Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 6. 2024,
13.23

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Natisni članek

noad zdrava prehrana omega-3 beljakovine Spar recept priprava rib ribe PR članek

Četrtek, 20. 6. 2024, 13.23

3 mesece, 1 teden

Ali res znate izbrati, pravilno shraniti in pripraviti ribe?

Oglasno sporočilo

Da so ribe odlično živilo, verjetno že veste. Pa veste, zakaj so tako koristne za vas? Ali prepoznate sveže ribe, jih znate pravilno shraniti in pravilno rokovati z njimi? Vse to in še več izveste v nadaljevanju, kjer boste našli tudi recepte za odlične ribje jedi.

sveze ribe v kuhinji | Foto: Spar Foto: Spar

Okusno, koristno in lahko prebavljivo živilo

Ribe so odličen vir beljakovin, koristnih maščob ter vitaminov in mineralov. Njihovo meso je lahko prebavljivo ter v kombinaciji z zelenjavo predstavlja kakovosten in uravnotežen obrok. Manjše ribe, ki jih uživamo skupaj s kostmi, so odličen vir vitamina D, kalcija in fosforja, morske ribe pa tudi vir joda in selena.

Ribe je priporočljivo uživati 1- do 2-krat tedensko, tedenski jedilnik pa naj bi vseboval okoli 200 gramov ribjega mesa. Zaradi visoke vsebnosti omega-3 maščob, naj polovico priporočene količine predstavljajo manjše modre mastne morske ribe, kot so sardela, skuša, postrv, losos in tuna.

Kljub temu pa z uživanjem rib ni dobro pretiravati. Večje vrste rib, kot so na primer tuna, mečarica, morski pes, som, naj bi zaradi možne prisotnosti težkih kovin uživali le v majhnih količinah oziroma manj kot 100 g/teden.

Ali ste vedeli?

Energijska in hranilna vrednost ribjega mesa je odvisna od vrste, spola in velikosti ribe, pa tudi letnega časa, ko je bila ulovljena, temperature morja, drstenja ter količine in vrste hrane, ki je ribam na voljo v njihovem okolju. Sardele, na primer, vsebujejo največ maščobe v jesenskem času, tik pred drstitvijo, najmanj pa pozimi, takoj po drstitvi in prezimovanju.

ali je riba sveza | Foto: Spar Foto: Spar

Ali znate izbrati svežo ribo?

Če kupujete sveže ribe, morajo biti te hranjene na primerni temperaturi (na primer v hladilni vitrini ali na ledu). Sveža riba ima značilen, prijeten vonj po morju, izbočene in bistre oči, prozorne beločnice in leče ter jasno obarvano šarenico. Škrge so svetlo rdeče in vlažne, škržni pokrovec pa je čvrsto zaprt. Površina sveže ribe je čvrsta ter na pritisk prsta ne pušča vdolbine. Koža je svetla, gladka, napeta in jasnega sijaja, luske pa se čvrsto prilegajo telesu.

Ali veste, kako izbrati zamrznjene ribe?  

Če kupujete zamrznjene ribe, bodite pozorni na to, da embalaža ni poškodovana ali raztrgana – v tem primeru rib ne kupite. Bodite pozorni, da na površini zamrznjenih rib ni kristalov, saj ti kažejo na to, da je bila riba že nekoliko odtajana in ponovno zamrznjena.

Ali znate pravilno shraniti ribe?

Nakup (svežih ali zamrznjenih) rib naj bo zadnje opravilo pred odhodom domov. Ribe po nakupu shranite v hladilni vreči oziroma torbi s hladilnimi vložki, prenos oziroma prevoz od trgovine do doma pa naj bo čim hitrejši. Doma ribe čim prej shranite v hladilnik. Pri tem poskrbite, da se ne dotikajo drugih živil ter preprečite morebitno izcejanje mesnega soka na druga živila.

Za pripravo rib sta najpriporočljivejša peka v pečici in na žaru ter dušenje v lastnem soku. | Foto: Spar Za pripravo rib sta najpriporočljivejša peka v pečici in na žaru ter dušenje v lastnem soku. Foto: Spar

Ali veste, kako pravilno odtajati ribe?

Zamrznjeno ribo vedno odtaljujte v hladilniku (4 °C) ali pod mrzlo tekočo vodo v originalni embalaži ali v mikrovalovni pečici. Čas odtajanja prilagodite teži ribe oziroma upoštevajte navodila proizvajalca. Pri tem velja opomniti, da rib nikoli ne odtaljujte na kuhinjskih površinah pri sobni temperaturi. Vedno uporabite popolnoma odtajano ribo, odtajane ribe pa ne zamrzujte ponovno.  

