Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 1. 2023,
23.04

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

Natisni članek

Napoli Torino AC Milan Parma italijanski pokal Inter Rok Vodišek Samir Handanović

Četrtek, 19. 1. 2023, 23.04

1 leto, 3 mesece

Italijanski pokal, osmina finala

Chiesa osrečil Juventus, Atalanta nadigrala Cipotove soigralce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08
Cremonese pokal | Nogometaši Cremoneseja so po izvajanju 11-metrovk izločili Napoli. | Foto Guliverimage

Nogometaši Cremoneseja so po izvajanju 11-metrovk izločili Napoli.

Foto: Guliverimage

V četrtfinale italijanskega pokalnega tekmovanja so se uvrstili branilec lovorike Inter, Torino, Fiorentina, Roma, Lazio, Atalanta, Juventus in Cremonese, ki je poskrbel za največje presenečenje, saj je v gosteh po izvajanju 11-metrovk izločil Napoli. Za najvišjo zmago so v osmini finala poskrbeli nekdanji soigralci Josipa Iličića, ki so na zadnjih dveh tekmah dosegli kar 13 zadetkov.

Danilo Juventus
Sportal Napoli že pri +7, Atalanta po preobratu že šesta

V četrtek so najprej opozorili nase nekdanji soigralci Josipa Iličića. Atalanta je v izvrstni formi. Konec prejšnjega tedna je v prvenstvu nadigrala Salernitano kar z 8:2, veliko zadetkov pa je dosegla tudi v pokalu proti Spezii. Novega delodajalca mladega slovenskega reprezentanta Tia Cipota, Spezio, je v Bergamu odpravila s 5:2.

Federico Chiesa je v 78. minuti odločil zmagovalca na pokalni tekmi v Torinu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Federico Chiesa je v 78. minuti odločil zmagovalca na pokalni tekmi v Torinu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Laziu je za napredovanje zadostoval že en zadetek. V 33. minuti srečanja proti Bologni ga je na Olimpicu dosegel Brazilec Felipe Anderson. Tesno je bilo tudi v Torinu, kjer je Monza namučila Juventus. Stara dama je zmagoviti zadetek za 2:1 dočakala v 78. minuti, ko je v polno zadel Federico Chiesa. Italijanski reprezentant je vstopil v igro le 17 minut pred tem.

Veliko presenečenje v mestu pod Vezuvom, Cremonese izločil Napoli

Vodilna ekipa italijanskega prvenstva Napoli, ki je v domačem tekmovanju izgubila le enkrat, je na torkovi domači pokalni tekmi na stadionu Stadio Diego Armando Maradona doživela hladno prho. Poslovila se je od možnosti za pokalno lovoriko, izločil jo je zadnji kolektiv serie A Cremonese, ki na prvo zmago prvenstva še čaka, trenutno je pri sedmih remijih in 11 porazih.

Gostje so povedli v 18. minuti, ko je bil natančen Charles Pickel, a vodstvo ni zdržalo dolgo. Napoli je z dvema zadetkoma v treh minutah – natančna sta bila Juan Jesus in Giovanni Simeone – v 36. minuti povedel z 2:1. Ko je že kazalo, da bodo domači srečanje pripeljali do konca z vodstvom, je v 87. minuti izenačil mladi Ganec Felix Afena-Gyan in izsilil podaljška. V teh gola ni bilo, pa čeprav je Cremonese od 100 minute igral številčno oslabljen, zaradi drugega rumenega kartona je pordečel Leonardo Sernicola. Obramba gostov je zdržala, odločale so 11-metrovke.

Pri Napoliju je bil v četrti seriji neuspešen Stanislav Lobotka, pri Cremoeneseju pa je zadelo vseh pet izvajalcev najstrožje kazni in slavje gostov v močnem nalivu se je lahko začelo. 

Veselje Cremoneseja po napredovanju v četrtfinale:

Cremonese se bo v četrtfinalu pomeril z Romo, ki je pretekli teden tesno premagala Genoo.

