Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 5. 2016,
14.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Gianni Infantino FIFA Kosovo Gibraltar Aleksander Čeferin Aleš Zavrl

Petek, 13. 5. 2016, 14.14

6 let, 6 mesecev

Infantino misli resno, Fifa poslovala z izgubo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

V Ciudadu de Mexicu se je začel redni letni kongres Mednarodne nogometne zveze (Fifa). Gianni Infantino je članice Fife prvič po februarski izvolitvi nagovoril v vlogi predsednika ter pozval k nujni prenovi in celovitim spremembam v krovni svetovni nogometni organizaciji.

"Pokazali bomo svetu, da mislimo resno z reformami, z našim demokratičnim procesom in razvojem nogometa," je v nagovoru ob odprtju kongresa, na katerem slovenske barve predstavljata predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleksander Čeferin in generalni sekretar Aleš Zavrč, dejal Gianni Infantino. Reforme so povezane z omejitvijo mandata predsednika, večjo finančno preglednostjo, omejitvijo izplačil ter bolj razpršenim načinom upravljanja in odločanja.

Svetovna nogometna organizacije se srečuje s številnimi izzivi, ključni je povezan s povrnitvijo zaupanja po koncu obdobja, ki ga je s številnimi aferami in škandali zaznamovalo vodenje zdaj suspendiranega nekdanjega dolgoletnega predsednika Seppa Blatterja.

V tem sklopu dejanj za povrnitev zaupanja je tudi imenovanje Kanadčana Victorja Montaglianija, predsednika kanadske nogometne zveze, na čelo osramočene Nogometne zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov (Concacaf), ki je dobila še četrtega predsednika v zadnjih petih letih. Trije Montaglianijevi predhodniki so se morali posloviti s položaja predsednika Concacafa prav zaradi vpletenosti v korupcijske škandale.

Izguba, večja od sto milijonov evrov

Pred začetkom kongresa se je v torek sestal novoizvoljeni svet krovne mednarodne nogometne zveze, ki se je odločil, da bo nadaljeval postopek za izbiro gostitelja svetovnega prvenstva v nogometu, ki bo leta 2026. Za svetovni prvenstvi v letih 2018 in 2022 v Rusiji in Katarju obstajajo sumi o kupljenih glasovih.

Prireditelj SP leta 2026 bo znan maja 2020. Države, ki bodo želele organizirati SP, bodo morale kandidature oddati pred koncem 2018. Oktobra 2016 bo Fifa odločala o številu sodelujočih reprezentanc in formatu tekmovanja.

Švicar je prejšnji teden na odprtju NNC Brdo napovedal, da si prizadeva za nastop 40 udeležencev na SP 2026. | Foto: Švicar je prejšnji teden na odprtju NNC Brdo napovedal, da si prizadeva za nastop 40 udeležencev na SP 2026.

Fifa se za nameček spopada še z nič kaj zglednim finančnim položajem. Vršilec dolžnosti generalnega sekretarja organizacije Markus Kattner bo delegatom predstavil finančno poročilo, ki kaže, da je imela v preteklem letu Fifa 107,5 milijona evrov izgube.

Kosovo in Gibraltar že v kvalifikacijah za SP 2018?

Fifa bo na kongresu v mehiški prestolnici odločala tudi o sprejetju dveh novih evropskih članic v svoje vrste, Kosova in Gibraltarja. Kosovska nogometna zveza je ob nasprotovanju Srbije, ki ima Kosovo za svoje ozemlje, v začetku maja na kongresu v Budimpešti ob tesnem izidu glasovanja postala 55. članica Evropske nogometne zveze (Uefa).

Britansko čezmorsko ozemlje na jugu Španije Gibraltar, tega si sicer lasti tudi Španija, so članice Uefe v svoje vrste sprejele na kongresu leta 2013 v Londonu. Vse od takrat je Fifa zavračala glasovanje o sprejemu Gibraltarja v Fifo, dokler ni športno razsodišča v Lozani presodilo, da mora Fifa Gibraltarju podeliti polnopravno članstvo. Svet Fife je delegatom na kongresu priporočil, da tako Kosovo kot Gibraltar sprejmejo v svoje vrste.

Če bo Fifa kot svoji novi članici sprejela Gibraltar in Kosovo, se bodo na široko odprla vrata tudi možnostim za nastop teh dveh reprezentanc v septembrskih evropskih kvalifikacijah za SP leta 2018 v Rusiji. Po napovedih je še najbolj realna možnost, da bi Kosovu ponudili mesto v skupini I, skupaj s Hrvaško, Turčijo, Islandijo, Finsko in Ukrajino, Gibraltar pa bi pristal v skupini H, kjer bodo Grčija, Ciper, BiH, Estonija in Belgija. Slovenija bo pot v Rusijo iskala v skupini F z Anglijo, Slovaško, Škotsko, Litva in Malta.

Ne spreglejte