Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
5. 5. 2015,
23.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jan Mlakar Igor Benedejčič

Torek, 5. 5. 2015, 23.59

8 let

Je po Rooneyju, Fabregasu in Götzeju napočil čas za slovenski biser?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najboljši slovenski nogometni kadeti so v Bolgariji, kjer jih čaka začetek evropskega prvenstva do 17 let. Največje pozornosti je deležen strelski kralj kvalifikacij Jan Mlakar.

Mlade upe je izbral selektor Igor Benedejčič. Primorec, strelec zgodovinskega prvega zadetka za slovensko člansko reprezentanco na krstni uradni tekmi v Talinu, je imel težko delo. V zadnjem delu priprav, ki so jih slovenski kadeti opravili na Štajerskem, se je zahvalil peterici (Timotej Jurič, Nejc Pušnik, David Dedič, Žiga Frelih in Tim Oman) in v Bolgarijo popeljal 18 izbrancev, ki so se znašli na končnem seznamu.

Med njimi je tudi Ljubljančan Jan Mlakar, napadalec mladinske vrste Fiorentine, ki je blestel v kvalifikacijskem ciklusu in bil z osmimi zadetki najboljši evropski strelec. Nekdanji up Domžal se je pri 16 letih odpravil v Firence, na evropskem prvenstvu v Bolgariji, kjer se bo na tribunah trlo oglednikov številnih klubov, pa bo poskušal dokazati, zakaj je italijanski klubski velikan zanj domžalskemu klubu odštel okrog milijona evrov.

''Je zelo skromen, pravi kapetan, odziven tudi takrat, ko niso evropski termini. Zadovoljni smo, da je med nami,'' je vesel selektor Benedejčič, ki noče opozarjati na posameznike, saj je mnenja, da so za velik uspeh slovenskega nogometa zaslužni prav vsi.

Mlade Slovence zanima vstopnica za svetovno prvenstvo

Prvič se je pripetilo, da si je tako mlada slovenska izbrana vrsta prek kvalifikacij zagotovila nastop med evropsko elito. Naslednji cilj je preboj na svetovno prvenstvo. Nanj bo odpotovalo šest najboljših evropskih ekip. ''To je realen cilj,'' meni najboljši slovenski napadalec, ki bo poskušal danes matirati češke branilce in nadaljevati strelski festival v dresu z državnim grbom.

Zgodovina tekmovanja ni dolga. Traja komaj 13 let, na 13 izvedbah so si po dve lovoriki zagotovili mladi upi Anglije, Rusije, Nizozemske in Španije, med najboljši igralci turnirja pa je bilo kar nekaj znanih imen, prevladujejo predvsem Nemci.

Na seznamu ''zlatih igralcev'' so med drugimi tudi Wayne Rooney (2002), Cesc Fabregas (2004), Nuri Sahin (2005), Toni Kroos (2006), Bojan Krkić (2007), Mario Götze (2009), Max Meyer (2011) ...

Na slovenskem seznamu se je znašlo 18 slovenskih najstnikov iz 11 različnih klubov. Največ predstavnikov je dala ljubljanska Olimpija, ki je ponosna na najmlajšega zveznega igralca Benedejčičeve zasedbe, Vitjo Valenčiča. Šestnajsti rojstni dan je praznoval šele 12. marca.

Ne spreglejte