Handanovićevi v podaljšku strli Parmo

Prvi četrtfinalist italijanskega pokala je Inter. Črno-modri so pred tednom dni težje od pričakovanj upravičili vlogo favorita proti drugoligašu Parmi. Goste, ki igrajo v serie B, je v vodstvo z izjemnim zadetkom popeljal nekdanji nogometaš splitskega Hajduka Stanko Jurić. Inter se je znašel v težavah. Zmanjkovalo mu je časa za izenačenje, nato pa ga je v 88. minuti rešil svetovni prvak Lautaro Martinez. Argentinec je izenačil na 1:1 in izsilil podaljšek, v katerem je Inter do napredovanja popeljal rezervist Francesco Acerbi.

Zmagoviti gol na San Siru je dosegel Francesco Acerbi. | Foto: Reuters Zmagoviti gol na San Siru je dosegel Francesco Acerbi. Foto: Reuters

Pokalni dvoboji so znani po tem, da trenerji na njih večkrat ponudijo možnost rezervistom, zlasti kar zadeva čuvaje mreže. Zato je imel Samir Handanović, 38-letni kapetan Interja, še toliko večjo smolo, saj si je na treningu poškodoval mišico, zaradi katere je moral izpustiti pokalni spopad s Parmo. Vprašljiv je tudi za naslednjo prvenstveno tekmo, ko se bo Inter meril z Verono. Izkušeni Ljubljančan je za Inter nazadnje branil v začetku oktobra 2022, nato pa status prvega vratarja predal mlajšemu Kameruncu Andreju Onanaju.

Afričan je dobro izkoristil priložnost, se zasidral med vratnicama Interja, Handanović pa se je preselil na klop. Vseeno ima v moštvu še zelo pomembno vlogo, ne nazadnje je tudi dolgoletni spoštovani kapetan ekipe. Za Inter je zbral kar 447 nastopov, po koncu sezone pa mu poteče pogodbe s črno-modrimi. Za zdaj še ni jasno, ali mu bo vodstvo kluba ponudilo podaljšanje sodelovanja. Ob odsotnosti Handanovića je vlogo drugega vratarja kluba prevzel Alex Cordaz, ki je pred slabim desetletjem branil tudi v 1. SNL v dresu Gorice. Pri Parmi, ki nastopa v serie B, je od prve minute branil 44-letni veteran Gialuigi Buffon.

Italijanski pokal, osmina finala:

Torek, 10. januar:

Sreda, 11. januar:

Četrtek, 12. januar:

Torek, 17. januar:

Četrtek, 19. januar:

Torino presenetil favorita

Veselje nogometašev Torina po zadetku Ndaryja Adopa | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Veselje nogometašev Torina po zadetku Ndaryja Adopa Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Italijanski prvak Milan se je podobno kot Inter pridružil pokalnemu tekmovanju šele v osmini finala, a se nato poslovil že po prvem nastopu. Čeprav je v sredo računal na prednost domačega igrišča, proti Torinu ni dosegel niti enega zadetka. Med vratnicama gostov je blestel Srb Vanja Milinković-Savić, rdeče-črnim pa je hrbet pokazala tudi sreča, ko je Charles De Ketelaere v prvem polčasu zatresel okvir vrat. Zmagovalca dvoboja je dal podaljšek, v katerem je v 114. minuti navijače Torina v ekstazo spravil Ndary Adopo. Mladi Francoz je premagal izkušenega Romuna Cipriana Tatarusanuja, uspeh Torina pa je še toliko večji, saj je od 70. minute igral brez izključenega Koffija Djidjija. Torino je italijanski pokal osvojil petkrat, nazadnje leta 1993.

Sampdoria, ki je sklenila dogovor z mladim slovenskim vratarjem Martinom Turkom, je ostala praznih rok v Firencah, Genoa, pri kateri vlogo rezervnega vratarja opravlja Rok Vodišek, pa je na Olimpicu izgubila proti Romi. Slovenski čuvaj mreže ni igral.

Inter
Sportal Inter proslavlja sladko zmago, Napoli prvič izgubil
Ne spreglejte