Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
20. 11. 2019,
9.20

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

2

Natisni članek

Mauricio Pochettino Daniel Levy Tottenham Jose Mourinho angleško prvenstvo

Sreda, 20. 11. 2019, 9.20

4 leta, 5 mesecev

Novi trener Tottenhama

Mourinho dobil službo in poskrbel za novico dneva #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

2

Angleški klubski velikan Tottenham je izbral novega trenerja. V torek je presenetil nogometno Evropo z objavo, da se zaradi slabših rezultatov od pričakovanih poslavlja od dolgoletnega argentinskega trenerja Mauricia Pochettina. Nasledil ga bo nihče drug kot eden najuspešnejših trenerjev zadnjih desetletjih, Portugalec Jose Mourinho. V bogati karieri je osvojil 25 lovorik, na Otoku pa že vodil Chelsea in Manchester United. Zdaj bo poskušal predramiti aktualnega evropskega podprvaka in ga dvigniti na lestvici, saj v angleškem prvenstvu zaseda skromno 14. mesto.

Mauricio Pochettino
Sportal Kot strela z jasnega: Tottenham odpustil Pochettina

Pred kratkim, ko je trenersko menjavo opravil Bayern München, brez službe pa ostal Hrvat Niko Kovač, se je omenjala možnost, da bi Jose Mourinho prekinil skoraj leto dni dolg trenerski post in se vrnil k delu, ki ga je v karieri najbolje opravljal.

S Portom in Interjem osvojil Evropo

S Chelseajem je pred leti v ligi prvakov gostoval tudi v Ljudskem vrtu. | Foto: Vid Ponikvar S Chelseajem je pred leti v ligi prvakov gostoval tudi v Ljudskem vrtu. Foto: Vid Ponikvar Bil je trener številnih nogometnih velikanov. Kot strateg Porta, Chelseaja, Interja, Reala in Manchester Uniteda je osvojil kar 25 lovorik, naslovnic pa ni polnil le s svojimi taktičnimi sposobnostmi, s katerimi je znal ekipe v številnih primerih popeljati do želenih ciljev, ampak tudi s svojim nepredvidljivim značajem.

Na Otoku si je nadel vzdevek Posebni (Special One). Zaradi ogromnih uspehov z londonskimi modrimi se ga je oprijel status klubske ikone. Zamajala ga je šele rezultatska kriza, ko ga je vodstvo kluba pred štirimi leti odpustilo in poskrbelo za enega največjih razočaranj v njegovi karieri. Rane si je poskušal zaceliti na Old Traffordu, kjer je Manchester United popeljal do nekaj lovorik, postal je tudi zmagovalec evropske lige in število evropskih lovorik povišal na štiri, a zaradi slabih rezultatov rdečih vragov potegnil kratko in 18. decembra 2018 zapustil klub.

Trenerske lovorike Joseja Mourinha (25):

Zmagovalec lige prvakov: Porto (2004), Inter (2010)
Zmagovalec lige Europa/pokal Uefa: Porto (2003), Manchester United (2017)
Angleški prvak: Chelsea (2005, 2006, 2015)
Angleški pokal FA: Chelsea (2007)
Angleški ligaški pokal: Chelsea (2005, 2007, 2015), Manchester United (2017)
Angleški superpokal: Chelsea (2005), Manchester United (2016)
Italijanski prvak: Inter (2009, 2010)
Italijanski pokal: Inter (2010)
Italijanski superpokal: Inter (2008)
Španski prvak: Real Madrid (2012)
Španski pokal: Real Madrid (2011)
Španski superpokal: Real Madrid (2012) 
Portugalski prvak: Porto (2003, 2004)
Portugalski pokal: Porto (2003)
Portugalski superpokal: Porto (2003)

Od finala lige prvakov do skromnega 14. mesta na Otoku

Harry Kane in Dele Alli sta dobila novega trenerja. | Foto: Reuters Harry Kane in Dele Alli sta dobila novega trenerja. Foto: Reuters Mourinho, karizmatični 56-letni Portugalec, znan po ostrem jeziku in neposrednosti, se tako vrača na trenerski stolček. Izbral je klub, ki je v sezono 2019/20 vstopil z velikimi pričakovanji, a nato razočaral navijače. Tottenham je aktualni evropski podprvak. Čeprav je zadržal večino najboljših igralcev, s pomočjo novega stadiona, enega najlepših in najmodernejših na svetu, pa želel storiti še korak naprej in se vključiti v boj za naslov angleškega prvaka, v tej sezoni ni bil prepričljiv.

V prvenstvu je na 12 tekmah zmagal le trikrat, tako da za vodilnim Liverpoolom zaostaja že okroglih 20 točk, na lestvici pa zaseda skromno 14. mesto. Navijače je zabolelo tudi nepričakovano hitro slovo v ligaškem pokalu, kjer je bogati londonski klub izpadel proti "četrtoligašu" Colchesterju. V ligi prvakov je po sramotnem domačem porazu z Bayernom (2:7) le našel pot do drugega mesta in preboja v osmino finala lige prvakov, zdaj pa se želi na krilih najboljših igralcev - največji zvezdniki so Harry Kane (najboljši strelec kvalifikacij za EP 2020), Christian Eriksen, Son Heung-Min, Tanguy Ndombele in Dele Alli - vrniti med najboljše na Otoku.

Portugalec je sklenil pogodbo do konca sezone 2022/23, prvič pa bo na delu v soboto, ko Tottenham čaka zahtevno gostovanje pri mestnem tekmecu West Hamu.

Mourinho ne skriva navdušenja, predsednik Levy presrečen

Vrača se veliki trenerski obračun Mourinho - Guardiola, ki je polnil naslovnice že pred leti na španskih el clasicih. | Foto: Reuters Vrača se veliki trenerski obračun Mourinho - Guardiola, ki je polnil naslovnice že pred leti na španskih el clasicih. Foto: Reuters "Navdušen sem, da sem se pridružil klubu s tako veliko tradicijo in tako strastnimi navijači. Kakovost ekipe in klubske akademije je ogromna. Prav delo s temi igralci me je privabilo v klub," Mourinho ne skriva navdušenja po sklenitvi sodelovanja z londonskim velikanom, tretjim otoškim velikanom v svoji trenerski karieri.

Prvi mož Tottenhama, klubski predsednik Daniel Levy, ki se je v torek stežka poslovil od dolgoletnega stratega Mauricia Pochettina, je poln hvale na račun novega trenerja. "Dobili smo enega najuspešnejših trenerjev. Ima bogate izkušnje, s katerimi lahko dvigne ekipe, hkrati pa ima ogromno taktično znanje. Še z vsakim klubom, ki ga je vodil, je osvojil lovoriko. Upamo, da bo v slačilnici dvignil samozavest igralcem in jim prinesel dodatno energijo," je v klubskem sporočilu za javnost zapisal 57-letni angleški poslovnež, ki želi Tottenham popeljati na angleški vrh.

Ne spreglejte