Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 5. 2023,
22.55

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Samir Handanović Atalanta Napoli Juventus Inter Milano AC Milan italijansko prvenstvo serie A

Nedelja, 28. 5. 2023, 22.55

11 mesecev

Italijansko prvenstvo, 37. krog

Stojanović Empoliju priboril točko v Veroni, Milan si je zagotovil mesto v ligi prvakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Petar Stojanović | Petar Stojanović je z Empolijem prišel do točke v Veroni. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Petar Stojanović je z Empolijem prišel do točke v Veroni.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Sredi tedna je Samir Handanović z Interjem dvignil italijansko pokalno lovoriko, zdaj pa se na Apeninskem polotoku igra predzadnji krog prvenstva. Pred tem krogom tretji Milančani so v soboto zvečer gostili peto Atalanto in zmagali s 3:2. Slovenski vratar ni branil. Prvak Napoli je v nedeljo remiziral v Bologni, slovenski reprezentant Petar Stojanović pa je z Empolijem prišel do točke na gostovanju pri Veroni. Slovenski reprezentant je v sedmi minuti sodnikovega podaljška sprožil strel, žoga pa se je v gol Verone odbila od domačega branilca Giangiacoma Magnanija. Lazio je s tesno zmago nad Cremonesejem (3:2) zadržal drugo mesto na lestvici, v Torinu pa je Juventus priznal premoč Milanu, ki je tako potrdil mesto v ligi prvakov.

Napoli
Sportal Napoli pisal zgodovino, Juventusu naprej kazen, nato poraz pri Stojanovićevih

Petar Stojanović je na gostovanju pri Veroni v igro vstopil v 77. minuti in bil mož odločitve v sedmi minuti sodnikovega podaljška, ko je z močnim strelom poskrbel za izenačenje. Slovenski reprezentančni branilec se sicer ni prvič v sezoni Serie A vpisal med strelce, zadetek so namreč pripisali domačemu branilcu Giangiacomu Magnaniju, ki je se dotaknil žoge, preden je ta končala v mreži domačega vratarja Lorenza Montipa.

Empoli, pri katerem Lovra Štubljarja ni bilo v kadru, si je že pred časom zanesljivo zagotovil obstanek med italijansko elito in zaseda 14. mesto. Verona pa je na drugi strani še naprej v boju za status prvoligaša.

Inter je v prejšnjem krogu gostoval v Neaplju, prvak Napoli ga je premagal s 3:1. Tako so Milančani znova padli na tretje mesto na prvenstveni lestvici, dve točki za drugi Lazio. Zadnja dva kroga jim tako še štejeta, če želijo vsaj končno drugo mesto. Trener Simone Inzaghi je poudaril, da se morajo osredotočiti samo na serie A, šele nato na junijski finale lige prvakov z Manchestrom Cityjem. In so se, dvoboj z Atalanto so dobili s 3:2. Klub iz Bergama, ki se mu izmika liga prvakov, Interja ni premagal vse od novembra 2018.

Inter je že v prvih treh minutah prišel do dveh golov prednosti po zaslugi Romeluja Lukakuja in Nicoloja Barelle. Mario Pašalić je zasedbi iz Bergama vrnil nekaj upanja v 36. minuti, usodo Atalante pa je v 77. minuti zapečatil Lautaro Martinez, z 21 goli drugi strelec lige. Luis Muriel je v sodniškem dodatku le še kozmetično popravil izid.

Milan v ligo prvakov

V zadnji tekmi predzadnjega kroga je Juventus v Torinu gostil Milan in izgubil z 0:1. Milan je tako potrdil mesto v ligi prvakov v prihodnji sezoni, Juventus pa si bo v zadnjem krogu poskušal priboriti mesto v ligi Europa. Za zdaj je z 59 točkami na sedmem mestu in ima zagotovljen nastop v kvalifikacijah za konferenčno ligo, na petem in šestem mestu, ki vodita v skupinski del lige Europa pa sta Atalatna in Roma. A peto in sedmo moštvo lige ločita le dve točki.

Poraz za Bijola in Lovrića

Salernitana s 3:2 premagala Udinese, medtem ko je Torino v gosteh ugnal Spezio s 4:0, kjer Tio Cipot ni dobil priložnosti za igro. Salernitana je proti Videmčanom do zmage prišla po preobratu. Udinese je vodil že z 2:0, potem ko sta zadela Marvin Zeegelaar in Ilija Nestorovski v 25. in 30. minuti. Prvi prvem golu je podal slovenski reprezentant Sandi Lovrić, ki je tako kot Jaka Bijol igral celo tekmo.

Grigoris Kastanos je v 43. minuti dosegel prvi gol za Salernitano, pri kateri je bil Domen Črnigoj na klopi za rezervne igralce, drugega je prispeval Antonio Candreva v 57. minuti, zmagovitega pa je v 96. dosegel William Troost-Ekong. Takrat je Udinese že igral z igralcem manj po izključitvi Zeegelaarja v 87. minuti.

Italijansko prvenstvo, 37. krog:

Petek, 26. maj:

Sobota, 27. maj:

Nedelja, 28. maj:

Lestvica: 

Najboljši strelci:

25 – Osimhen (Napoli),
21 – Martinez (Inter),
16 – Dia (Salernitana),
13 – Leao (Milan), Lookman (Atalanta), Nzola (Spezia), 
12 – Kvaratskhelia (Napoli), Sanabria (Torino), Immobile (Lazio), Giroud (Milan),
11 – Dybala (Roma), Orsolini (Bologna), Berardi (Sassuolo),
10 – Beto (Udinese), Vlahović (Juventus), Zaccagni (Lazio), Lukaku (Inter),
...
5Sandi Lovrić (Udinese),
3Jaka Bijol (Udinese).

Inter pokalni prvak Samir Handanović
Sportal Handanović branil morda zadnjič, po preobratu dvignil pokal
Ne spreglejte