To pa je po Andrei Pirlu tudi najbolje ocenjen njihov nogometaš. Juventus je torej daleč največji favorit za nov naslov prvaka.

Lazio presenetil, Fiorentina navdušila

To pa je za večino presenetljivo Lazio. Rimljani, ki so svojo moč pokazali tudi proti Muri in Mariboru v ligi Europa, so pod vodstvom nekdanjega nogometaša Kopra, Vladimirja Petkovića, pustili izjemen vtis po prvem delu sezone.

Vendar pa imajo "orli" izmed vodilnih ekip daleč najslabši napad in so morda celo preveč odvisni od zimzelenega Nemca Miroslava Kloseja (z 10 goli tretji strelec lige) in Brazilca Hernanesa. S točko manj sledi Fiorentina. V Firencah so pred sezono povsem spremenili ekipo, jo odlično sestavili in pod vodstvom Vincenza Montelle igrajo morda celo najbolj všečni nogomet na škornju. Njihova glavna moč se skriva na sredini igrišča, kjer igra tudi najboljši asistent lige, Španec Borja Valero, ki je zbral osem podaj za gol. Prvi zvezdnik je seveda Črnogorec Stevan Jovetić z osmimi goli, pomemben del v obrambi pa opravi njegov rojak Stefan Savić. Če bi se sezona končala, bi bila Juventus in Fiorentina uvrščena v ligo prvakov, Lazio pa bi igral kvalifikacije. Italijani imajo namreč v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju zaradi slabših evropskih rezultatov le dve zagotovljeni mesti med elito.

Inter zmožen marsičesa, Napoli pretresla afera

Med favorite za visoka mesta po prenovi ekipe spada tudi Inter, ki ima v svojih vrstah drugega najbolje ocenjenega vratarja lige,

Samirja Handanovića. Najdražji slovenski nogometaš je trenutno branil na 16 tekmah. Milanski velikan je zbral isto število točk kot Fiorentina, po desetih zaporednih zmagah (sedmih v prvenstvu) pa je bila zasedba Andree Stramacionija blizu prevzema vodstva, vendar ob koncu leta popustila ter zaseda četrto mesto. Pozimi utegne Milano zapustiti še en pomemben člen pri vzponu na evropski prestol, Wesley Sneijder, ki se s klubom ni dogovoril o znižanju pogodbe. Nizozemec namreč na leto prejema šest milijonov evrov, s čimer je najbolje plačani nogometaš v ligi. S točko manj in dvema odvzetima točkama zaradi nove afere o nameščanju tekem pa sledi Napoli. Ob tem so "južnjaki" zaradi afere za več mesecev ostali tudi brez pomoči kapetana Paola Cannavara.

El Shaarawy edino zadovoljstvo, "zabavljaška" Roma

Na šestem mestu, ki ne prinaša evropskih tekmovanj, je Roma. Četa Zdeneka Zemana se pričakovano ponaša z najboljšim napadom (42).

"Sinovi volkulje", ki so prav tako spremenili zasedbo, imajo za Napolijem le dve točki zaostanka, navdušili pa so prav na zadnji tekmi leta. Milanu so namreč nasuli kar štiri gole, novo pomlad kariere pa doživlja Francesco Totti, ki se je odlično znašel ob mladem Eriku Lameli in Danielu Pablu Osvaldu. Kar pet točk manj od Rome in 17 manj od vodilnega Juventusa pa ima Milan. Po odhodu Zlatana Ibrahimovića in Thiaga Silve ter večine staroselcev pa še največ veselja navijačem daje mladi Stephan El Shaarawy. Mladi Italijan je s 14 goli tudi prvi strelec lige, dal pa je kar 41 odstotkov golov Milana. Ob tem so Milančani do konca sezone ostali brez pomembnega vezista Nigela de Jonga. Pri Milanu se omenja odhod nezadovoljnih Brazilcev Alexandra Pata in Robinha, najavljajo pa se tudi nekateri prihodi.

Iličić se prebuja, Krajnc prebija

Glede "slovenskih" klubov najbolje kaže Chievu Bojana Jokiča in poškodovanega Boštjana Cesarja. Verončani se nahajajo na 12. mestu.

Mesto za njima je Torino Valterja Birse, še mesto nižje pa Bologna Reneja Krhina, ki se je vrnil po poškodbi kolena in ima vse pomembnejšo vlogo. Na 18. mestu, ki pomeni izpad iz lige, pa je Palermo Jasmina Kurtića in Josipa Iličića. Oba imata pomembno vlogo v ekipi Sicilijancev, predvsem "Jojo". Kranjski virtuoz je nedavno zavrnil bogato ponudbo kijevskega Dinama, za Palermo pa dosegel štiri zadetke, igra pa vse bolje. Mesto za Palermom pa je Genoa Luke Krajnca, ki je pri 18 letih debitiral v italijanski ligi na San Siru proti Milanu, do zdaj pa odigral tri tekme.

Ne spreglejte