Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 5. 2024,
23.10

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Simone Inzaghi Sandi Lovrič Jaka Bijol Udinese Bologna Roma Lazio Inter AC Milan Juventus serie A italijansko prvenstvo

Nedelja, 26. 5. 2024, 23.10

2 tedna, 6 dni

Italijansko prvenstvo, 38. krog

Atalanti četrto mesto, Udinese se je rešil, Inzaghiju nagrada za trenerja sezone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
AC Milan  Olivier Giroud |  Olivier Giroud je zabil tudi na svoji zadnji tekmi za AC Milan, a so igrali neodločeno z zadnjimi na lestvici. | Foto Reuters

Olivier Giroud je zabil tudi na svoji zadnji tekmi za AC Milan, a so igrali neodločeno z zadnjimi na lestvici.

Foto: Reuters

V zadnjem krogu italijanskega prvenstva je Fiorentina na prvi tekmi s 3:2 ugnala Cagliari in se utrdila na osmem mestu. V soboto popoldne je Juventus z zmago 2:0 nad Monzo potrdil tretje mesto, drugi AC Milan pa je zvečer z zadnjo Salernitano igral 3:3. Pred nedeljsko tekmo med Verono in prvakom Interjem (končala se je z nedoločenih 2:2) so trenerju Simoneju Inzaghiju podelili nagrado za najboljšega trenerja sezone, nogometaši Udineseja, za katerega igrajo tudi Slovenci Jaka Bijol, Sandi Lovrić in David Pejičić, pa so v gosteh premagali Frosinone z 1:0 in obstali med italijansko elito.

Bologna Juventus
Sportal Juventus iz prepada do remija

Fiorentina je na četrtkovi tekmi zadnjega kroga serie A s 3:2 ugnala Cagliari in se pred finalom konferenčne lige, v katerem se bo v Atenah pomerila z Olympiakosom, utrdila na osmem mestu. Zasedba iz Toskane je do 89. minute zaostajala z 1:2, nato pa je sledil preobrat. Bologna, ki se je z Atalanto borila za končno četrto mesto, je v petek zvečer z 0:2 izgubila z Genoo. Ekipa iz Bergama, ki je imela dve točki manj in mora obenem odigrati še eno zaostalo tekmo, jo je tako prehitela. Zmagovalka evropske lige je v nedeljo namreč s 3:0 premagala Torino.

Atalanta je po tekmi s Torinom navijačem pokazala še lovoriko za zmago v finalu evropske lige. | Foto: Reuters Atalanta je po tekmi s Torinom navijačem pokazala še lovoriko za zmago v finalu evropske lige. Foto: Reuters

Nastop med evropsko elito imata poleg Interja, Atalante in Bologne zagotovljena tudi Juventus in AC Milan. Torinčani so v soboto z 2:0 premagali Monzo. Drugi na lestvici Milančani pa so sezono končali z remijem z zadnjeuvrščeno Salernitano (3:3), pa so vodili že z 2:0. Olivier Giroud se je od kluba poslovil s svojim 15. golom sezone. Francoz bo kariero nadaljeval v MLS, kjer bo igral za Los Angels FC.

Nagrada za trenerja leta Inzaghiju

Simone Inzaghi | Foto: Reuters Simone Inzaghi Foto: Reuters Simoneja Inzaghija, stratega milanskega Interja, ki je osvojil jubilejni, 20. naslov italijanskega prvaka, so izbrali za trenerja sezone 2023/24 v Italiji. Nasledil je Luciana Spallettija, ki je bil lani prvak z Napolijem. "Inter je imel v italijanskem prvenstvu najboljši napad, najboljšo obrambo in 28 zaporednih zmag. Nihče ne more biti boljši od Inzaghija," je vodstvo lige zapisalo v izjavi in dodalo, da so Inzhagijevi varovanci igrali napadalen nogomet, hkrati pa ohranjali kompaktnost in trdnost.

Nagrado so mu podelili v Veroni, pred zadnjo prvenstveno tekmo Interja. Odkar je Inzaghi leta 2021 prevzel Inter, je klub popeljal do treh italijanskih superpokalov, dveh italijanskih pokalov in v prejšnji sezoni do finala lige prvakov.

Udinese se je rešil

Videmčani, pri katerih je Jaka Bijol odigral celo tekmo, Lovrića (poškodba) in Pejičića pa ni bilo v kadru, so sezono končali s 37 osvojenimi točkami na 15. mestu.

Slavili so šestič v sezoni. Ob tem so kar 19-krat remizirali, izgubili pa so 13 tekem. Manj zmag v sezoni je zbrala le že dlje časa odpisana Salernitana (2).

Udinese je dolgo iskal odrešujoči zadetek proti Frosinoneju, ki ga je nato v 76. minuti dosegel Keinan Davis. Še pozneje se je izpada rešil Empoli, ki je po zmagi Udineseja potreboval svojo zmago proti Romi. To je dosegel v tretji minuti sodnikovega dodatka drugega polčasa, ko je za 2:1 ter za delirij na stadionu Carlo Castellani poskrbel M'Baye Niang.

Ob Salernitani in Frosinoneju bo v drugem rangu igral še Sassuolo. Ta je danes igral 1:1 proti Laziu, a že pred zadnjim krogom ni imel možnosti za obstanek.

Italijansko prvenstvo, 38. krog:

Četrtek, 23. maj:

Petek, 24. maj:

Sobota, 25. maj:

Nedelja, 26. maj:

Lestvica: 

Najboljši strelci:

24 – Lautaro Martinez (Inter)
16 – Vlahović (Juventus)
15 – Osimhen (Napoli), Giroud (Milan)
14 – Gudmundsson (Genoa)
13 – Calhanoglu (Inter), Dybala (Roma), Lukaku (Roma), Thuram (Inter), Zapata (Torino)
12 – Koopmeiners (Atalanta), Pulisic (AC Milan), Scamacca (Atalanta)
11 – Kvaratskhelia (Napoli), Pinamonti (Sassuolo), Soule (Frosinone), Zirkzee (Bologna),
10 – De Ketelaere (Atalanta), Gonzalez (Fiorentina), Orsolini (Bologna)
...
1 – Lovrić (Udinese)

Paolo Montero
Sportal Kdo bo vodil Juventus do konca sezone?
Ne spreglejte