Z ribami rokujte previdno

Ker so ribe hitro pokvarljivo živilo, je varna in higienska priprava še posebej pomembna. Pred pripravo si dobro umijte roke ter pazite na higieno pribora in opreme. Ribo je vedno potrebno zadostno toplotno obdelati, pri čemer si lahko pomagate z vbodnim termometrom, ki bo izmeril središčno temperaturo ribe. Pripravljeno ribo ali ribjo jed zaužijte čim prej po pripravi. Če jo boste zaužili toplo, jo shranite na temperaturi 63 °C, hladno pa pri 6 °C. Uživanje surovih rib lahko predstavlja tveganje za okužbe in zastrupitve.

Ribe se odlično ujamejo z začimbami in zelišči ter limoninim ali limetinim sokom. | Foto: Spar Ribe se odlično ujamejo z začimbami in zelišči ter limoninim ali limetinim sokom. Foto: Spar

Riba za uravnotežen obrok

Za pripravo rib ali ribjih jedi sta najpriporočljivejša peka v pečici in na žaru ter dušenje v lastnem soku. Cvrtje strokovnjaki odsvetujejo. Če se ocvrtim ribam vseeno ne morete upreti, za to uporabite kakovostno olje, na primer oljčno, sončnično ali olje oljne ogrščice.

Pri pripravi rib uporabljajte čim manj soli. Sicer pa gredo ribe z roko v roki z začimbami in zelišči, kot so peteršilj, rožmarin, timijan, majaron, koriander, ter se odlično ujamejo z limoninim ali limetinim sokom.

Riba je odlično živilo, zato lahko kakovosten in uravnotežen obrok predstavlja že povsem preprosta jed, kot je na primer riba z blitvo. Pripravite lahko tudi številne druge jedi, kot so riba v marinadi iz temnega piva, ceviche z avokadom in kokosovim mlekom, v foliji pečen file brancina z ingverjem in grahov pire z meto ali ribji file v korenčkovem ovoju s sezamom. Dober tek!   

Okusim kakovost ribe | Foto: Spar Foto: Spar

Po sveža in kakovostna živila vedno v Spar

Izkušeni kuharji vedo, da najboljše jedi nastanejo le iz najboljših, svežih sestavin, kar še posebej velja za ribe. Ribe kupujte v Sparu, kjer lahko kakovost in svežino tudi okusite! Sparov lastni distribucijski center namreč omogoča dostavo rib in morskih sadežev v trgovine v najkrajšem možnem času. Zato so v Sparovi ribarnici vedno na voljo sveže ribe. Izbirate lahko v široki ponudbi že očiščenih rib in filejev brez kosti, z veseljem pa izbrane ribe tudi očistijo namesto vas. Prijazno osebje vam bo priskočilo na pomoč z nasvetom za shranjevanje in pripravo rib.

V Sparu so vam vedno na voljo tudi kakovostno in sveže meso in mesni izdelki, mlečni izdelki, kruh in pekovsko pecivo ter pestra ponudba svežega sadja in zelenjave. V Izbranem okusu sezone pa si oglejte, kateri sezonski in lokalni pridelki so trenutno na razpolago na Sparovih policah, ter poiščite recepte za okusne jedi.  

Spar in Zavod YouSea skupaj v boj za čistejše slovensko morje

Trajnostno delovanje in skrb za okolje že od začetka sodita med strateške usmeritve podjetja Spar. Prizadevajo si delovati z zgledom in biti vir navdiha trajnostnih praks, ki so prijaznejše našemu planetu, s ponudbo in vsebinami pa navdihovati svoje kupce.

Kot največji trgovec v Sloveniji po prodaji rib imajo odgovornost in interes, da okolju vračajo, kar nam nudi. Zato so se odločili podpreti projekte zavoda YouSea, ki si prizadeva za zaščito slovenske obale in biodiverzitete slovenskega morja ter za dolgoročno ohranjanje ribjih populacij. S tem v Sparu še krepijo svojo trajnostno zavezo za boljši jutri. Spar in zavod YouSea bosta skupaj izvedla akcije čiščenja morskih travnikov v slovenskem morju, ki nudijo zavetje številnim organizmom. Spar bo svojo zavezanost ohranjanju morske biodiverzitete sporočal tudi s pomočjo uradne oznake, ki jo zavod YouSea podeljuje svojim podpornikom. 

slo-MAR-NAM-JE-ZA-MORJE-YOURSEA-LOGO-Junij-2024 | Foto: Spar Foto: Spar

Viri:

1. Prehrana.si, Ribe, dostopno na: https://www.prehrana.si/zivila/ribe?highlight=WyJyaWJlIl0=

2. Prehrana.si, Varno uživanje rib, dostopno na: https://www.prehrana.si/clanek/103-varno-uzivanje-rib?highlight=WyJyaWJlIl0=

Naročnik oglasnega sporočila je SPAR.

 

Ne spreglejte